Megkóstoltuk a legjobb pálinkát!

Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.

Az esemény megnyitása után Felkai Beáta az Agrárminisztérium főosztályvezetője röviden bemutatta a 2014-ben indult Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit tavaly év végén újítottak meg. Ez nem egy verseny, ez egy minősítés, amivel a minőségi magyar alapanyagból készült pálinka kulturált fogyasztására hívják fel a figyelmet. A cél, hogy az érdeklődők, a célközönség számára megfelelő, minőségi és izgalmas válogatást tudjanak összeállítani, ami illeszkedik a gasztrotrendekbe is. Idén először hirdették meg az Agrárminisztérium Pálinkája címet, ami egy szakmai zsűri által odaítélt elismerés.

Ezt követte Márton János beszéde, amelyben először megköszönte a díjakat. Elmondta, fontos, hogy a Nemzeti Pálinkakíválóság Programot a minisztérium szakmai érdekek mentén újította meg, így a versenyen a bírák nem lehetnek a termelők emberei, üdvözölte továbbá, hogy az Agrárminisztérium díjához minimum 3 maximum 9 mintát kell beadni a legfontosabb kategóriákból.

Márton János kitért arra is, hogy manapság minden adott a pálinka készítéshez - a gyümölcsöt és az oktatást, a technológiát, berendezést is meg lehet venni. A valóban jó pálinka születéséhez azonban szakértelemre van szükség: neki vagy a kollegáinak ízérzékelés és íz - illatmemória terén annyit kell tudnia, mint egy sommeliernek vagy a legobb séfeknek.

A Márton és lányai is ezt az utat járta be: beszereztek minden beszerezhetőt, de nem hagyták ki az embert sem, sőt. Öt bírálójuk rendszeres képzésekre jár, így nem csoda, amikor a berendezéseket úgy üzemeltetik, hogy abból a legnagyobb hatékonysággal tudják kicsalni a megfelelő íz- és illatjegyeket. A szakember szerint a pálinkakészítés aromavadászat: a célja, hogy az állandó minőséget tartva a gyümölcsből az aromák átmenjenek a párlatba.

A díjnyertes kajszi

"Hála Istennek tavaly elfagyott a barack" - említi a kiemelkedően finom kajszibarack pálinka egyik okának Márton János. Elmondta, így abba a kevés maradék termésbe tette a növény az összes energiáját, minden tápanyagot - igaz ezt meg is kellett fizetni, a megszokottnak több mint a duplájába került az alapanyag. A másik okként a tapasztalatot említette: amióta működik a Márton és lányai, azóta mindig készítenek barackpálinkát, versenyeztetik is ezeket, így különösen ebben a fajtában nagy tapasztalatra tettek szert.

A sajtótájékoztatón a kajszibarack pálinkán túl áfonya és zölddió likőrt is kóstoltunk. Az áfonya Márton János kedvence, a zölddió különlegessége pedig az, hogy az egyik veje családi receptjének tökéletesítése során született.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?