Elkészült a magyar szuperfood térkép

A Gasztrohősök a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen indított kampányt a helyi, szezonális ételek és a hazai szuperélelmiszerek népszerűsítésére.

A Gasztrohősök meggyőződése, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból.

Akik nem hinnék, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatják be június második hétvégéjén, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett.

Június 10-én a Hegyvidéki Napokon bemutatkoznak az ország regionális éléskamrái és ételei, és a résztvevők megtudhatják, mit és hol érdemes megkóstolniuk a nyári kirándulások során.  

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 5 éve buzdít arra mindenkit - beleértve a Fenntartható Vendéglátóhelyek séfjeit és a lakosságot is -, hogy étrendjét és étlapját a szezonalitáshoz igazítva állítsa össze, és igyekezzen az alapanyagokat minél közelebbről beszerezni. Városi lakosként ezt a termelői piacokon, dobozrendszereken keresztül tehetjük meg a legkönnyebben; vendéglátóhely képviselőjeként úgy, hogy közvetlen kapcsolatot ápolunk a régióban található termelőkkel, és közösen dolgozunk a minél frissebb, ízletesebb és tápanyagdúsabb élelmiszerek termelésén és elkészítésén.


 
A helyi, szezonális, bio élelmiszerek fogyasztása nemcsak a saját egészségünk és ízlelőbimbóink szempontjából jó választás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése és az élelmiszer-kilométerek csökkentése miatt - vagyis környezetvédelmi szempontból - is fontos. A főleg importált alapanyagokra alapozott étrend akár négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátással járhat, mint az elsősorban helyi élelmiszerekből álló! Ráadásul sokszor a aktuálisan trendi “superfood”-ok jóval drágábbak is, mint hazai versenytársaik, ezért a lokális beszerzéssel spórolhatunk is.
 
Az alapítvány legújabb kampányában a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, táplálkozástudományi és turisztikai szakemberek segítségével összeállították hazánk “superfood” térképét, amely ahhoz nyújt iránymutatást, hogy a sokszor “szuperélelmiszernek” hívott egzotikus alapanyagokat milyen hazai termékekkel érdemes kiváltani. A következő hetek során online felületeiken mutatják be a hazai régiók kiváló alapanyagait, receptjeit, sőt, arról is kaphatunk információt, hogy belföldi utazásaink során melyik termelői piacokon tudunk beszerezni különleges hazai alapanyagokat.
 
Az általuk javasolt szuper élelmiszerekből készült finomságokat a következő hetekben az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel büszkélkedő éttermekben kóstolhatnak az érdeklődők: Yes, Chef!, Kozmosz Vegán Étterem, Slow Foodiez, Bistro No Waste, Funky Pho, Kishableány.



 

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?