hirdetés

Egységesen támogatják a szakmai szervezetek az NTAK-ot

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról.

hirdetés

Az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazatban nem elegendő, ha csak a múltat látjuk — a jelent és a jövőt is látnunk kell.  Ezzel a gondolattal nyitotta meg Guller Zoltán, a Magyar Turisztika Ügynökség vezérigazgatója azt a rendezvényt, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással az MTÜ, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Magyar Kempingszövetség, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Guller Zoltán hozzátette, hogy a KSH turisztikai statisztikái kevésbé tükrözték a valós vendégforgalmat, a szakmabeliek szerint rendre több vendég érkezett mint ami az adatokban megjelent. Az NTAK-ban való részletes, de személyes adatokat nem tartalmazó adatszolgáltatásnak köszönhetően a szakma sokkal jobban megismerheti a saját vendégkörét, célközönségét és a marketingkampányokat is naprakészebben és célzottabban lehet megvalósítani.

A stratégiai megállapodás aláírásával az MTÜ és a szakmai szervezetek célja a napi digitális statisztikai adatszolgáltatásra való áttérés támogatása, hiszen ez a turisztikai ágazat valamennyi szereplőjének érdeke. További célként fogalmazták meg, hogy minden magyarországi szálláshely az NTAK adatszolgáltatás révén közreműködjön a turisztikai szektor fehérítésében, a tisztességesen adózók védelme érdekében. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a hazai turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha a szálláshely-szolgáltatók is belépnek a digitális adatszolgáltatás rendszerébe.

Mint ismeretes, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019 júniusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy év végéig az összes hazai szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi, egyéb és magánszálláshely online szálláshely-kezelő szoftver segítségével, digitális kapcsolat útján, naponta statisztikai adatokat szolgáltasson. Az NTAK-on keresztül a NAV, a helyi önkormányzatok és a későbbiek folyamán a KSH is hozzáfér a számukra releváns, anonim adatokhoz. Ugyanakkor a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektor rendszeres adatszolgáltatásával az egyes desztinációk, városok vagy a későbbiek folyamán akár egyes attrakciók is hozzájuthatnak a marketing-aktivitásaik tervezéséhez szükséges, naprakész statisztikai adatokból készített elemzésekhez, felmérésekhez.

A szállodák és a panziók már csatlakoztak, jelenleg a kempingek, üdülőháztelepek, közösségi, egyéb és magánszálláshelyek regisztrációja folyik 2019. december 31-ig. 2020. január 1-jétől így már teljessé válik a regisztrációra törvény által kötelezett szálláshely-típusok köre az új rendszerben, és a teljes hazai szálláshelyszolgáltatási szektorban megvalósul a digitális adatszolgáltatás. Az NTAK-ba adatot szolgáltatni képes, szálláshelykezelő-szoftverek meglétét, akár csak az adatszolgáltatást, a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Az MTÜ a maximum 8 szobával (16 férőhellyel) rendelkező szálláshelyek számára ingyenesen használható, netalapú szálláshelykezelő-szoftvert biztosít, ezzel is megkönnyítve a legkisebb szálláshelyek digitális adatszolgáltatását. Az NTAK regisztrációról az info.ntak.hu, míg az ingyenes szoftverről, vagyis az Az Én Vendégszobám alkalmazásról az info.azenvendegszobam.hu honlapon olvasható bővebb információ.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke hangsúlyozta, szerdára minden egyes tagszállodájuk eleget tett a kormányrendeletben foglaltaknak és csatlakozott az NTAK rendszeréhez és szolgáltatja a kért adatokat.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai