hirdetés
hirdetés

Mégiscsak átnevezték a Ferihegyet

És lett Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. A Budapest a fővárost jelöli a három tulajdonnévből. A többi pedig értelemszerűen kivételes képességű és világhírű zeneszerzőnk neve.

Munkatársunktól

hirdetés

Egy népmese vált valóra az országgyűlés szerdai döntése értelmében; Liszt Ferencről nevezik el a ferihegyi nemzetközi repülőteret. "Az ötlet genezise szinte népmesei: mikor néhány éve találkoztam azzal, hogy a varsói repülőtér Fryderyk Chopin nevét viseli, több embernek elmondtam, és rákérdeztem, hogy nálunk miért ne vehetné fel Liszt Ferenc nevét a repülőtér. Jóval később másoktól hallottam vissza az ötletemet, és akkor azt gondoltam, tegyünk valamit" - ecsetelte korábban a kezdeményezés születésének körülményeit Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

Ha hozzászólhatnék!
A szavakat tettek követték; két fideszes parlamenti képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai, Völner Pál és Fónagy János be is nyújtották erre vonatkozó indítványukat, a Tisztelt Ház pedig szerdán 231 igen és 71 nem szavazattal az átnevezés mellett határozott.

Bocs, szerintünk inkább ne!

A név változtatásával nem mindenki értett maradéktalanul egyet. A Tárcaközi Földrajzinév-bizottság például azt kifogásolta, hogy a javasolt és végül elfogadott név nem egyéb tulajdonnevek halmozásánál. Legyen e helyett - javasolta a bizottság - Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy, melyben a testület érvelése szerint benne foglaltatik a védendő földrajzi név, a Ferihegy. A vita gyakorlatilag erről illetve a nevek sorrendjéről folyt.

A Nyelv és Tudomány internetes oldal szerint előnytelen a Ferihegy új neve, fél évszázados hagyománnyal szakítanak az ötletgazdák és a névváltozást megszavazó parlamenti képviselők.

Nem értettek egyet a névváltoztatásával a Turizmus Online olvasói sem. December 22-én számoltunk be első alkalommal a Ferihegy nevének megváltoztatásáról, majd szavazásra bocsátottuk az ügyet. Elgondolkodtató, hogy az ezres nagyságrendben szavazók 81 százaléka ellenezte a név megváltoztatását.

De tavaly decemberben a Ferihegyet üzemeltető Budapest Airportot (BA) is meglepetésként érte az átnevezés ötlete; elmdondásuk szerint az elképzelésről akkor nem a szintén résztulajdonos államtól, hanem a televízió híradójából értesültek erről.

Belement a BA

A névváltoztatásra a BA igazgatósága két hete tette javaslatot, melyet az igazgatóság egyhangúlag elfogadott. A BA igazgatóságában, a szintén részvényes magyar állam is képviselteti magát a Nemzeti Vagyonkezelő, az MNV révén. Elfogadta a vállalat közgyűlése is a javaslatot - tájékoztatta a Turizmus Online-t Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója. Természetesen a repülőteret üzemeltető cég nevét a változás nem érinti, az továbbra is Budapest Airport Zrt. marad - mondta. Hardy hozzátette: a hétvégi, nagyközönségi megnyitó alkalmából emléktáblát is avatnak jeles komponistánknak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai