Miért jó, ha egy drón köröz a szálloda fölött?

Mivel kiugróan magasan indult az idei év a Hotel Silver Resort Balatonfürednél, ezért Rádóczy Andrea tulajdonos-ügyvezető igazgató biztos volt abban, a nyári csúcsszezon sem alakul másképp. A kedvezőtlen időjárás ellenére is jó időszakot zárnak augusztus végére a Balaton-parti négycsillagos házban, ugyanis 7-8 százalékos átlagáremelést tudtak megvalósítani – ami jelentős bevételnövekedést generált.

Biztató előjelek

Mivel a házban az évkezdet – főleg az amúgy korábban meglehetősen igenscsak gyengén teljesítő – január-február messze a várakozásokat felülmúlta, így jó idei évet reméltek a hotel tulajdonosai, a Barna-Rádóczy házaspár. A kedvező vendégérkezés adatokhoz hozzájárult az enyhe tél is: az emberek szívesen ültek autóba, hogy a fővárosból, Győrből, vagy Bécsből a téli Balaton partjára érkezzenek egy kellemes wellness hétvégére. A 65 szobás házban az első negyedéves számok 16 százalékos vendégforgalomnövekedést regisztráltak, és ez a kedvező statisztika kitartott tavasszal, a nyár kezdetéig is.

Hová tűntek a német ajkú vendégek?

A biztató kezdet után a főszezon számai már gyengébben festettek, mint a tavalyi évben. Azonban mivel a füredi Balaton-parti házban az idei főszezonban 7-8 százalékkal magasabb átlagáron lehetett csak szobát foglalni, mint 2013-ban, azonkívül nőtt a belföldről érkezők száma – így a határon kívülről érkezők forgalomcsökkenését ez kompenzálta. Főként a német nyelvterületről érkezők száma csappant meg idén – ennek fő oka a touroperátori munka lehet. Hiszen annyira keresetté és kedveltté vált Balatonfüred a német, osztrák területekről érkező nyaralók körében, hogy sokkal több hotelt, kisebb panzió szálláslehetőségét kínálja egy-egy külhoni touroperátor, mint a korábbi években. Vagyis a Hotel Silverben Resortban kieső vendégéjszakaszám Füred teljes területére vonatkozólag vélhetően nem csökkent, ezt majd nyilván bizonyítják a szezon végén megjelenő, elemző statisztikák.

Ár- és időjárásérzékeny piac

Furcsa mód a főszezonban nem rettenti el a belföldi nyaralókat a változékony időjárás – amelyben pedig idén július-augusztusban bőven volt részünk. Jóelőre foglalják le a határon belülről érkezők a nyaralásukat, általában egy-két hónappal korábban jön a füredi hotelbe a legtöbb foglalás. Füred és környékének bőséges programkínálata okán akkor sem esik senki kétségbe, ha a strandolás helyett egy-két napig más szabadidő eltöltés után kell néznie, ezért egy-két lemondástól eltekintve majd’ minden vendég megérkezett ezen a nyáron az adott időpontban. Ugyanez azonban nem mondható el a főszezonon kívül: olyankor nagyonis ár- ill. időjárásérzékenyek a vendégek. Egész héten az időjárást figyelik, és az utolsó pillanatban akkor foglalnak be szállást, ha jó időt prognosztizál előre a meteorológia vagy olyan kecsegtető ajánlattal áll elő a ház, ami felkelti érdeklődésüket.

Különleges kínálat kell

Mivel a Silverbe 70 százalékban hazai vendégek érkeznek – a ház szolgáltatásait is ennek megfelelően alakítják. Tavaly nyár végére nyílt meg az Amarillys kávézó, amely a sétálóutca felé is nyitott – ez nagy siker. És szeretik nagyon a szálloda vendégei, hogy oda egy ajándékkupon várja a szobába érkezőket. Újjáépítették a tulajdonosok a wellness részleg egy részét: a finn szaunát, napozószigeteket alakítottak ki, folyamatban van az új sókamra kialakítása is, új bio kezeléseket alkalmaznak, és rendszeresen alkalmaz a ház animátort is – a gyerekvendégek okán. Kerékpárokat vehetnek igénybe a vendégek, élőzene van hétvégeken a ház teraszán, azonkívül smink- és életmódtanácsadás is szerepel ma már a kínálatok között.

Kétéves honlap? Az mára elavult!

Mivel – ez nem titok – a vendégek jórésze ma már sajátmaga, a világhálón keresztül foglalja le szállását, a wellnesshotel két éve készült honlapját idén őszre teljes egészében átalakítják, megújítják. A tetszetős megjelenés érdekében a tulajdonosok egy verőfényes nyári napra drónt is béreltek, és azzal fotóztatták le fentről a szállodát, valamint a hozzá tartozó gyönyörű balatoni panorámát. És mivel új célpiacot keresnek – elsősorban a skandináv és a szlovák területekre gondolnak -, új közvetítő csatornákat illetve olyan online megoldásokat „vetnek be” a siker érdekében, amelyek felkeltik a tőlünk északra lakók figyelmét. „A golfos finnek, svédek, norvégok általában egy hétig szívesen maradnak, és a tavaszi, az őszi időjárás is kedvező számukra. A szlovák vendégkör felé pedig azért fordulunk, mert ezen a nyáron egyre többen érkeztek északi szomszédaink közül hozzánk, számukra könnyen elérhető üdülőhely vagyunk”, mondja a tulajdonosnő, Rádóczy Andrea. Aki az idei nyár összegzéséül még hozzáteszi: „Soha ennél rosszabb nyarat. Ha vendégszámban nem is, azonban bevételben minden várakozásunkat felülmúlta az idei főszezon. Ahogy Füred vendégalakulását elnézem, szerintem másutt is hasonlóan elégedett lesznek a szálláshelyek tulajdonosai, üzemeltető körei.”

Forrás: Vendég & Hotel


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.