hirdetés

Az álmok arra valók, hogy megvalósítsuk azokat

Klaus konyhája

Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.

hirdetés

Amely két szintből álló, de így is mindössze hetven négyzetméternyi teret felölelő, parányi üzlethelyiséget jelent a pesti belváros szívében, ahol berendezte birodalmát. Dió Delicate Cantine néven elindította One Man Show-ját, azaz pontosabban Ein-Mann-Show-ját…

Az nem lehet, hogy két keze van

E látványos és legfőképpen az ízlelőbimbókra ható produkcióban ő a beszerző, a szakács, a mosogató, a felszolgáló, a fizetőpincér és a takarító is egy személyben. Ha kell, magyarul, németül, angolul, olaszul tökéletesen vagy a világ több más (konyha)nyelvén szívesen szól a betérőkhöz, azaz a vendégeihez. „Mindig is főzni akartam – mondja, miközben jár a keze, mint a motolla (sütőbe be a napi menüt jelentő halétel, salátadísz kerül a tányérra, közben két adag levest kimer a tűzhelynél, és viccelődésre is marad idő az egyik törzsvendégpárral) –, és bár 2014 őszén megnyitottam a Diót, az első időkben főleg csak kávéért, hozzá jó esetben szendvicsért tértek be hozzám.”

Amikor a rózsaszín álom a ködbe vész

Ma már tisztában van azzal, elég naivan érkezett a magyarországi vendéglátás világába. A szükséges engedélyek megszerzése, a bürokrácia lépcsőfokai, az érthetetlenül magas, 27 százalékos áfakulcs, és sorolhatnánk tovább azokat a nehezítő körülményeket, amelyek miatt sorra falakba ütközött. De úgy döntött, mindez nem gátolhatja abban, hogy a hét öt napján nyitva tartson, megfőzze az aznapi háromfogásos menüt, amelyek között saját kreálmányok, hagyományos osztrák receptek alapján készült ételek, sok-sok egészséges és csak minőségi alapanyagból készülő fogások szerepelnek.

Négy évszakos vital konyha

Klaus kizárólag természetes anyagokat használ, négy évszakos vital konyhának hívja saját gasztronómiáját. Konyháján ismeretlen a fehér liszt, osztrák repceolajjal főz, termelői mézet, falusi tojást, szójatejet és más, a közeli nagycsarnokból, a legjobb termelőktől beszerezhető minőségi alapanyagokat használ. Szülei pincészetéből bort, saját készítésű pestót, olajokat, dzsemeket vehet a hozzá betérő. Heti menüjének érdekessége, hogy mindennap más koncepció szerint főz: a hétfő nála a tésztanap, a kedd a hagyományos osztrák konyháé, szerdánként a húsimádók keresik fel, a csütörtök az édességek jegyében telik, a péntek pedig a halkedvelők nagy napja.

Klaus tavaly nyáron már két egész héten át volt szabadságon, most februárban is néhány nap zárva tartással kacérkodik. „Ha azt kérdezed, hogy öt év múlva is itt dolgozom-e majd, a válaszom az, biztos nem, megyek inkább vissza a számítógép előtt robotolók világba. Gondoltam, hogy a vendéglátós élet nem egy leányálom, de hogy ilyen nehéz és embert próbáló – ez legvadabb álmaimban sem szerepelt.”Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Tervez-e valamilyen változtatást a továbbiakban, miután bejelentették, hogy márciustól elkezdik kiküldeni a koronavírus elleni védettségről szóló igazolást?

Kiadónk társoldalai