hirdetés
hirdetés

Veszélybe került Bécs belvárosának világörökségi státusza

A vita az újjáépítésre váró Intercontinental Szálloda elé tervezett, az UNESCO szerint a történelmi látványt elcsúfító toronyház miatt fajult el.

hirdetés

„Ha Ferenc József császár nem rendelte volna el a Ringstrasse építését, akkor máig állna a városfal, és tilos lenne lebontani” – jegyezte meg gúnyosan Franz Kollitsch osztrák ingatlanmágnás. A parndorfi bevásárlóközpontot és Európa-szerte toronyházakat építő Kollitsch a római kortól 1864-ig Bécs belső városrészét bekerítő, a mozdulatlanságot szimbolizáló falra utalt, és azért szólalt meg, mert az UNESCO vörös listára helyezte az osztrák főváros történelmi negyedét az egykori szénapiacról elnevezett Heumarktra tervezett toronyház miatt.

Bécs 2018 februárig kapott időt arra, hogy a szervezet által kívánatosnak tartott szintre vigye le az épület magasságát, különben a 371 hektáros belváros egésze lekerül a világörökségi listáról, amelyen Ausztria tíz műemléke szerepel. Köztük Salzburg történelmi városrésze, a schönbrunni kastély és park, valamint a kínaiak által lekoppintott Hallstatt, a mesébe illő felső-ausztriai kisváros.

Öt éve áll vitában az UNESCO és Bécs vezetése: azóta, hogy az ingatlant, rajta az Intercontinentallal, megvette Michael Tojner osztrák üzletember. Azzal a céllal, hogy újjáépíti az 1964-ben átadott szállodát. Az Isay Weinfeld brazil sztárépítész által készített terv azonban nagyobb ívű: nem csupán új szállodát építenének a régi helyére, hanem egy 73 méteres toronyházat is felhúznának elé, luxuslakásokkal. Így lenne kifizetődő a 200-300 millió eurósra becsült beruházás – írja a HVG.hu.

(forrás: HVG)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai