UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség

UNESCO szellemi kulturális örökség lett az üvegművesség 

„A kézműves üveg készítés tudása, mesterségbeli technikája és képességei” című örökségelemet Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Németország és Spanyolország közösen terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amelyre az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze.
A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése

A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése 

A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.
Törökország ősi települése az UNESCO világörökségi listáján

Törökország ősi települése az UNESCO világörökségi listáján 

Az UNESCO Világörökség Bizottság felvette a Törökország fővárosában, Ankarában található Gordion régészeti lelőhelyet az UNESCO világörökségi listára.
Mit kifogásol az UNESCO a Fertő tavi beruházás kapcsán?

Mit kifogásol az UNESCO a Fertő tavi beruházás kapcsán? 

Nemrég jelent meg a hír, hogy ősszel UNESCO-küldöttség jön Magyarországra, hogy vizsgálja, mennyire tartja be Magyarország és Ausztria a Fertő tavi világörökségi területre vonatkozó szabályokat.
Tizenegymillió eurós kormányzati segélycsomag Selmecbányának

Tizenegymillió eurós kormányzati segélycsomag Selmecbányának 

Tizenegymillió eurót (mintegy 4 milliárd 125 millió forintot) hagyott jóvá a Selmecbánya történelmi központjában márciusban pusztított tűzvész okozta károk helyreállítására az ügyvezető pozsonyi kormány, amely Selmecbányán tartott kihelyezett ülést.
Még két magyar szellemi érték a világörökségi listán

Még két magyar szellemi érték a világörökségi listán 

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze. A listára kerülésről az egyes országok felterjesztései alapján a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt, amelynek tizenhetedik ülésszakát november 28. és december 3. között Marokkó fővárosában, Rabatban rendezték meg - tájékoztatta lapunkat a Skanzen Press.
Világörökség lehet a cseh sör

Világörökség lehet a cseh sör 

A cseh sörfőzők szakmai szervezete fel akarja vetetni a világörökségek sorába a cseh sörkultúrát, ami sörfőzés mellett a vendéglátásban és több száz éves múltra tekint vissza - írja a napi.hu.
Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre

Tovább bővült a GEOfood védjegyhasználók köre 

Újabb, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark területén működő őstermelők és vállalkozások vehették át a GEOfood nemzetközi helyi termék védjegyről szóló oklevelet 2022. március 30-án a Nógrád megyei Önkormányzat dísztermében. A díjakat a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter, valamint Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, Bagó József adta át.
Új világörökségi helyszínek Németországban

Új világörökségi helyszínek Németországban 

Az UNESCO világörökség része mostantól többek között a Mathildenhöhe Darmstadt művészkolónia, valamint Baden-Baden, Bad Ems és Bad Kissingen.
Világörökség: kilenc új helyszín került a listára

Világörökség: kilenc új helyszín került a listára 

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Világörökségi helyszínek újulnak meg Pécsett 

Felújítják illetve restaurálják a Cella Septichora Látogatóközpontot, az Ókeresztény Mauzóleumot és az  Apáca utca 8. alatti építmény védőépületeit.

Franciaország a világörökség részévé tenné a baguette-et 

A ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelölik az UNESCO-világörökségi listára - jelentette be pénteken a francia kulturális minisztérium.

Világörökségi védelmet kérnek az espresso kávéra az olaszok 

A pizzakészítés után az eszpresszó kávé készítését is évdelem alá helyeztetné Olaszország az UNESCO-val. Korábban a belga sör, a kubai rumba, a magyar táncház vagy a matyóhímzés is kapott ilyen védelmet.

Európa legnagyobb bioszféra rezervátuma jöhet létre magyar részvétellel 

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia hétfőn közösen nyújtott be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozására.

Még nincs minden veszve! 

Egyelőre nem sikerült a hazai LIMES helyszínek UNESCO listára kerülése, de 1 év múlva felkerülhet - állítja Karsai Árpád, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja, a turisztikai koncepció vezető tervezője.

Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum 

Az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának Nemzetközi Koordinációs Tanácsa július 25-én tartott éves konferenciáján bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29.000 hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a projektben, melynek célja az öt országon átívelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrehozása, amelyben a WWF is aktívan részt vesz - tudtuk meg pénteken a WWF-től.

Egyedülálló lehetőség a dunai turizmusnak 

Második alkalommal szervezte meg a Duna-konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) április 20-án, pénteken, a dél-komáromi Monostori Erődben. A rendezvény a Duna mindkét partján fekvő önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók és polgárok együttműködését hivatott elősegíteni.

