Varga Pincészet: félbeszakad a díjeső

A négy berlini arannyal már 13-ra növelte a Varga Pincészet idei évi nagy nemzetközi versenyeken elért aranyai számát. Újabb éves rekordra azonban nem lesz lehetőségük, mert a járvány miatt valószínűleg nem lesz több verseny. Jól alakult a pincészet értékesítése az év elején, de az év hátralevő részében a gasztronómiában nagy veszteségekre számítanak. Mindent megtettek, hogy biztosítsák a termeléshez szükséges anyagokat, de így is előre nem látható nehézségek merülhetnek fel, ha valamit külföldről kell még behozni.

„Sírva vígad a magyar - idézi a szólást Varga Péter alapító tulajdonos -, hogy örülhetnénk most, ha ennyi bajunk nem lenne”. Vargáék 4 aranyérmet hoztak el Berlinből, az Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling, az Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát, az Aranymetszés Debrői Hárslevelű és a Royal Egri Hárslevelű boraikkal. Ezzel idén az első három nagy nemzetközi borverseny után már 13 aranyérmük van. Tavaly az egész évben elért 16 aranyuk megismételhetetlennek látszott, idén mégis úgy tűnhet, hogy akár meg is duplázhatnák. De nem lehet, hiszen a hátralevő hat borverseny a járvány miatt nem kerülhet megrendezésre. A versenyek több tízezer embert megmozgató nagy borászati világeseményekhez kapcsolódnak, de ha csak magát a versenyt nézzük, a bíráló bizottságokat alkotó 100-200 szakember az összes lakott kontinens mintegy 30 országából érkezne. Világjárvány idején erre nem lesz lehetőség, idén tehát marad a 13 nemzetközi arany.

„Hasonló a helyzet a belföldi piacainkon is – folytatja Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Már az első két hónapunk is jól alakult, március első felében pedig 20%-kal adtunk el többet, mint tavaly ilyenkor. Mégis örömre semmi okunk, hiszen a márciusi növekedés valószínűleg nem a borfogyasztás emelkedéséből, hanem inkább a fogyasztóink túlkészletezéséből származik. Továbbá értékesítésünk több mint felét a gasztronómia képviseli, ami a turizmus várható visszaesése következtében jelentősen csökkenhet”.


A pincészetnek komoly kihívásokat okoz a termelés szervezése is. Múlt hét szombaton is két műszakban ment a palackozó, hogy minél nagyobb tartalékaik legyenek palackozott borból. A hétvégén pedig megszervezték a hétfői átállást egy új munkarendre, amelyben a kisgyermekes szülők felváltva otthon maradhatnak. Az irodában bevezették az otthoni munkavégzést oly módon, hogy egy szobában 1 főnél több soha ne legyen ügyeletes. A fizikai létszám esetében szerencsés körülmény, hogy egymástól távol, egyedül dolgoznak. „Szerencsére már februárban elkezdtük a felkészülést – folytatja Varga Máté Péter. Egyrészt bevezettük a szükséges higiéniai, védekezési és elkülönítési szabályokat, másrészt megrendeltük az év végéig szükséges csomagolóanyagokat. Göngyölegtelepünk 1 hektár, de most mégis kicsinek bizonyult, még a dolgozói parkolót is üvegpalackos raklapok borítják. Viszonylagos biztonságba így is csak azért tudtunk kerülni, mert az értékesítésünk 95%-a saját betétdíjas palackjainkban történik. Minden szükségletünket azonban előre nem láthattuk, nem biztosíthattuk, így kalandos hónapok elé nézünk a termelésben is”.

Forrás: Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.