hirdetés
hirdetés

Nincs több idegenvezetős séta Amszterdamban

Betiltják az idegenvezetést a teljes vöröslámpás negyedben - osztotta meg az amszterdami önkormányzattól kapott információit Törteli Nikolett az Idegenvezetők Klubjának Facebook oldalán.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

"A csoport nem haladhat el prostitúciós ablakok előtt a város más részein. A csatolt fájlban látható térkép pirossal kijelölt utcáin áprilistól nem szabad csoportot kísérni.

- A csoportok létszáma maximum 15 fő lehet - csakis engedéllyel, ha van füles, ha nincs. Az engedélyt itt lehet kikérni.

- Az önkormányzat új adónemet is bevezetett. Az utazásszervező feladata, hogy bejelentse magát az új adónemre, amelynek rövidítése VMR, angolul Entertainment Tax. Ez a gyalogos és a buszos idegenvezetésre fog vonatkozni és az fizeti, akinek az utas fizet, tehát a túra szervezője. A bejelentő űrlapot itt kell letölteni.

- A VMR-t nem az idegenvezető fizeti. Összege fejenként € 1,50. Évente lehet kérni az elengedését 250 főig a negyedéves bejelentő űrlapon amit az amszterdami önkormányzat küld majd ki negyedévente, miután valaki bejelentkezett az adónemre (saját bevallásuk szerint külföldön is nagyon szigorúan be fogják hajtani).

- Feloldották viszont a csoportkísérés tiltását a belvárosban, vagyis A-ból B-be mostantól újra szabad csoportot kísérni bárhol (kivéve a pirossal jelölt utcákon), engedély nélkül, de csak akkor, ha nincs idegenvezetés, és be kell tudni mutatni pl. az étteremfoglalást, hogy hova tart a csoport, erre létszámkorlát sem fog vonatkozni.

- A szabályok be nem tartása esetén a büntetés az idegenvezetőnek € 190, az utazási irodának pedig € 950, háromszori büntetés után pedig bevonják az engedélyt.

- Kaptam néhány kérdést is ezzel kapcsolatban, például: Ha egy túra része egy sétahajózás, egy buszos városnézés (ami egyébként a belvárosban már tilos, ha nem célforgalomról van szó), és egy városnéző séta, akkor melyik adónemet ki fogja fizetni? Válasz az önkormányzat munkatársa szerint: A hajózásra vonatkozó VMR adót a hajótársaság. A buszos túra után és az idegenvezetéssel kísért túra után pedig 2-szer kell befizetni a VMR-t az utazás szervezőjének, mert kétszer történt "földi" idegenvezetés. Áthajtás esetén, ha nincs idegenvezetés, akkor nem kell. 

- A buszok esetén továbbra is ki kell tenni a BESTEMMINGVERKEER (célforgalom) táblát, és az aktuális be- és kiszállítóhelyek továbbra is itt láthatók: a lenyitható fülön a "Haltes" négyzetet be kell jelölni, és akkor megmutatja. A legjobb kiszállítóhely a H8 Rokin 112 és a H6 Prins Hendrikkade" - tájékoztatott az idegenvezető szakember.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai