hirdetés
hirdetés

Új tulajdonosa van a Thomas Cook skandináv leányvállalatainak

Új tulajdonoshoz kerültek a Thomas Cook skandináv leányvállalatai, a légitársaságot és az utazásszervezőt a Strawberry Csoport és két magánbefektető vette meg – írja az airportal.hu.

hirdetés

A Skift információi szerint az ügylet mögött Petter Stordalen húzódik meg, az üzletember a tulajdonosa egyebek között a Nordic Choice Hotelsnek és több pénzügyi szolgáltatónak is. A Thomas Cook Nothern Europe (Ving)-ban összesen 40 százalékos részesedést szereznek, másik negyven százalékot az Altor, 20 százalékot pedig a TDR Capitl kockázati tőkebefektető alapok vásároltak meg.

A tranzakció értékéről nem adtak tájékoztatást. Az átvétel olyan cégeket is érint, amelyeknek csődvédelembe kell vonulniuk, mielőtt megtörténhetne a tulajdonosváltás, bizonytalan tehát, hogy a brit tulajdonos mennyi pénzhez jut majd a vagyonelemek eladásából.

Az új tulajdonos a hírek szerint mintegy 600 millió dollár likvid tőkét és garanciákat biztosít a csoportnak. A Ving vezérigazgatója a közlés szerint azt hangsúlyozta, hogy az új tulajdonosok turisztikai tapasztalata és tőkeerőssége lehetővé teszi a kínáltuk fejlesztését, a megállapodás pedig egyben azt is jelenti, hogy 2300 ember munkahelye menekült meg.

A struktúraváltás 24 óra alatt végbe megy, ezalatt a norvég, svéd, dán és finn leányvállalatok üzeme folyamatos és zavarmentes lesz. A tulajdonos  fontolóra veszi a légitársaság átnevezését is.

A Thomas Cook skandináv vállalatainak üzemelési formája merőben eltért a brit és német cégekétől: amíg az Egyesült Királyságban 555, a németeknél kétezer irodája volt (előbbieket a Hays Travelnek adtak el), addig a skandináv régióban egyetlen iroda sem volt, az ügymenet 85 százaléka online zajlott. Ennek is köszönhető, hogy az északi régióban működő leányvállalatok nyereségesen tudtak üzemelni.

Ezzel kapcsolatos a hír, hogy a hónap elején a Raiffeisen-Tours-Kooperation vette át a Neckermann hálózatát és 50 százalékos részesedést szereztek az irányító cégben.

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai