Friss hangulatkép az osztrák turisztikai ágazatról

Bár a jelek a fellendülésre utalnak, az osztrák turisztikai ágazat továbbra is számos gazdasági kihívással néz szembe, amelyek alkalmazkodást és szemléletváltást igényelnek.

Növekvő vendégéjszaka számok mellett a költségek is nőnek, amely óvatossá teszi a turisztikai szektor szeplőit Ausztriában – így foglalható össze a Kohl & Partner tanácsadó iroda aktuális iparági felmérésének eredménye, amely differenciált képet mutat a piacról.

Csak a vendégéjszakák számából ítélve Ausztria turisztikai szektora jelenleg figyelemre méltó fellendülést könyvel el. A rekordszámú éjszakázásról és a növekvő látogatószámról szóló szalagcímek mögött azonban összetettebb kép húzódik meg. A Kohl & Partner elemzése, amely egy reprezentatív felmérésen és az alpesi régió több mint 300 turisztikai vállalkozásának aktuális mérlegadatán alapul, sajátos képet fest az aktuális turisztikai trendekről a szomszédos Ausztriában.

Bár a turisztikai, - vagy ahogy Ausztriában nevezik a szabadidő-gazdaság - ágazatban általában pozitív a hangulat, ám sok területen nem annyira rózsás a helyzet, mint amilyennek az elsőre tűnhet a vendégforgalmi számok ismeretében. Helmut List, a Kohl & Partner turisztikai tanácsadó cég ügyvezető partnere szerint a összkép komplex, ezért reális helyzetértékelésre van szükség. Továbbra is hatalmas kihívás ugyanis a szektorban a költségnövekedés, különösen az energia, a munkavállalói bérek és a hitelkamatok tekintetében. Az egyes esetekben a hatalmas áremelkedések ellenére ezen tényezők stagnáló vagy hanyatló eredményességhez, szűkülő jövedelmezőséghez  vezetnek: „A jó és zsíros évek elmúltak, az iparág átalakulóban van” – olvasható a Kohl & Partner közleményében.

A 2023-as nyári szezont a szállodai szakma szempontjából vegyes érzelmek jellemezték Ausztriában is. Míg a cégek 55 százaléka semlegesen értékeli a szezont, addig 25 százalékuk pozitív eredményekről, míg körülbelül 20 százaléka a vállalkozásoknak negatív tapasztalatokról számolt be. Az idei szezon egyértelmű győztesei a városi szállodák voltak, amelyek erős vendégforgalmat regisztráltak, így sok helyen az eredmények megegyeztek vagy meghaladták a 2019-es adatokat.

Lényeges különbség az elmúlt évhez képest a szezonkezdet bizonytalansága volt, amely az esős tavaszi hetekre vezethető vissza. A foglalások a szokásosnál később történtek és sok vendég a tervezett tartózkodásának tényleges hónapjában foglalt csak szállást. Ennek a kiszámíthatatlan foglalási viselkedésnek a hatása sokaknál észrevehető volt. A vendégek „takarékoskodó magatartása” is befolyásolta az átlagos bevételt, amely a szálláshelyek mintegy kétharmadában elmaradt az előző évitől. Ennek fő oka az infláció és az ezzel járó drágulás volt, különösen a vendéglátóiparban. Az iparág azzal a kihívással néz szembe, hogy a megemelkedett árak ellenére is versenyképes maradjon, illetve egyúttal megfeleljen a vendégek magas elvárásainak. A – különösen az infláció miatti – jelentős költségnövekedés hatással volt a vállalatok gazdasági helyzetére. A haszonkulcsok csökkentek, miközben a munkavállalók bevonásával és megtartásával kapcsolatos kihívások nőttek.

A közelgő tél kilátásaival kapcsolatban óvatosan optimista foglalási helyzetjelentést adnak a megkérdezett cégek - esetenként elmaradásról is beszámolnak az előző évhez képest. Dilemma: az iparág kénytelen megfelelő árszintet fenntartani a megnövekedett költségek fedezésére. Az áremelések ellenére sok vállalat küzd a tényleges költségnövekedés ellensúlyozásával, ami a jövedelmezőség általános romlásához vezet. Kohl & Partner jelentésében hangsúlyozta, hogy meg kell becsülni és értékelni kell az iparág eddigi eredményeit. „A gasztronómia és a szállodaipar alkalmazkodik az általános feltételekhez és jelenleg újra feltalálja magát. El kell fogadni a megnövekedett költségeket és árakat. Megváltoztak a vendégelvárások és a szemlélet, tudatosítani kell, hogy a minőségnek, a kényeztető programoknak, a modern infrastruktúrának és a profi személyzetnek ára van.” – olvasható a friss osztrák szállodai hangulatbarométerben. További részletek ITT és ITT.


Zagorje – Horvátország zöld szíve

Zagorje – Horvátország zöld szíve 

Természeti szépségek, történelmi látnivalók és gasztronómiai élvezetek karnyújtásnyira.
Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország

Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország 

Eddig soha nem látott eredményekkel indították az idei turisztikai szezont.
Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek

Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek 

Ezúttal nem a száj- és körömfájásjárvány terjedésének megfékezése az ok – másról van szó.
Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken

Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken  

A helyi hatóságok adatai szerint az idén rekordszámú látogató árasztotta el a Kanári-szigeteket.
Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás

Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás 

Még egy hónapig azok a szabályok érvényesek, amelyek április 7-én kerültek bevezetésre.
Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben

Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben 

A fiatalokat megcélzó túra fő célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék az osztrák fővárost.
Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak

Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak 

Görögország szigorította a lakóautókra vonatkozó szabályozásokat, ami felháborodást váltott ki a lakóautós közösség körében.
Régi-új szakemberrel bővült Dubaj magyarországi képviselete

Régi-új szakemberrel bővült Dubaj magyarországi képviselete 

Bővül a Dubai Department of Economy and Tourism (DET) magyarországi képviselete.
Szűkítik a Mount Everestre induló mászók körét

Szűkítik a Mount Everestre induló mászók körét 

Az utóbbi években több kritika érte Nepált, hogy túl sok engedélyt ad ki sokszor tapasztalatlan túrázóknak is – ezért most jön a szigorítás.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.