Nincs többé e-rollerezés a franciáknál ennek a korosztálynak

Nincs többé e-rollerezés a franciáknál ennek a korosztálynak 

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.
Szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását

Szabályozná az EU a mesterséges intelligencia alkalmazását 

Uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályairól, amiben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jelentős szerepet vállal - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
Harmonizált EU-s szabályozást javasol az Airbnb

Harmonizált EU-s szabályozást javasol az Airbnb 

Az öt pillére épülő javaslat segítene az ingatlanspekulánsokkal és a túlturizmussal kapcsolatos kihívások kezelésében.
Szabályzás van, ellenőrzés még nincs az airbnbízésre

Szabályzás van, ellenőrzés még nincs az airbnbízésre 

Sokkal több rendelet született mostanában a rövid távú lakáskiadás szabályozására, mint azt a szálláshelypiac többi szereplője sejtette, de még mindig kevés az adat, ami segítené a területen érdekeltek számára az újrakezdést - írja a Világgazdaság.
MTÜ: év végi összefoglaló a hosszútávú versenyképességről

MTÜ: év végi összefoglaló a hosszútávú versenyképességről 

Egyszerűsödő szabályok a vállalkozások versenyképessége érdekében.

A következő szezon más lesz - az idegenvezetők számára 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy tűnik, hogy a következő szezon más lesz, mint az eddigiek. Augusztusban az MTÜ illetékesei megkeresték a MIe és a MISZ elnökeit hogy egy több órás tanácskozás eredményeképpen az új Idegenvezetői Törvény tervezetét előkészítsék ez év végéig. De miért is van szükség új törvényre? Utánajártunk.
Ma kiderül, lesz-e egységes utazási szabályozás az unióban

Ma kiderül, lesz-e egységes utazási szabályozás az unióban 

Ma szavaznak az uniós tagállami nagykövetek arról a német javaslatról, ami végre egységes keretek mentén szabályozná, hogy a koronavírus-járvány idején az emberek honnan hová utazhatnának szabadon a schengeni térségen belül. A szükséges többség valószínűleg összejön a javaslat mellett és azután lesz belőle uniós rendelet, hogy jövő héten még az Általános Ügyek Tanácsában is szavaznak róla - írja a portfolio.hu.
Beadták az Airbnb-törvényt

Beadták az Airbnb-törvényt 

Ennek értelmében a kereskedelemről szóló 2005. évi törvény több, a magánszálláshelyekre vonatkozó résszel is kiegészül, többek között a magán- és egyéb szálláshely definíciójának meghatározásával, valamint az önkormányzatok ezek szabályozására vonatkozó hatáskörének maghatározásával - olvasható a Parlament.hu oldalon.
Gulyás: korlátlan szabadság az önkormányzatoknak az Airbnb-bizniszben

Gulyás: korlátlan szabadság az önkormányzatoknak az Airbnb-bizniszben 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette azt a sajtóhírt, miszerint a kormány nem kívánja magára vállalni a döntés terhét, és inkább az önkormányzatok kezébe adja a szigorítás, korlátozás jogát.
Az év harmadában lehetnek csak kiadva az Airbnb-s lakások

Az év harmadában lehetnek csak kiadva az Airbnb-s lakások 

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Várhatóan ezt terjesztik a kormány elé, amely csütörtökön dönthet is a kérdésben.

Ezüsttálcán kínáljuk a vendégeinket a versenytársaknak? 

A rövidtávú lakáskiadás szabályozása és korlátozása miatt a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Rövidtávú Lakáskiadók Szövetségének (FRLSZ) közös javaslatcsomagot nyújtott be a szigorítás kidolgozásával megbízott Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

Bécs: Kilenc pont az e-rollerezés szabályozásá 

Bécs kilenc pontból álló csomaggal enyhítené a belvárosban található e-rollerek kölcsönzésével kapcsolatos problémákat. A jövőben sem szeretnék teljesen kitiltani a rollereket a belvárosból, de szükségessé vált használatuk szigorítása.

Mostantól nehezebb növényt az EU-ba hozni 

Szigorodott a növények és terméseit Európai Unióba való behozatala, az európai közösség ezzel a károsító fertőzések behurcolását szeretné megelőzni.

Bécs nagy lépést tett előre a rövid távú lakáskiadás szabályozásában 

Az Európai Bizottság egyik fontos feladata lesz 2020-ban, hogy új törvénycsomagot dolgozzon ki a digitális gazdaság szabályozására. Az osztrák főváros régóta egyértelmű és szigorúbb szabályokat követel az Airbnb és társai számára – sikerrel.

Százmilliárdos adóelőnyben a légiközlekedés 

Magyarországon több adót fizet a gyalogos vagy a kerékpáros is, mint aki repülőre száll, a költségvetés pedig évi 78 milliárd forintnyi jövedéki adótól és 68 milliárdnyi áfától esik el - írta a G7.hu.

Szigorítják az Airbnb lakáskiadást Amszterdamban 

Az amszterdami városi tanács szerdán úgy döntött, hogy 2019-től évi hatvanról harmincra csökkenti a kiadható éjszakák számát az Airbnb-n szállást kínáló helyiek számára, írja a DutchNews.nl-re hivatkozva az Index.

Kötelezővé tették az adatküldést a légi utasokról 

A jövő év májusától Szlovákiában a légitársaságoknak kötelezően meg kell küldeniük utaslistáikat és az utasok személyes adatait a rendőrségnek, az erről szóló jogszabály-módosítást szerdai ülésén fogadta el a pozsonyi kormány.

Megtiltották a társasházi lakások turisztikai bérbeadását a Baleár-szigeteken 

A Baleár-szigeteken akár 40 ezer eurós (12 millió forintos) büntetést is kaphat az az ingatlantulajdonos, aki társasházi lakását turisztikai céllal adja ki - ismertette a kedden életbe lépő új szabályozást Biel Barceló, a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa Palma városában tartott sajtótájékoztatóján.

Az EU több városban is éves bérbeadási limitet kíván bevezetni a rövid távon kínált lakások esetében 

A rövid távon kiadott magánszállások esetében már nem csak az új szabályozás szükségessége a kérdés, hanem a végrehajtással kapcsolatos kihívások is. 

NAV: számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új törvény 

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn. 

Mostantól tilos kebabos standokat nyitni Velencében 

Velence kulturális örökségének megőrzése érdekében mostantól tilos a városban kebabos standokat nyitni, szabályozzák a pizzaszelet-árus boltok számát is. 

Európában is szigoríthatják a drónhasználatot 

Szigorítanák a drónhasználatot az európai légiipari szervezetek, amelyek egyebek mellett kötelező regisztrációt és pilótaképzést sürgetnek.

Az önvezető légi járművek jogi keretei 

A világban jelenleg megközelítőleg 1700-féle különböző típusú drónt (UAV – Unmanned Aerial Vehicle), azaz pilóta nélküli légi járművet tartanak nyilván. A jogszabályi feltételek nehezen tudják követni a viharos sebességgel fejlődő technológiát. A mindenki számára elfogadható szabályozás kidolgozása folyamatban van, addig is azonban sok a kérdés.

Így kell használni a Parlamentet reklámban vagy logóban 

Jó néhány cég, márka vélhetően nem tud arról, hogy a reklámjában vagy akár logójában engedély nélkül használja a Parlament képét, sziluettjét. 

Új szabályozás lépett életbe 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) weboldalán adott tájékoztatást a szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás szeptember 2-i módosításáról.

A Germanwingsnél is bevezetik a két személy szabályt 

A Germanwings franciaországi katasztrófájának hatására számos légitársaságnál bevezetik az úgynevezett két személy szabályt, vagyis azt az előírást, hogy a pilótafülkében folyamatosan két főnek kell tartózkodnia a személyzetből.

Áfacsökkentés a romániai vendéglátásban 

Jövőre a korábbi kusza, szállodai csomagonként, sőt, étkezésenként is változó, 9 és 24 százalék között mozgó áfa egységesen 9 százalékossá válik a Romániai szállodaiparban. A változást az all inclusive-os hotelek különösen üdvözlik.

Módosult a versenyjogi szabályozás 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény július 1-jétől hatályba lépő változásai számos anyagi és eljárásjogi módosítást eredményeznek. A hivatal úgy véli, a változásoknak köszönhetően egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá válnak az eljárásaik. Mivel a média- és reklámpiacra ezek a változtatások ugyanúgy vonatkoznak, ezért közzétesszük az iparágat is érintő pontokat (adott esetben a kontrollt egyébként az NMHH gyakorolja), illetve azt, hogy a GVH mit ígér ezekkel kapcsolatban.

Szakmai összefogás a tiltótáblák ellen 

Mint ismeretes március elsejétől a hazai vendéglátóhelyek és szállódák kötelesek "dohányozni tilos" táblákat kell elhelyezni jól látható helyen, amennyiben el akarják kerülni a horribilis összegű bírságokat. Ez ellen kíván fellépni a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, több szakmai szervezettel karöltve.

Eredményes razzia a termékbemutatókon 

2013-ban az árubemutatókat szervező, illetve lebonyolító vállalkozások tevékenységével kapcsolatban beérkezett fogyasztói beadványok száma ugrásszerűen megnőtt 2012-höz képest. Az NFH munkatársai 173 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, amelyből 118 esetben tártak fel valamilyen jogsértést, így a kifogásolási arány 68%-os volt.

A reptéri hiénák továbbra is rontják hazánk hírnevét 

Az Index beszámolója szerint a Budapest Airport a szabályozások ellenére sem tudja biztosítani a Főtaxi számára a Budapestre érkező utasok szállításának kizárólagos jogát.

Kötelező rendszám és GPS a gondolákra 

Velence ikonikus vízi eszközeit a jövőben rendszámmal és GPS-sel kell felszerelni. Egy augusztusi baleset miatt szigorítanak.Cél: a forgalomcsökkentés.

Balatoni Regionális TDM: átgondolt vízszint-szabályozás szükséges 

Óvatosságot és a Balatonhoz látogatók, valamint a turizmusban érintettek érdekeinek megfelelő, átgondolt vízszint-szabályozást kér a Balatoni Regionális TDM Szövetség, amely a Sió-zsilipnél tartott helyszíni sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a téma fontosságára.

2 kilóval több lehet a kézi poggyász 

2 kg-val több lehet a kézipoggyász súlya, amit az utasok az AirBerlin fedélzetére vihetnek.

Mondja el véleményét a helyi termelői piacokról! 

Felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a helyi termelői piacokról, a tárca célja egy országos piaci rendszer kialakítása, illetve a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása.

USA: új játékszabályok a légitársaságoknak 

Új, a légi utasok érdekeit a korábbinál jobban védő szabályozás lépett életbe az USA-ban kedden.

MÁV-START: változik a személyszállítási üzletszabályzat 

2011. július 1-jétől változik a MÁV-START Zrt. Személyszállítási Üzletszabályzata. Az új üzletszabályzat vonatkozó rendelkezései alapján az utasok jogai kedvezően bővülnek - többek között - a vonatkésések utáni átalány-kártérítéseknél és a fogyatékkal utazók kísérőinek esetében.

Hatályba lépett az EU és USA közti biztonsági megállapodás 

Május elsején hatályba lépett az EU és az USA által kötött, a polgári légiközlekedés biztonságának szabályozására vonatkozó együttműködési megállapodás. A megállapodást még márciusban írták alá a felek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!