hirdetés

Hal hallal, a Mester emlékére

Családias, bensőséges ünnepi ebéd az MVI rendezésében, ahol az egy éve elhunyt mesterre, sokak mentorára, Jakabffy Lászlóra emlékeztek a Gundel Károly díjátadó során.

hirdetés

Középen az idei díjazott, Rosenstein Tibor, akinek Gundel Károly unokája és Kovács László adta át a kitüntetést
Középen az idei díjazott, Rosenstein Tibor, akinek Gundel Károly unokája és Kovács László adta át a kitüntetést

A hazai gasztroszakma krémje gyülekezett november utolsó vasárnapján - immár hagyományos jelleggel -, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) rangos évzáró eseményén, a Gundel Károly Díjátadó Gálaebéden részt vegyen. Arra, hogy ez a gyönyörű és tényleg a hazai gasztronómiai tudás előtti tisztelgést jelentő rendezvény miért nem legméltóbb helyén, vagyis a díj névadójaként szereplő Gundel étteremben kerül sor, ezúttal sem derült fény - ez nyilván nem a program szervezőin múlik -, de tény, az Öbölház Rendezvényközpontban, ahol évről-évre megrendezésre kerül a program, szintén "nagyon helyén volt" az idei rendezvény. Bár a főszereplők, vagyis a hazai sztárséfek és segítőik szempontjából jelentős kihívás az a korántsem elhanyagolható körülmény, hogy e helyütt egyáltalán nincs konyha, csak néhány odakészített asztalon, saját maguk által hozott konyhai felszerelésekkel oldható meg az elkészítés utolsó fázisa, illetve az ételek minőségi tálalása.

Kovács László elnök megnyitja a programot
Kovács László elnök megnyitja a programot

De hagyjuk a morgolódást, mert a program tényleg minden évben - ahogy most is - pazarra sikeredett, az ételköltemények zseniálisak voltak, akárcsak a hozzájuk tökéletesen passzoló italsor.

Annyi szomorúság azért még hozzátartozik az idei  történethez, az adott sajnos aktualitást a mostani gálaebédnek, hogy tavaly éppen ilyenkor találkozhatunk a szakma doyenjével, Jakabffy Lászlóval utoljára, aki levezényelte az egész programot, majd nem sokkal imádott rendezvénye után kórházba került, megműtötték, és még karácsony előtt meghalt. Most tehát az ő emléke előtt tisztelegve állították össze az ételsort - naná, hogy sok halat hallal, hiszen híres volt halimádatáról - no meg arról is, hogy a hagyományos magyar ízek híve volt, sosem rejtve véka alá, hogy számára a legkedvesebb a világon a hazai gasztronómia jóízű világa.

Hatféle étel-ital szenzációs párosítása után, mintegy a desszert előszeleként került sor az idei ünnepélyes díjátadóra, amelyen a rendezvény házigazdája, Kovács László, az MVI elnöke szép beszédben köszöntötte és méltatta az idei díj kitüntetettjét, Rosenstein Tibort, aki fia, Róbert kíséretében érkezett az ünnepségre. És ha már a Rosenstein család jelen volt, az ünnepi ráhangolódásban ők is alaposan kivették részüket, hiszen az Amuse bouche fogásai között zseniális sóletjük füstölt fürjtojással, egy szexi kis konzervesdobozkában szerepelt.

Előtte az utódja: háttérben a nap díjazottja, Rosenstein Tibor, elől fia, Róbert
Előtte az utódja: háttérben a nap díjazottja, Rosenstein Tibor, elől fia, Róbert

Íme, az idei teljes étel- és italsor azoknak okulására és ámulatára, akik sajnos most nem lehettek jelen. Nem baj, MVI Díjátadó Gálaebéd - ezt bizton állíthatjuk - lesz jövőre is, ezért már most érdemes bekarikázni a naptárban november utolsó vasárnapján ezt a szép gasztroprogramot.

Amuse bouche:
Véreshurkás téli fagylalt - Varju Viktor, Bock Bisztró
Sólet füstölt fürjtojással - Rosenstein Róbert, Rosenstein Vendéglő
Hideg előétel:
Alice zseniális kocsonyája
Alice zseniális kocsonyája
Lacikocsonya - Meződi Alice, Remíz Kávéház és Étterem
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Leves:
A borscs sem volt kutya...
A borscs sem volt kutya...
Borscs leves marhapofával - Győrffy Árpád, Kollázs Restaurant, Four Seasons
Szőke Páskomi Chardonnay 2017
Meleg előétel:
Pontyfilé lávakövön sült paprikával - Bicsár Attila, Traktor
Főétel 1:
A kacsa mindig kihívás egy konyhán - de nem a Gerlóczy szakácsainak
A kacsa mindig kihívás egy konyhán - de nem a Gerlóczy szakácsainak
Kacsa rilette és sült kacsacomb káposztákkal - Jászai Tibor és Galda István, Gerlóczy Kávéház
Noblesse Cabernet Franc 2013, Malatinszky
Főétel 2:
Borjúszűz Kedvessy módra kacsamájjal, gombával - Ádám Csaba és Kis Sándor, Olimpia Étterem
Gere Tamás & Zsolt Villányi Merlot Válogatás 2012
Desszert:
Sárgabarackos túrógombóc - Varju Viktor, Bock Bisztró
Demetervin Szamorodni 2013
Petit fours:
Takács Ágnes Sütiműhely
 

page1image38464

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai