hirdetés
hirdetés

Meghirdették az Aviation X pályázatait

Az Emirates, az Airbus, a Collins Aerospace, a GE Aviation és a Thales által létrehozott, startupokat támogató inkubátor, az Aviation X Lab célja a repülésforradalmasítása, a jövő repülést segítő technológiáinak kifejlesztése. A 2017-ben indult kezdeményezéshez most csatlakozott a dutele kommunikációs cég.

hirdetés

Az Arab Emirátusok gazdaságában kulcsfontosságú szerepet tölt be a légiközlekedés, hiszen 47.4 milliárd amerikai dollárral járul hozzá a GDP-hez. Ez az összeg az előrejelzések szerint 2037-re megháromszorozódik. Az iparág már most 800 ezer embernek biztosít munkát. Az Aviation X létrehozásakor a szektor technológiai megújulását, és a fenntarthatóságot tartották szem előtt az alapítók. Az Aviation X Lab 2020 elejéig várja az első ötleteket, projekt javaslatokat. A pályázóknak két cél elérésére kell javaslatokat benyújtani: 1. cél: karbonnegatív repülés. A repülés mint iparág a világ szénkibocsátásának 2 százalékáért felel.

A légitársaságok 115 gramm szén-dioxidot termelnek utaskilométerenként. Ez évente 859 millió tonna szén-dioxidot jelent. A cél, hogy 2030-ra ez a szám drasztikusan, 100 grammal, 87 százalékkal csökkenjen, vagyis egy utas egy kilométeren már csak 15 grammnyi szén-dioxid-kibocsátást jelentsen. 2. cél:a repülőterek újragondolása. Miközben aturizmusvárhatóan a duplájára nő az elkövetkező 15 évben, ami további 3.4 milliárd utast jelent, a jelenlegi repülőterek nem lesznek képesek kezelni a megnövekedett forgalmat. A cél az, hogy az újratervezett repterek négyzetméterenként 10 utas befogadására legyenek képesek, és a biztonsági beléptetések hossza maximum 10 percre csökkenjen.

Az Aviation X Lab ezért startupokat, innovátorokat, tudományos kutatókat, civil szervezeteket, aktivistákat hívmeg, hogy pályázzanak ötleteikkel. Az inkubátorcég a legjobb csapatokat Dubajba hívja, hogy közösen alkossanak, kísérletezzenek és fejlesszenek prototípusokat az erre kialakított speciális területen, az úgynevezett „Area 2071”-ben. Maximum négy csapatot választanak majd ki, akik további támogatást kaphatnak kockázatitőke-befektetőktől és más befektetőktől. Az Aviation X Lab megnyitóján három újdonságot mutattak be –az egyiket a Thales-től, a másik kettőt az Emirates-től. A Thales a Solo névre keresztelt virtuális asszisztensét hozta el, amely a repülés biztonságának további növeléséhez járul hozzá, és a kapitány munkáját segíti.

Felhasználva az összes rendelkezésre álló adatot, a Solofolyamatosan javaslatokat tesz a gép személyzete számára a legideálisabb repülési útvonallal kapcsolatban, növelve ezáltal a repülés hatékonyságát és az utasok kényelmét. Az Emirates két olyan megoldást mutatott be, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Az egyik ezek közül a fenntarthatósági célokat, nevezetesen az élelmiszer-pazarlás csökkentését segíti elő. A másik a Bahja névre keresztelt alkalmazás, amely valós időben, arcfelismeréssel elemzi az alkalmazottak boldogságszintjét. A fejlesztők szerint az alkalmazottak hangulata meghatározza az ügyfelek elégedettségét is, így ez az információ minden munkaadó számára fontos. Az Aviation X Labet 2017 októberében alapították HH Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnökének jelenlétében.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai