Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása 2025. május 31.-én, szombaton 15 órától gyönyörű környezetben várja a borvidék legjellemzőbb szőlőfajtája, a Kéknyelű szerelmeseit, rajongóit.

A Kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét és a hagyományokat. A Badacsony-hegyen, a Kutató Állomás teraszán számos kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartják immáron harmadik alkalommal.


Fotó: Badacsony Szőlőhegyért Egyesüle

A három évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal megrendezett esemény pazar kulturális programokkal, mesterkurzussal, fantasztikus gasztronómiai fogásokkal, színvonalas zenével várja a bort és kultúrát  kedvelő vendégeket.

Különleges mesterkurzussal indul az esemény szombat délelőtt: eldugott ösvényeken, vízmosások mellett fog vinni az út a hegyre a kéknyelű ültetvényekhez, ahol a gazda egy-egy pohár kéknyelűvel várja a vendégeket és mesél a szőlőről, a borról és természetesen Badacsonyról.

Aztán indulás tovább a következő szőlőbe, hogy még időben visszaérjenek a rendezvény kezdetére.

E neves esemény legfőbb üzenete, hogy exkluzív, gyönyörű környezetben lehetőséget nyújtson egyrészt a termelőknek, hogy bemutathassák a boraikat, másrészt, hogy a fogyasztóknak lehetőséget adjon megismerni a kéknyelű fajtát, és természetesen ennek porzófajtáit, a budai zöldet és a rózsakőt.


Fotó: Badacsony Szőlőhegyért Egyesüle

Mindezt festői környezetben, remek hangulatban, a borászok ajánlásával. Akárcsak a Badacsony-hegy, ez a rendezvény is arról szól, hogy adjuk át magunkat a pillanatnak, annak a pillanatnak, amelyet a Badacsonyi borvidék, a bor és borásza, valamint a borász és a vendége között kialakult különleges kapcsolat tesz felejthetetlenné.

A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, akik szeretnék megismerni a Badacsonyi borvidéket és részt kívánnak venni az év egyik legnagyobb borászati rendezvényén, a Kéknyelű Virágzás ünnepén, hogy egy felejthetetlen élményben legyen részük.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.