Bécs kerthelyiségekkel segít az éttermeken

Bécs nyilvános kerthelyiségek létrehozását tervezi március végétől azon vendéglátóhelyek számára, amelyek nem rendelkeznek saját kerthelyiséggel vagy vendégterasszal.

A döntés hátterében az esélyegyenlőség biztosításának szándéka áll. Azon vendéglátóhelyek ugyanis, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel vagy terasszal, a szövetségi kormány aktuális „szabadtéri újranyitási” rendelkezése értelmében komoly versenyhátrányba kerülnének március végétől. A 10 millió eurós kormányzati forrás mellett, Bécs város egy 2,8 milliós eurós csomaggal támogatja, hogy az újranyitást követően minél több fővárosi vendéglátó vállalkozás tudjon kültéri körülmények között is biztonságosan vendéget fogadni. Az üzemeltetőket a gazdasági kamara (WKO) választja ki a jelentkezők közül - írja a GD Consulting.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere által ismertetett koncepció szerint a város számos pontján gasztro-szigeteket és piknikzónákat fognak kialakítani, amelyet kerthelyiséggel nem rendelkező éttermek, kávéházak üzemeltethetnek majd. A koncepciót a következő hetekben véglegesítik.

Amennyiben a járványügyi helyzet nem tenné lehetővé a vendéglátó teraszok március 27-ei tervezett megnyitását, úgy a támogatások későbbi időpontban vehetőek igénybe, azok nem vesznek el, s legalább három hónapig biztosítják majd a bécsi vendéglátó-szigetek működtetését.

További részletek ITT.

Sajtóinformációk szerint a terasszal nem rendelkező vendéglősök számára Bécs város kerületenként 2 gasztró-szigetet és piknikzónát alakít ki, s ad át üzemeltetésre. Az üzemeltetőket a gazdasági kamara (WKO) választja ki a jelentkezők közül. A szükséges infrastruktúrát és higiéniai feltételeket a város biztosítja a 2,8 millió eurós forrás terhére.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.