hirdetés

Bicsár Attila Villányba költözött

Egyelőre. Addig, amíg nyugodt szívvel itt hagyhatja augusztus végén a Sauska 48 éttermet. Ahol a fürjé lesz a főszerep.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Tavaly januárban, tizenöt ott töltött év után kisétált az Alabárdos étterem ajtaján, és felszállt egy Londonba tartó gépre, hogy fejest ugorjon az ismeretlenbe. Bicsár Attila ma idehaza egy hamarosan induló villányi étterem kreatív séfje.

A Borsmenta portál oldalán Szabó Editnek adott interjújában így fogalmaz a távozásáról: "Így utólag már én is látom, hogy bátor lépés volt, de akkor csak azt tudtam, hogy elkerülhetetlen, és nagyon örülök, hogy nem hagytam lebeszélni magam...Az általam példaképnek tartott magyar séfek közül egy sincs, aki az aktív évei után nyugodtan el tudott menni nyugdíjba, akinek a karrierje úgy ért véget, hogy mind szakmai, mind anyagi szempontból megbecsülés övezi. Csak olyat látok, aki belebetegedett a szakmába, és hiába dolgozta végig keményen az életét, nem vár rá tisztes öregkor. Nem akarom megvárni, hogy velem is ez történjen.”

Bicsár Londonban hamarosan talált munkát, egy Michelin-csillagos étterem konyháján helyezkedett el szakácsként. Ahol napi 14-16 órát dolgozott, bár elmondása szerint nem volt könnyű helyzetben, mert a konyhán rossz hangulat uralkodott, a séfnek nehéz természete volt, onnét állt odébb egy hónap után. Mivel ajánlatot kapott Floridába, ahol egy magyar befektetői csoport nyitott éttermet, odahívták. Azóta is visszajár, kreatív séfként dolgozik az adott helyen. Közben haza-hazajárt, régóta jó viszonyt ápolt az Anerikából Villányba költözött Sauska családdal, akiknek ugyan már korábban is működött egy éttermük a birtokukon, de nem állandó jelleggel, csak időszakos nyitva tartással. Sauska Krisztián azonban nemrégiben úgy döntött, állandó nyitva tartású helyet üzemeltetnek tovább.

Bicsár Attila ezt mondja a hamarosan nyíló hely konyhai területéről: "Krisztián a minőség megszállottja, tudjuk, hogy soha semmi nem elég jó neki, mindenből a legjobbat akarja, de én ilyen színvonalú konyhát Magyarországon még soha életemben nem láttam. ...annyira beleszerettem abba a konyhába, hogy azonnal arra kértem Krisztiánt, engedje meg, hogy egyszer, csak egyetlenegyszer főzhessek benne. Mire ő? Azt mondta, ha ennyire tetszik, akkor inkább ne menjek vissza Londonba, hanem segítsem kreatív séfként a villányi étterem működését. Vegyek részt a konyha, a rendszer kialakításában, az étlap megtervezésében, tanítsam be a srácokat, áldozzak erre néhány hónapot az életemből. Elfogadtam az ajánlatát, így most augusztusig Villányban dolgozom."

Két szakáccsal, tiszta ízekkel, szűk étlappal dolgoznak majd, falusi gourAmet-nak nevezik konyhájuk stílusát. Lesz az étlapon öt előétel, két leves, hat főétel, két desszert és egy sajtválogatás. A fürj lesz az étterem ikonikus étele. Amit véres hurkával töltve, rotisserie-n megsütve is kínálnak majd. Június végén nyit a Sauska 48, ahol az alapanyagot legtöbbjét helyben szerzik be.

Szabó Edit írása teljes terjedelmében itt olvasható.

 

(forrás: Borsmenta, Fotó: facebook Vas Gergely @Gregory Iron Photography)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai