Két angliai helyszínen magyar furmint fesztivál

Első alkalommal rendeztek két helyszínen Furmint February-t az Egyesült Királyságban.

Londonban és Edinburgh-ban is megrendezték a magyar furmint fesztiválját. Az Egyesült Királyságban negyedik alkalommal szervezett furmint bemutató két helyszínét és az ott tartott három mesterkurzust a nagy érdeklődés indokolta.

Az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében megvalósult Furmint February borkóstolókkal egybekötött üzletfejlesztési találkozók középpontjában a magyar zászlóshajónak számító furmint állt. A rendezvény célja, hogy növelje a szőlő- és borfajta ismertségét a brit szakma és a nagyközönség körében.

 

A furmint az utóbbi években sokoldalúsága és minősége miatt szerzett hírnevet az édes és száraz borok, valamint a pezsgők műfajában is. A rendezvényen 35 borászat mutatta be kiemelkedő tételeit mesterkurzusok és sétálókóstolók keretében mintegy négyszáz vendégnek a Tokaji, Balatoni és Felső-Magyarország borrégiókból. A mesterkurzusok előadói között volt a magyar borokat szerető és értő Rose Murray Brown Master of Wine és Caroline Gilby Master of Wine, valamint Szentkirályi Orsolya bor- és pezsgőszakértő, a résztvevők között pedig a brit gasztronómia és borszakma kiválóságai, Jancis Robinson, Oz Clarke, valamint head sommelier-k, beszerzők, importőrök is helyet kaptak.

A Furmint February rendezvény a bárokat, éttermeket és kereskedőket arra ösztönzi, hogy állítsák a promóciós időszakban, május közepéig a furmintot a figyelem középpontjába, ösztönözzék a vásárlókat a borok kipróbálására, Magyarország megismerésére. A megnövekedett listázást és a promóciós tevékenységeket felmutatók háromnapos, három fős tokaji utazáson vehetnek részt.

A két londoni mesterkurzus mellett idén először Edinburgh-ban is megszervezték a Furmint February-t, amely még több borrajongó számára tette lehetővé a furminttal való megismerkedést. Mindkét helyszínen lenyűgöző történelemi épületekben, modern technikai feltételekkel zajlott a rendezvény, így a kiállítók számára minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy a meghívott szakmai látogatókkal új kapcsolatokat építhessenek, és a fogyasztókkal megismertessék a borokat, pezsgőket, illetve elmélyíthessék a brit közönség furminttal kapcsolatos tudását.

Forrás: AMC


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.