Miskolcon lesz idén az ország legnagyobb pálinkaversenye

A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket. A verseny további különlegessége, hogy külső rendezvények is kísérik: a pálinkakedvelők számára kóstólókurzusokat szerveznek helyi éttermekben.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén is megrendezi az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, ami a kereskedelmi pálinkafőzdék legnívósabb hazai megmérettetése. A verseny lebonyolítását követően megismerhetjük többek között 2020 legjobb pálinkáját és átadásra kerül a legeredményesebb főzdének járó díj is. A versenyt a PNT hagyományosan tavasszal szokta megrendezni, idén viszont a járvány helyzet miatt szeptemberre tolódott a bírálat. A helyszínt minden évben más város biztosítja, idén a Miskolci látja vendégül a rendezvényt, melyre rekord számú, több mint 400 tétel került nevezésre.

„Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról. A champion, az arany, ezüst és bronz minősítés, valamint a részletes szöveges jellemzés a pálinkák készítőinek szól, az ország pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde, valamint az egyes kategória díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. A versenyt minden évben hagyományosan tavasszal rendezzük meg, idén a járványhelyzet miatt csúszott szeptemberre a tételek minősítése.A biztonságos versenyhez a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük a helyszínen, a bírák pedig csak negatív COVID teszttel foglalhatják el a helyüket Miskolcon" – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A versenyre pálinkát, törkölypálinkát előállító kereskedelmi főzde nevezhet korlátlan számú mintát, az előállított mennyiségtől függően üzleti vagy egyedi termék kategóriában. A tételeknek – a többi hazai versenytől eltérően – több rostán kell átmenniük, a verseny első lépéseként a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol a pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.

A miskolci verseny különlegessége, hogy idén először külső rendezvények is kísérik. A minősítés három napján három különböző étteremben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinkakóstoló-kurzusokat, ahol pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálat lépéseiből, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket.

Forrás: Turizmus Online


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.