hirdetés

Úgy néz ki, a randa gyümölcsök egészségesebbek

Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) honlapjának egyik cikke azt sugallja, hogy a sérülésekkel tarkított termények elfogyasztása a szemrevalóbbakénál jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetünkre. Számunkra az irományt a Fooducate nevű blog beszámolója foglalja össze.

hirdetés

Nyílt titok, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben naponta óriási mennyiségű, kiváló minőségű zöldség és gyümölcs kerül a kukába csak azért, mert nem felelnek meg a szigorú vizuális előírásoknak, vagyis egyszóval eladhatatlanok.

Ilyenek például a túl kicsi körték, a sérült almák vagy a túlérett banánok is.

Az NPR egyik „friss” cikke ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök éppenséggel pont, hogy több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál.

A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak.

Az ökológiai gazdálkodásból származó termények nem mellékesen éppen azért tekinthetők a hagyományos unokatestvéreiknél tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mert sokkal kimerítőbb harcot folytatnak a kártevők ellen, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Ezt úgy is értelmezhetjük: ami nem öl meg, az megerősít.

Legközelebb tehát, amikor a szupermarketben a termények osztályán válogatunk a felhozatalban, ne felejtsük el: ez nem szépségverseny.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

(forrás: Élelmiszer online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai