hirdetés
hirdetés

A franciák mentik, ami menthető

Közel 15 milliárd eurós mentőcsomagot nyújt a francia kormány a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került repülőgépgyártó iparnak.

hirdetés

Az összegből 7 milliárd eurót az Air France légitársaság kap közvetlen hitelek és államilag garantált bankhitelek formájában, hogy a pénzből hatvan Airbus repülőgépet vásárolhassanak.

A légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az idei évre minden eddiginél nagyobb, 74 milliárd eurós összeveszteséget kalkulál. A szövetség igazgatója, Alexandre de Juniac példátlannak nevezte a helyzetet, amely meglátása szerint még rosszabbra fordulhat, amennyiben az egyes országok nem tudják elkerülni, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében karantént alkalmazzanak.

A francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire Párizsban rendkívüli állapotot hirdetett a francia repülőgépgyártó ipar megmentésére annak érdekében, hogy az még inkább versenyképessé és környezetkímélővé válhasson. "A helyzetértékelésünk alapján úgy látjuk, hogy ha nem lépünk közbe megfelelő módon, a munkahelyek egyharmada elvész a szektorban. A 300 ezerből 100 ezer közvetlen vagy beszállítói munkahely veszélyeztetett", mondta többek közt Le Maire, aki azt kérte a gyártóktól, hogy „tegyenek meg mindent az elbocsátások elkerülése érdekében".

A 15 milliárdos segélyből másfél milliárd eurót a következő három évben kutatásra fordítanak. A cél, hogy 2035-re karbonsemleges repülőgép készüljön.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai