Hal hallal, a Mester emlékére

Családias, bensőséges ünnepi ebéd az MVI rendezésében, ahol az egy éve elhunyt mesterre, sokak mentorára, Jakabffy Lászlóra emlékeztek a Gundel Károly díjátadó során.

A hazai gasztroszakma krémje gyülekezett november utolsó vasárnapján - immár hagyományos jelleggel -, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) rangos évzáró eseményén, a Gundel Károly Díjátadó Gálaebéden részt vegyen. Arra, hogy ez a gyönyörű és tényleg a hazai gasztronómiai tudás előtti tisztelgést jelentő rendezvény miért nem legméltóbb helyén, vagyis a díj névadójaként szereplő Gundel étteremben kerül sor, ezúttal sem derült fény - ez nyilván nem a program szervezőin múlik -, de tény, az Öbölház Rendezvényközpontban, ahol évről-évre megrendezésre kerül a program, szintén "nagyon helyén volt" az idei rendezvény. Bár a főszereplők, vagyis a hazai sztárséfek és segítőik szempontjából jelentős kihívás az a korántsem elhanyagolható körülmény, hogy e helyütt egyáltalán nincs konyha, csak néhány odakészített asztalon, saját maguk által hozott konyhai felszerelésekkel oldható meg az elkészítés utolsó fázisa, illetve az ételek minőségi tálalása.

De hagyjuk a morgolódást, mert a program tényleg minden évben - ahogy most is - pazarra sikeredett, az ételköltemények zseniálisak voltak, akárcsak a hozzájuk tökéletesen passzoló italsor.

Annyi szomorúság azért még hozzátartozik az idei  történethez, az adott sajnos aktualitást a mostani gálaebédnek, hogy tavaly éppen ilyenkor találkozhatunk a szakma doyenjével, Jakabffy Lászlóval utoljára, aki levezényelte az egész programot, majd nem sokkal imádott rendezvénye után kórházba került, megműtötték, és még karácsony előtt meghalt. Most tehát az ő emléke előtt tisztelegve állították össze az ételsort - naná, hogy sok halat hallal, hiszen híres volt halimádatáról - no meg arról is, hogy a hagyományos magyar ízek híve volt, sosem rejtve véka alá, hogy számára a legkedvesebb a világon a hazai gasztronómia jóízű világa.

Hatféle étel-ital szenzációs párosítása után, mintegy a desszert előszeleként került sor az idei ünnepélyes díjátadóra, amelyen a rendezvény házigazdája, Kovács László, az MVI elnöke szép beszédben köszöntötte és méltatta az idei díj kitüntetettjét, Rosenstein Tibort, aki fia, Róbert kíséretében érkezett az ünnepségre. És ha már a Rosenstein család jelen volt, az ünnepi ráhangolódásban ők is alaposan kivették részüket, hiszen az Amuse bouche fogásai között zseniális sóletjük füstölt fürjtojással, egy szexi kis konzervesdobozkában szerepelt.

Íme, az idei teljes étel- és italsor azoknak okulására és ámulatára, akik sajnos most nem lehettek jelen. Nem baj, MVI Díjátadó Gálaebéd - ezt bizton állíthatjuk - lesz jövőre is, ezért már most érdemes bekarikázni a naptárban november utolsó vasárnapján ezt a szép gasztroprogramot.

Amuse bouche:
Véreshurkás téli fagylalt - Varju Viktor, Bock Bisztró
Sólet füstölt fürjtojással - Rosenstein Róbert, Rosenstein Vendéglő
Hideg előétel:
Lacikocsonya - Meződi Alice, Remíz Kávéház és Étterem
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Leves:
Borscs leves marhapofával - Győrffy Árpád, Kollázs Restaurant, Four Seasons
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Meleg előétel:
Pontyfilé lávakövön sült paprikával - Bicsár Attila, Traktor
Főétel 1:
Kacsa rilette és sült kacsacomb káposztákkal - Jászai Tibor és Galda István, Gerlóczy Kávéház
Noblesse Cabernet Franc 2013, Malatinszky
Főétel 2:
Borjúszűz Kedvessy módra kacsamájjal, gombával - Ádám Csaba és Kis Sándor, Olimpia Étterem
Gere Tamás & Zsolt Villányi Merlot Válogatás 2012
Desszert:
Sárgabarackos túrógombóc - Varju Viktor, Bock Bisztró
Demetervin Szamorodni 2013
Petit fours:
Takács Ágnes Sütiműhely
 


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.