Athént promózza a budapesti repülőtér

Athén Európa legidősebb fővárosa, ahol jól megférnek egymás mellett az antik világ istenei és a modern jazzkultúra sztárjai csakúgy, mint az Akropolisz több ezer éves templomai a legmodernebb minimalista épületekkel. Januárban a Budapest Airport Athént ajánlja úti célnak, ahová az Aegean Airlines járatai a téli szezonban hetente háromszor közlekednek.

A Budapest Airport téli kampányának egyik kiemelt úti célja Athén. Ha egy kis napsütésre vágyunk, akkor mindenképpen érdemes - akár pár napra is - elugrani a görög fővárosba. Ráadásul januárban páros athéni repülőjegyet nyerhet egy szerencsés, ha jól válaszol a reptér Facebook oldalán (facebook.com/budapestairport) megjelenő athéni játék kérdéseire. Izgalmas zenei programok, csodás antik látnivalók várják az idelátogatókat, kedvcsinálónak az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány izgalmas tudnivalót Athénról.

Kutasd az olajág legendáját!

Athén Európa egyik legidősebb városa, ahol már 3000 évvel ezelőtt is éltek emberek. A legenda szerint a település megtetszett Pallasz Athénének és Poszeidónnak is, így a lakóknak kellett választani, hogy melyik istennek áldoznak. Poszeidón, a tenger istene egy csodálatos forrással ajándékozta meg a lakókat, amely azonban sós volt, hűen tükrözve a tenger istenének képességeit. Athéné viszont egy olajágat adományozott a városnak, ami nemcsak étellel és olajjal látta el az itt élőket, de fát is biztosított számukra a túléléshez. A lakók hálájuk jeléül Athénét választották istennőjüknek, és róla nevezték el a várost is. Az Akropoliszon máig áll az Athénének szentelt Parthenón, ahol személyesen is részesei lehetünk a több ezer éves legendának.

Tíz év óta először ismét eredetiben tündököl az Akropolisz

Az idei év pedig különösen alkalmas egy athéni kirándulásra, mivel befejeződött az időszámításunk előtt 500 körül épült városközpont, az Akropolisz renoválása, így teljes pompájukban tekinthetőek meg a híres épületek: a Parthenón, Dionüszosz színháza vagy Zeusz szentélye. Igazi mágikus csemegének számít az egykori főtéren álló úgynevezett „Szelek tornya”, amely nemcsak megjósolta a város pontos időjárását, de a tetején lévő világtükör megmutatta az Athénra törő hadseregeket is. Kétségtelen, hogy Athénban lépten-nyomon valamilyen antik látnivalóba botlunk, de ennek ellenére a modernebb épületek sem hiányoznak. Ne hagyjuk ki a Hellenic Cosmos Cultural Centert és a híres milliárdos nevét viselő Onassis House-t, ezek ugyanis nemcsak többféle kulturális programot kínálnak, de kívülről is különleges látványt nyújtanak. Hasonló élmény lehet az új Akropolisz múzeum futurisztikus épülete is.

Kihagyhatatlan bevásárlótúra a Plakában

A Szintagma negyedtől induló, Városligethez hasonló nemzeti parkban számtalan sport közül válogathatunk, és nem mellesleg megnézhetjük az 1896-os, első modernkori olimpia helyszínét adó stadiont is. Az olimpiai történelem megismeréséhez érdemes ellátogatni a 2004-es Athéni Olimpiai Komplexumba is, ahol már modern körülmények tartották a játékokat. Ha pedig egy kis vásárlásra vágyunk, akkor ki ne hagyjuk az Akropolisz lábánál elterülő Plaka negyedet, ami török történelmének hála olyan, mint egy izgalmas keleti bazár.

Athéni kóstoló a gyroson túl…

A görög konyha világhírű: a moussakat vagy a gyrost már mindenki kóstolta, de ha szeretnénk megízlelni egy-egy újabb ízt is, akkor mindenképpen térjünk be valamelyik belvárosi tavernába. Ne hagyjuk ki a karamellizált, gombás, házi sült tésztát és a Nisosról származó, többféle ízben készülő, tradicionális sajtkrémes pitét, a meliterat! A városban egyébként számtalan étterem található, amelyek a világ teljes gasztronómiai palettáját felvonultatják a keleti ízektől kezdve az amerikai hamburgerig. A legtöbb vendéglátó a Plaka negyedben és az Akropolisz környékén működik.

Februárban Al Di Meola és Ramsey Lewis koncert

Az év első pár hónapja különleges programcsemegékkel várja az Athénba látogatókat: belekóstolhatunk a világ legfinomabb csokoládéiba az éppen ide érkező Csoki Kiállításon, vagy megnézhetjük a legendás Pillangókisasszonyt az Athéni Nemzeti Operában. Ha zenéről beszélgetünk, akkor Görögországról mindenkinek a szirtaki jut elsőként eszébe, holott Athén Európa jazz-fővárosának is tekinthető. A 2016-os év első pár hónapja izgalmasnak ígérkezik, hiszen februárban koncertet ad a háromszoros Grammy díjas Ramsey Lewis Quartet, csakúgy, mint a világhírű gitáros Al Di Meola. Mindkét koncertet a Gazarte-ban rendezik meg, amelynek honlapján folyamatosan frissítik az aktuális koncertinfókat angol nyelven.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.