Enni mindig kell

Budán, az I. kerületi Bem tér és Fő utca kereszteződésében nyílik a legújabb, 40 négyzetméteres Bazsalikom Pékség. A brandhez tartozó ötödik üzlet indulásáról Szabadfi Szabolccsal beszélgettünk. 

A koronavírusos-vészterhes időben nem minden nap érkezik hír üzletnyitásról. Szabadfi Szabolcs szerint  a járványhelyzet nem befolyásolta a pékségek forgalmát, hiszen "enni mindig kell".

A budai Panificio il Basilicoban -a korlátozások miatt-  még nem tartózkodhatnak fogyasztó vendégek, ezért  egyelőre csak a pékárukra és az azokból készült szendvicsekre koncentrálnak. Ez az ötödik üzlet, amit nyitnak, ismert a brand, ennek köszönhetően az elején nagyobb érdeklődésre "rohamra" számítanak, ami kihívásokat jelenthet - ezt talán csillapítja a járványhelyzet.

"Sajnos minden egyes boltnyitásnál várhatóak hibák, nehézségek, természetesen megpróbáljuk ezeket kiküszöbölni. Nehéz eltalálni a mennyiséget, minden bolttal előfordul, hogy délután kettőre leürülnek a polcok és egyszerűen nem tudjuk pótolni. Bízunk benne, hogy van elég tapasztalatunk, hogy ezeket a hibákat könnyebben kiküszöböljük"- mondja a pék, és a jövőre vonatkozóan hozzáteszi: "minden helyszínnél legalább egy év működés kell, hogy kiderüljön, hogyan megy télen-nyáron, több-e a helyi lakó vagy a helyben dolgozó, mennyire működik az üzlet."

A környezettudatosságot szem előtt tartva, az üzletben próbálnak egyre több dolgot kimérve is kínálni: az olajválaszték, köztük olasz olívaolajak, napraforgóolaj, tökmagolaj is elérhető így. A csomagolásmentességet helyben kapható üvegekkel támogatják, de a sajátot is elfogadják. Az elviteles megoldások mindegyike biológiai úton lebomló.

A járványügyi helyzet, az idősáv, egy pékség életében a legrosszabb dolog, hiszen reggel mennek dolgozni a fiatalabbak is. Szabadfi Szabolcs és az új Bazsalikom Pékség életében ez a korlátozás egyáltalán nem szerencsés, fel is hívja a figyelmet rá: "az, hogy valaki két órán keresztül nem tud bejönni, azt eredményezi, hogy utána adott időben sokkal többen lesznek a boltban".

A pékség kínálatából Szabolcs a kedvencét emeli ki: "A Käselaberkäse szendvics az osztrák inaséveimre emlékeztet és gyakorlatilag minden reggel azt ettem. Ez egy sajttal átszőtt húskenyér, amit a kovászos császárzsemlénkbe rakok bele és uborkasalátával vagy almás mustárral adjuk. Ahogy a meleg Laberkäse-ből folyik ki a sajt, elképesztően finom."


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.