Új, közvetlen repülőjáratát Budapestről az észak-spanyolországi Santanderbe 

A légitársaság hetente kétszer közlekedik majd a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a santanderi Seve Ballesteros Repülőtér között.

Magyarország világörökségi nevezést nyújtott be 

Magyarország 2018. január 31-én benyújtotta az UNESCO Világörökségi Központjához a Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes / A Római Birodalom határai - A Dunai Limes helyszín világörökségi nevezését - adta hírül a Magyar Limes Szövetség.

Lángolt egy világörökségi helyszín 

Kikerült a Twitterre egy videó, amin látni, hogy lángol a tibeti Lhasában található Jokhang templom tetőszerkezete, írja a Sky.

Veszélybe került Bécs belvárosának világörökségi státusza 

A vita az újjáépítésre váró Intercontinental Szálloda elé tervezett, az UNESCO szerint a történelmi látványt elcsúfító toronyház miatt fajult el.

Bemutatkozott a kézműves sörök és borok városa 

Alig egy hónapja Pozsony mutatkozott be Budapesten, most május 31-én pedig Kassa látogatott el hozzánk. 

A belga sör és a kubai rumba is UNESCO-örökség lett 

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a kubai rumbát, a dominikai merengue-t, a kínai szoláris naptárat, a belga sörkultúrát és 12 ázsiai ország újévi ünnepét.

Még közelebb került a világörökségi címhez a dunai limes 

Megszületett a kormányhatározat az új hazai világörökségi nevezésről.

Világörökség lett a bibliai Édenkert 

Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban. Védettség alá került a dél-iraki mocsárvidék, a bibliai Édenkert is.

Két újabb világörökségi helyszín vált veszélyeztetetté 

A Száhel övezet egyik legrégebbi városa, a Maliban található Dzsenné és az üzbegisztáni Sahriszabz történelmi óvárosát is felvette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Isztambulban ülésező világörökségi bizottsága.

Idén Bulgária a menő 

Történelmi látnivalók, finom homokos tengerpart, hajókirándulás és folklórprogram színesítette a Robinson Tours által szervezett bulgáriai tanulmányutat, amelynek során bejártuk az ország számos jelentős látnivalóját és főbb tengerparti üdülőhelyeit Szófiától Szozopolig.

Szellemi kulturális örökség lehet a tapas 

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

A világörökség része lesz a nápolyi pizza 

Az UNESCO olasz szárnya múlt héten úgy határozott, támogatja a klasszikus nápolyi pizza jelölését a világörökségi listára.

Kéksisakos alakulat védi a világ kulturális örökségeit 

A veszélyben forgó világörökség védelmét hivatott biztosítani az első műemlékvédelmi "kéksisakos" egység, amely Olaszországban alakult meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) született megállapodás értelmében. 

Világörökség lehet Verespatak 

A román kulturális minisztérium és a környezetvédelmi tárca levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára, arra az egyedi kulturális tájra, az ember és környezete közti értékteremtő kölcsönhatásra hivatkozva, amely a több ezer éves aranybányászat során alakult ki az erdélyi településen - közölte pénteken a bukaresti kulturális minisztérium.

Oroszok építenék újra a szíriai Palmürát 

A szír műemlékvédelmének vezetője, Maamoun Abdulkarim idén ősszel már egy fabatkát is alig adott volna az Iszlám Állam által helybenhagyott ókori romvárosért, de megjelent a szentpétervári Ermitázs - írja a Globoport.

Hogyan válhat turisztikai élménnyé Budapest világörökségi címe? 

A budapesti világörökségi helyszínek bemutatását fejlesztik a Metropolitan Főiskola mesterszakos hallgatói.

Romániai legényes, arab kávé és etiópiai újévi fesztivál a világörökségek között 

Tizenöt új elemmel bővült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listája: a romániai legényes tánc, a szlovák dudakészítés és az arab kávé is a világörökség része lett - közölte szerdán honlapján az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Rangos címmel ismerte el az UNESCO a Bakony-Balaton Geoparkot 

Több éves előkészítő munkát követően a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony-Balaton Geopark megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet.

25 éves a német egység 

Tavaly ünnepelte Németország a berlini fal leomlásának 25. évfordulóját. Az ország újraegyesítése a német turizmus szempontjából egyértelmű sikertörténet. 2014-ben 75,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a külföldi vendégek Németországban, míg 1993-ban ennek alig több mint a felét. Húsz év alatt 37,2 millióval nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, ebből 24,4 millió „a régi tartományokba”, 12,8 millió „az új tartományokba” érkezett.

Champagne borvidéke is a Világörökség része 

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.

Tatárföld: vallások és kultúrák találkozása, ahol egységben az erő 

Tatárföld Oroszország gazdaságilag legfejlettebb köztársasága, ám történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az ide látogató úgy érezheti, nem csak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz. Ebből csupán az zökkent vissza olykor a valóságba, hogy a helyiek emlékeiket példaértékűen rendezett és korszerű körülmények között őrizték meg. A Tatár Köztársaság kétségkívül a modernitás, a régmúlt és a különböző kultúrák, vallások keveredésének különleges egyvelege. 

24 helyszín került fel idén az UNESCO világörökségi listára 

Huszonnégy helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Bonnban ülésező világörökségi bizottsága.

Hamburgi raktár, norvég műtrágyagyár - újabb világörökségek 

Újabb 16 európai, amerikai, ázsiai és izraeli helyszínt nyilvánított a világ kulturális örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Bonnban ülésező világörökségi bizottsága.

Változások a világörökségi várományosi lista magyar helyszíneiben 

Egy nemrég meghozott új rendelet értelmében tizenegy helyett tíz magyarországi helyszín szerepel a világörökség várományosi jegyzékén, Esztergomot és Visegrádot ugyanis összevonták. Van olyan helyszín, ami kisebb lett, egy másik területe viszont megnőtt.

Vasárnapi zárva tartás: a védett helyek 

Ellephetik majd a vásárlók vasárnaponként az ötödik és hetedik kerületeket, az itteni boltosok ugyanis ki tudnak bújni a vasárnapi zárva tartás kötelessége alól. A Világgazdaság arról ír, hogy a zárva tartást szabályozó törvény felmenti a világörökségi területen lévő üzleteket, amelyek így vasárnap és éjjel-nappal is nyugodtan nyitva lehetnek.

22 év után az UNESCO Világörökség része lehet Epheszosz 

A Törökország területén elhelyezkedő egykori ókori görög polisz világörökséggé nyilvánítását először 1994-ben kérvényezték, most pedig úgy tűnik, ebben az évben végre felkerülhet az UNESCO listájára.

Újabb hagyományok fennmaradásáról gondoskodik az UNESCO 

A nyugat kenyai isuka és odako törzsek tánca, az észak-ugandai langók megtisztulási ceremóniája és a venezuelai mapoyók szájhagyományai felkerültek a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára az ENSZ szakosított szervezete illetékes bizottságának párizsi tanácskozásán.

Horvát-magyar együttműködés a bioszféra-rezervátumért 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hat horvát természetvédelmi szervezettel együttműködésben megkezdte a Három folyó = Egy cél „Tájrehabilitáció és a biodiverzitás megőrzése egy határon átnyúló bioszféra-rezervátumért való együttműködés keretében” elnevezésű projektjének megvalósítását a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Római történelem Budapest belvárosában 

Egész napos kulturális és zenei programok, interaktív kalandjáték, valamint mesterségek vására vár minden érdeklődőt október első hétvégéjén Budapesten. A kétnapos programot egy több éves szakmai projekt részeként rendezik meg, amelynek a végcélja a római limes magyarországi szakasza, a ripa Pannonica UNESCO világörökségi státuszának elnyerése és abban rejlő nemzetgazdasági jelentőségű gazdasági-turisztikai lehetőségének a kihasználása. 

Podkarpackie: ősi városok, kastélyok, gyógyüdülők 

Csupán négy-öt órás autóút, és máris vallások, etnikumok, kultúrák keveredésének műemlékekben, látnivalókban meglepően változatos és gazdag, de általunk kevésbé ismert világába jutunk.

Bencés apátság került a világörökségi listára 

Corvey, az egykori bencés apátság majdnem teljesen fennmaradt karoling nyugati védműjével (Westwerk) és az elsüllyedt Civitas Corvey 2014. június 21-én felkerült az UNESCO világ- és természeti örökségek listájára. Corvey, amely a vesztfáliai Höxter városi kerülethez tartozik és a nyugati Weserbergland hegyvidéken található, ezáltal a 39. UNESCO világörökségi helyszín Németországban. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!