Nyitva vagyunk!

Ez az éttermi újranyitás kicsit más, mint ahogy azt korábban megszoktuk egy vendéglátóhely esetében. De őszintén, kinek nem változott meg az élete, és vett 360 fokos fordulatot a világa a covid-járvány okozta korlátozások következtében?

A szentendrei Aranysárkány Vendéglő sem kivétel ez alól. Máhr Attila és csapata március közepén, a tiltás bejelentésekor, jogkövető állampolgárként egyik napról a másikra lehúzta bizonytalan ideig a rolót. És amíg engedélyt nem adtak a hatóságok a nyitásra májusban, addig nem is jöhetett hozzájuk senki. Majd a novemberi, második hullámos bejelentést követően ugyanezt tették, csak az a gond, hogy ez a tilalom, immár több mint három hónapja, mind a mai napig tart.

Csakhogy...

Időközben a hely tulajdonosa gondolt egy merészet, és feltett a közösségi oldalukra egy videót. Amelyben látványosan körbekerítette magát mindenféle fontos tárgyakkal (róla egy portrét kavicsokból kirakva, nemzeti szín zászlót stb.), majd „laza kigombolt nyakú ing-zakó” összeállításban, papírokból felolvasta: úgy döntöttek a kollégáival, vagyis a „Sárkányos Operatív Törzzsel közösen”, hogy február 1-vel nyitnak, mégpedig egy próbahétre. Nem élesben persze, hanem kizárólag elvitelre, vagy street food módon, azaz az utcán sétálva elfogyasztási lehetőséggel. Viszont végre szűkített étlappal, naponta több fogást kínálva nyitják konyhájukat, mert elegük van az otthonülésből, vég nélküli filmnézésekből és a családnak való főzőcskézésekből. Utolsó csepp volt a pohárban, hogy péntek estére (azaz január 29-én) megérkezett a novemberre esedékes bértámogatás, azaz a decemberi, januári jogos bérkiegészítés még egyelőre a Holdban van.

Nem ketyeg az órabér

Mialatt ketten ülünk a vendéglő dermesztő hideg vendégterében (novembertől itt nincs fűtés, hiszen nincs kinek),  jönnek délben az „első fecskék”, azaz egy fiatal pár. Akik kosarat lóbálva állítanak be, mert nagy örömmel konstatálták hétvégén a neten Attila bejelentését, miszerint mostantól nemcsak hétvégi menüt, hanem hétközben, ugyan szűkített étlappal, de végre á la carte is kínálnak fogásokat. Kérnek húslevest gazdagon, velőscsonttal, pirítóssal, főételt, desszertet, és amíg elkészül mindez a konyhán, a ház vendégeként egy-egy forró teával kiállnak az épület elé, a téli bágyadt napsütésbe.

Ha lesz nyereség, akkor kapnak belőle a kollégák, ha nem, akkor ingyen dolgozik mindenki, mondja közben a tulajdonos, majd hozzáteszi, nem ketyeg az órabér, mert nincs miből. Én tettem bele kizárólag a mai nyitáshoz százezreket, hogy legyen elég alapanyag, csomagolóeszköz, fertőtlenítőszer ehhez a felemás nyitáshoz.

Sokan visszakoztak

Amúgy kevesen tartották a szavukat, azaz sokan visszakoztak a nyitást ígérők közül, amikor múlt hét pénteken megtudták, vasszigorral sújt le a kormány azokra, akik megszegve a hatályos rendelkezéseket, újranyitáson törik a fejüket. Pedig nem voltak kevesen a Facebook-csoport tanúsága szerint: 136-an kacérkodtak a gondolattal, hogy nyitnak február 1-jén, mert elegük van. A tartalékaik elfogytak, nem tudják tovább fizetni a rezsit sem, a felvett hiteleket pláne nem, a helyek bérleti díját és a kollégákat sem a konyhán.

Aztán nevetve elevenítjük fel a híressé vált minapi debreceni esetet, amikoris egy ottani vendéglátós, a nevezetes magyar furfang egyik prominens képviselőjeként, mindenkit, aki beállított presszójába, rögvest „átminősítette” alkalmazottnak, azaz számos billiárdasztal-, meg sörpadtesztelő volt a vendégtérben, amíg a hatóság véget nem vetett a valóban nem mindennapi, furfangos, hatályos rendeletet kikerülő csavaros megoldásnak.

Lesz annyi tartalék, amikor kigyullad a zöld lámpa?

Miközben Szentendrén beszélgetünk a mínuszokban, a Hősök terén tart éppen az elkeseredett vendéglátósok tüntetése. Bár Máhr Attila ennek kapcsán megjegyzi, nem biztos, hogy az a jó megoldás, hogy utcára vonulnak, és rázzák a kerítést, mert ez semmit nem old meg. Viszont, teszi hozzá, tény, az embernek bizonyos idő után elfogy minden tartaléka és ezzel együtt a türelme, pedig ha kigyullad végre a zöld lámpa, kell addigra lennie minden vállalkozónak annyinak a zsebében, hogy megteremtse a lehetőséget az újranyitáshoz.

Rendőrség nem, NAV-ellenőrök igen

Bár lélekben előre felkészültem a szentendrei látogatás okán, azonban színét sem láttam hatósági ellenőrzésnek az ottlétem alatt. Igaz, miért is jönnének, hiszen mindent a hatályos jogszabályok szerint üzemeltetnek az Aranysárkányosok. Nyitva vannak, de a nyolc asztal a vendégtérben szalagokkal körbekerítve, ahogy kell. A konyhán, bár derekasan dolgoznak szájmaszkban, kesztyűben a szakácsok, de csak elvitelre vagy kiszállításra szolgálnak ki. A hangulat mindezek ellenére baráti, sőt, inkább családias, de ez nem is csoda, hiszen egy kisváros 43 éve folyamatosan nyitva lévő helyéről van szó. Máhr Attila édesapja nyitotta annak idején az épület padlásteréből kialakított kisvendéglőt, fia folytatta apja örökségét, és rajta kívül manapság az ő fia is kiszállítja az ételt, vagyis reményei szerint a tulaj továbbadja majd a következő nemzedéknek a patinás kisvendéglő vezetését. 

Ahol sok a helybéli, vagy Szentendrére kiránduló magyar vendég, sok azonban a külföldi betérő is. Igaz, emeli ki Attila, legtöbbjük egyéni turista (már amikor épp van turizmus Magyarországon, azaz nem a mostani időkről beszélünk), sokan a TripAdvisor előkelő ajánlatára érkeznek, ázsiai vendégeik pedig, teszi hozzá, valamilyen speciális portáljuk infoja alapján érkeznek. „Nem egyfélét kérnek személyenként, hanem szinte az egész étlapot rendelik, mindent kóstolnak a báránytól a libamájiig”, meséli. 

Most azonban marad még egy bizonytalan ideig a kiszállítás meg az elvitel. Attila meséli, egy szentendrei kollégával esett meg, hogy ők már olyan ellenőrzésen is túl vannak, amikor az Omszki-tónál üldögélő NAV-osok rendeltek maguknak fogásokat elvitelre, és ellenőrizték rögvest azt is, aki kiszállította az ételt, vajon be van-e jelentve az adott helyen dolgozóként. Nem volt gond, mert nem volt sumákolás, csak vendégeknek vannak híján mindenütt, köztük az Aranysárkányban is, de azoknak nagyon. 

És csak az égiek tudják, hogy még meddig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.