hirdetés

Ezüsttálcán kínáljuk a vendégeinket a versenytársaknak?

A rövidtávú lakáskiadás szabályozása és korlátozása miatt a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Rövidtávú Lakáskiadók Szövetségének (FRLSZ) közös javaslatcsomagot nyújtott be a szigorítás kidolgozásával megbízott Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

hirdetés

A két szervezet szerint valóban fontos a piac tisztítása, kifehérítése, ám úgy látják, a nemzetközi versenyben nem szűkíteni kellene a szálláshelykínálatot, hanem inkább színesíteni, hogy a potenciális vendégek több alternatíva közül tudjanak választani az adott desztinációban. A szállodaiparnak és a rövid távon lakáskiadóknak nem egymással kéne versenyeznie, mert abból csak mindenki veszíteni fog. A városnak és a gazdaságnak most minden látogatóra szüksége van a jelentősen kevesebb utazó közül. Magyarország és a térség országai különösen sikeresen küzdötték le a járványt, így kedvelt célpont lehetnek. Örültség lenne ezt a vonzerőt tönkre tenni értelmetlen korlátozásokkal – közölte Somló Iván, a FRLSZ elnöke.

A két szervezet úgy látja: nagyrészt két külön piacról (szállodák vs. rövidtávú lakáskiadók) van szó, tehát tévedés lenne azt gondolni, hogy ha valaki például az Airbnb felületén nem talál megfelelő szállást Budapesten, akkor a hotelek között kezd majd keresgélni. A MAKE és az FRLSZ éppen attól tart, hogy amennyiben rossz irányba megy el a piac szabályozása, abból Bécs és Prága, esetleg Krakkó fog "nevető győztesként" kijönni Budapest helyett. A MAKE és az FRLSZ szerint a szigorítás tönkretenné a budapesti Airbnb-piacot, mivel 120 nap alatt nem lehet értékelhető hozamot elérni, az intézkedés pedig a fekete gazdaságot erősítené, tehát pont a piac becsületesen dolgozó szereplőit szorítaná ki a piacról. "A piac már úgyis elkezdte szabályozni magát, és a rövid távú lakáskiadók jelentős része átállt hosszú távú kiadásra, és nem is fog visszatérni, amíg nem lesz folyamatosan jelentős mennyiségű turista" – írják.

A két szervezet szerint az Airbnb-típusú lakáskiadás ráadásul kifejezetten jó alternatíva a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, tapasztalatiak szerint a vendégek ugyanis mostanság kifejezetten a biztonságosabbnak vélt kisebb szállásokat, apartmanokat keresik, ahol jobban betarthatóak a szociális távolságok, nincsenek közös étkezők, és nem hordoz rizikófaktort a légkondicionálás.

Az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a rövid távon (jellemzően turistáknak) kiadott lakások Budapesten, 2015 óta közel a duplájára nőtt az Airbnb-n hirdetett lakások száma, jelenleg több mint 9000 lakást hirdetnek így, jellemzően a belső kerületekben. A kormány a szigorítás feltételeinek kidolgozásával a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízta meg.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Az energiaárak és az alapanyagok beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, és még nem tudni, hol a vége. Ön tett-e valamit annak érdekében, hogy ellensúlyozza valahogy a brutál módon megnövekedett kiadásait?

Partnerünk