Egységesen támogatják a szakmai szervezetek az NTAK-ot

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazatban nem elegendő, ha csak a múltat látjuk — a jelent és a jövőt is látnunk kell.  Ezzel a gondolattal nyitotta meg Guller Zoltán, a Magyar Turisztika Ügynökség vezérigazgatója azt a rendezvényt, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással az MTÜ, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Magyar Kempingszövetség, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Guller Zoltán hozzátette, hogy a KSH turisztikai statisztikái kevésbé tükrözték a valós vendégforgalmat, a szakmabeliek szerint rendre több vendég érkezett mint ami az adatokban megjelent. Az NTAK-ban való részletes, de személyes adatokat nem tartalmazó adatszolgáltatásnak köszönhetően a szakma sokkal jobban megismerheti a saját vendégkörét, célközönségét és a marketingkampányokat is naprakészebben és célzottabban lehet megvalósítani.

A stratégiai megállapodás aláírásával az MTÜ és a szakmai szervezetek célja a napi digitális statisztikai adatszolgáltatásra való áttérés támogatása, hiszen ez a turisztikai ágazat valamennyi szereplőjének érdeke. További célként fogalmazták meg, hogy minden magyarországi szálláshely az NTAK adatszolgáltatás révén közreműködjön a turisztikai szektor fehérítésében, a tisztességesen adózók védelme érdekében. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a hazai turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha a szálláshely-szolgáltatók is belépnek a digitális adatszolgáltatás rendszerébe.

Mint ismeretes, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019 júniusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy év végéig az összes hazai szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi, egyéb és magánszálláshely online szálláshely-kezelő szoftver segítségével, digitális kapcsolat útján, naponta statisztikai adatokat szolgáltasson. Az NTAK-on keresztül a NAV, a helyi önkormányzatok és a későbbiek folyamán a KSH is hozzáfér a számukra releváns, anonim adatokhoz. Ugyanakkor a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektor rendszeres adatszolgáltatásával az egyes desztinációk, városok vagy a későbbiek folyamán akár egyes attrakciók is hozzájuthatnak a marketing-aktivitásaik tervezéséhez szükséges, naprakész statisztikai adatokból készített elemzésekhez, felmérésekhez.

A szállodák és a panziók már csatlakoztak, jelenleg a kempingek, üdülőháztelepek, közösségi, egyéb és magánszálláshelyek regisztrációja folyik 2019. december 31-ig. 2020. január 1-jétől így már teljessé válik a regisztrációra törvény által kötelezett szálláshely-típusok köre az új rendszerben, és a teljes hazai szálláshelyszolgáltatási szektorban megvalósul a digitális adatszolgáltatás. Az NTAK-ba adatot szolgáltatni képes, szálláshelykezelő-szoftverek meglétét, akár csak az adatszolgáltatást, a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Az MTÜ a maximum 8 szobával (16 férőhellyel) rendelkező szálláshelyek számára ingyenesen használható, netalapú szálláshelykezelő-szoftvert biztosít, ezzel is megkönnyítve a legkisebb szálláshelyek digitális adatszolgáltatását. Az NTAK regisztrációról az info.ntak.hu, míg az ingyenes szoftverről, vagyis az Az Én Vendégszobám alkalmazásról az info.azenvendegszobam.hu honlapon olvasható bővebb információ.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke hangsúlyozta, szerdára minden egyes tagszállodájuk eleget tett a kormányrendeletben foglaltaknak és csatlakozott az NTAK rendszeréhez és szolgáltatja a kért adatokat.

Forrás: Turizmus Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.