hirdetés
hirdetés

A brit fapados kirúgja alkalmazottainak egyharmadát

Lassan újraindul a légiközlekedés, de az olcsó repülés úttörőjének számító Easyjet is leépítésekre kényszerül a koronavírus-járvány hatására, és flottáját is csökkenti.

hirdetés

A 15 ezer embert foglalkoztató, Luton-i székhelyű "fapados" 30 százalékkal csökkenti alkalmazottainak létszámát, így 4500 munkahely van veszélyben.

pixabay.com
pixabay.com

Johan Lundgren, az EasyJet vezérigazgatója azt írta; "nehéz időkben nagyon nehéz döntéseket kell meghoznunk. De hosszú távon a lehető legtöbb munkahelyet meg akarjuk őrizni."

A brit pilóta szakszervezet vezetője, Brian Strutton szerint a cég még nem egyeztetett a munkavállalókkal: "Várjuk, hogy megtegye, aztán meglátjuk, milyen hatása lesz ennek az Egyesült Királyságban."

A légitársaságok június 15-től, 10 hét után tervezik újraindítani járataikat néhány útvonalon - fokozott higiénés és biztonsági szabályok bevezetése mellett. Ugyanakkor úgy látják, hogy a járvány következtében legalább 2023-ig az ágazat válságával kell számolni.

Az Easyjet diszkont vetélytársai karcsúbb leépítést jelentettek be; a Ryanair alkalmazottai 15, a WizzAir dolgozói 19 százalékát küldi el.

A repülőgépgyártókat ugyancsak fájdalmasan érinti a járvány. A Boeing 12 ezer munkahelyet kénytelen felszámolni megrendeléseinek drasztikus visszaesése miatt.

Az AP szakújságírója, David Koenig úgy fogalmazott; "a járvány kitörése óta a légitársaságok nem igényelnek új gépeket. Futó megrendeléseiket pedig visszavonják, jobb esetben módosítják. Nincs szükségük további repülőgépekre, így is túl sok van nekik."

A vetélytárs Airbus szerkezetátalakítási terveken dolgozik, amiben a munkahelyek számának csökkentése is szerepel. A leépítések növelik a munkanélküliséget - ami végső soron -, elnyújtja a koronavírus járvány-krízist.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai