hirdetés
hirdetés

Nem ment át a földi kiszolgálás új uniós direktívája

Visszautalta az Európai Parlament plenáris ülése az EP Közlekedési Bizottságához a földi kiszolgálást szabályozó új uniós direktíva tervét, amit az európai munkavállalói érdekképviseletek eleve károsnak és elhibázottnak ítéltek - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LRSZ) csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A jelenleg hatályos irányelv megnyitotta az európai repülőterek földi kiszolgálási piacát, kötelezővé tette a versenyhelyzet kialakítását a kiszolgálócégek között. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy ez veszélyes és káros, mert a szolgáltatási színvonal és a bérek csökkentését, a munkakörülmények romlását hozta magával.

Az európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) és tag-szakszervezetei - köztük a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet - több éve küzdenek azért, hogy az új szabályozásba bekerüljenek a szociális és munkaügyi szempontok is: dolgozzák ki a megfelelő garanciákat a szakmai színvonal megóvására és a munkaerő cserélődési ütemének lassítására.

A magyar szakszervezet közleménye szerint az Európai Bizottság további deregulációt és kikényszerített piacnyitást tartalmazó javaslata a magyar kiszolgálási piacra is katasztrofális hatással lenne.

Ezen a területen jelenleg három vállalat - a Malév GH, a Celebi GH és a Menzies - versenyez a budapesti repülőtéren. A dolgozók fizetése öt éve folyamatosan veszít értékéből. Például ma egy rámpatiszt, aki a repülőgépek súlypont-számításáért felel, 140 ezer forintot visz haza hónap végén, több évtizedes munkatapasztalattal is. A check-ines munkakörben a nettó fizetés 120 ezer forint körül alakul.

A szakszervezetek remélik, hogy az Európai Parlament jelentősen továbbfejleszti a mostani javaslatot, és olyan szabályozást fogad el, amely a dolgozók, a szolgáltatási színvonal és a repülésbiztonság szempontjait is figyelembe veszi - tartalmazza a közlemény.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai