Melyik Magyarország első autópálya-étterme?

Ez a fehérvári M7 Bistro. Komoly átalakítások történtek, de mindenki nyugodjon meg: Erzsi néni túrós batyuja meg fahéjas csigája a régi.

"Gyorsan, olcsón, finomat"

Szakály Attila, az M7 Bistro jelenlegi tulajdonosának édesapja megpályázta az általa tervezett, régi nevén 3-as számú Fehérvári Bisztró vezetését, és 1984-ben ő lett az üzletvezető. Az egység egy része átvételekor a szocialista időkből fakadó felfogás szerint működött, vagyis a betérő vendégeket pincérek szolgálták ki, másik része önkiszolgáló volt. Az üzletvezető viszont teljesen önkiszolgálóvá kívánta átszervezni a helyet, a „gyorsan, olcsón, finomat” koncepció jegyében – ez a koncepció végül a rendszerváltás környékén valósult meg. Attila a 2000-es években vette át az étterem vezetését, átköltöztette az önkiszolgáló vendéglátóegységet a szomszédos ingatlanba, az egykori Shell-Interag áruház épületébe. Az új étterem itt nyílt meg 2009. július 13-án Albapark néven.

Hatévnyi működés után a tulajdonos úgy érezte, ismét eljött a változás ideje, és a belső tér modernizálása és tagolása mellett új koncepciót vezetett be: a különböző közönség elvárásaihoz különböző ételekkel és átalakított belső térrel, illetve bútorokkal igazodtak. A hely új nevet is kapott : az M7 Bistro egyértelműen kifejezi, hogy hol található Magyarország első autópálya-étterme.

Ez most egy repülő utastere?

Az új elgondolás a repülőgépek kabinjához hasonlóan „turista” és „business” osztályra osztja a vendégteret és a menüt. Mindkét csoport a saját igényei szerint választhat az étlapról, emellett a fontosabb megbeszélésekre különterem is rendelkezésre áll. A belsőépítészeti megoldásokban jól látható a friss, modern szemlélet, az étterem egyik végét például egy élő növényekkel díszített zöldfal uralja.

Az átalakított és kibővített menüben a kamionosokat hagyományos ételekkel, például gulyáslevessel, pörköltekkel várják, a közeli üzleti parkban dolgozók és a helyi lakosok ebédjéhez viszont a több fogásos, könnyedebb menü illik. És persze gondoltak azokra is, akik a Balaton felé menet csak egy rövid pihenőre állnak meg itt, őket a látványpékségben helyben, frissen készült péksüteményekkel, valamint saját blendből, egyedileg pörkölt keverékből készülő kávékkal csábítják. Az étterem parkolójában e-autó töltőt is kialakítottak, a gyerekek a játszósarokban tölthetik az időt, és zuhanyzó is található az épületben.

A séf, és a szakácsok is a fedélzeten

Az átépítés során megmaradt az önkiszolgáló rendszer, de a vendégeket immár a pultok mentén vezetik végig, középre pedig salátaszigetet helyeztek.

A teret a „séfpult” uralja, ez igazából egy nyitott látványkonyha, ahol a vendégek is helyet foglalhatnak, és várakozás közben figyelhetik a bent zajló munkát. Az étlapon ugyan számos újdonságot és immár az M7 Bistróhoz köthető ikonikus ételeket is találunk – mint például a tavalyi nyár nagy kedvencét, a hideg kápialevest – de maradtak a régi kedvencek is. Ilyen például a nyitás óta itt dolgozó Erzsi néni különleges receptje szerint, naponta frissen készülő túrós batyu és fahéjas csiga, amelynek gyártási folyamata a látványpékség üvegablakain keresztül bárki számára nyomon követhető. A saját készítésű briósuk is nagy kedvenc.

A séfpultban pedig a vendégek előtt készülnek saját fejlesztésű szendvicseik is, a szűzérmés, kecskesajtos, laskagombás bagett és a klubszendvics csirkemellel, baconnal, sajttal és friss zöldségekkel.

Ausztriából érkező főszakács, már az M7-ben a gasztroforradalom

A minden nap reggel 7-től este 7-ig nyitva tartó étterem mindössze 20 fős személyzettel üzemel, naponta több száz vendéget kiszolgálva. A hatékony munka főként a legmodernebb gépekkel és eszközökkel felszerelt konyhának köszönhető. Az előrelátó konyhatechnológiai tervezésnek köszönhetően az M7 Bistro catering szolgáltatást is vállal. 

Az M7 Bistro séfje, Bokor Péter 10 évnyi ausztriai fine dining tapasztalattal jött haza másfél évvel ezelőtt, hogy Székesfehérváron kamatoztassa tudását és kreativitását, de kollégái is rendelkeznek külföldi munkatapasztalattal. Bokor Péter szerint egy sztráda menti étteremben Michelin-csillagra törni ugyan nem lehet, de a jó minőségű étel igenis megvalósítható, legyen szó akár a jól megszokott ízekről vagy épp kifinomultabb fogásokról. Szívesen kísérletezik a belsőségekkel, és szeretné, ha a szélesebb tömegeket is elérné a gasztroforradalom. 

Forrás: Vendég / Solutions


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?