hirdetés
hirdetés

Megsínyli a szakma a drága eurót, az árfolyamok ingadozását

Az egyik szemünk sír, meg a másik is

Alaposan próbára teszi idén az utazási szakmát a keményvaluták magas árfolyama, a nyár megjósolhatatlan, a téli forgalom csökken, különösen a középső árkategóriájú utak eladása eshet vissza, de a beút sem jár sokkal jobban a gyenge forint miatt.

hirdetés

„Hogy ingadozik a forint? Mélyrepülésben van!” – kiált fel Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője. – Nagyon érezzük, hogy valami nem stimmel” – teszi hozzá. Nekik különösen nagy gondot jelent a dollár árfolyamának erőteljesebb emelkedése, mivel észak-afrikai és közel-keleti (Törökország, Tunézia, Egyiptom) partnereikkel ebben a valutában számolnak el. Hiába csökkent a kőolaj ára és ezáltal a kerozin, illetve az ezzel összefüggő pótdíjak, a dollár változása miatt ezek az árcsökkentő hatások nem érvényesülnek. Az euróban, illetve dollárban számolt repülőtéri illetékek szintén az egekben vannak. Egy-egy egzotikus úti célra szóló jegy illetékekkel terhelt ára 50- 60 ezer forinttal is több lehet. Ebben az esetben hiába a kedvezményes repjegyárajánlat, ha az illeték akár 125 ezer forintot is kitehet, mint Mexikó esetében – hozza fel a példát Zám Tibor.

A hazai vásárlóerőt ismerve az utasra nem tanácsos áthárítani a növekvő terheket. Mégis kénytelenek az árlistát módosítani, legutóbb 2011. november elsejével szorult korrekcióra; a dollárt ekkor még 230 forintért adták, mostanság már 250 körül mozog. Még az is lehet, hogy havonta kell új árlistát kiadni – tudjuk meg. Az árfolyam ilyen drámai változását megsínyli a forgalom; a téli utak forgalma 15%-kal csökkent tavalyhoz képest, a nyár megjósolhatatlan – panaszolja a ügyvezető. Nem csak a magas euró- és dollárárfolyamok jelentik a bajt, legalább ekkora gond a stabilitás és emiatt a tervezhetőség hiánya – foglalja össze Zám Tibor.

Árat emelt

az OTP Travel annak terhe mellett is, hogy az utazásszervezésről szóló jogi szabályozás szerint a nyolc százalékot meghaladó áremelés esetén az utas kötbér fizetése nélkül lemondhatja az útját – tudjuk meg Molnár Judittól, az OTP Travel ügyvezetőjétől, egyben a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának vezetőjétől. A téli szezon útjait még a 280 forintos árfolyamon hirdették meg, kénytelenek voltak 10-15%-os emelést végrehajtani a jelenlegi 310-320 forint körüli árfolyam miatt. Molnár Judit szintén a kiszámíthatlanságot hozza fel az egész helyzet legnagyobb hibájaként. Az erős euró miatti drágulás különösen az árérzékeny középosztály utazási terveit húzhatja keresztbe. Ugyanakkor a drága, egzotikus utak továbbra is jól mennek; tarol a karibi érség. Aki eddig is akár milliókat tudott kiadni egy külföldi útra, az idei téli foglalások alapján továbbra is így tesz. A céges utazás terén ugyan visszaesés várható, de útra kelnek 2012-ben is – mondja biztatólag Molnár Judit. Tevékenységük bánná, ha alkalmazottaik nem utaznának, de idén bizonyára nem a business class uralja a terepet, hanem a turista – véli Molnár. A nehéz gazdasági helyzetből eredő nehézségeket az utazásszervezők hasonlóan a 2008–09-es válsághoz önmérséklettel, azaz kevesebb út szervezésével küzdhetik le – fogalmazza meg a túlélési stratégiát Molnár Judit.

A beutaspiacon

eddig az volt a helyzet, hogy a gyenge forint javított az árrésen. Mivel fizetőeszközünk az utóbbi időkben igen gyakran repül olyan mélyeket, hogy ilyen süllyedésbe egy-egy hétpróbás műrepülő-pilóta is beleájulna, a szolgáltatók közül egyre többen térnek át az euróalapú elszámolásra beutaztató partnereikkel szemben – tudjuk meg Rácsai Ágnestől, a Magyar Beutaztatók Szövetsége (Mabeusz) elnökétől, a Microcosmos Utazási Kft. tulajdonosügyvezetőjétől. Ezalól ma már nem jelentenek kivételt sem busztársaságok, számos – sok külföldit fogadó – étterem sem forintban számláz, nem beszélve a MICE-turizmus szempontjából elsődleges fővárosi szállodákról, amelyek szinte kizárólag euróban adják meg áraikat. A szabadidős – leisure – beutaztatás lehet könnyebb helyzetben – véli Rácsai. Esetükben legalább az éttermek egy része még forintalapon számol el, de a szállodák ugyanúgy euróért tartják a markukat. A kiutaztatókhoz hasonlóan nehezíti a beutasok dolgát is az árverseny. Emiatt és az árfolyam bizonytalansága miatt sem könnyű meghatározni az ideális átváltási rátát. Cseh példát említve a Mabeusz elnöke elmondja: ott az irodák cseh koronában ajánlják ki áraikat, hadd vesződjön a partner az átváltás gondjaival.

Legjobban az egyéni turisták járnak, akik idehozott keményvalutájukért többet kapnak, mint valaha – véli Rácsai Ágnes.

Szintén felmerül a kérdés a mostani turbulens belpolitikai helyzetben, hogy a jelenlegi kormány tevékenységének negatív külföldi megítélése, illetve Magyarország ilyen összefüggésben történő címlapra kerülése milyen mértékben befolyásolhatja a hazánk iránti keresletet. Rácsai Ágnes a görög példát hozva ottani DMC-k elmondása alapján úgy véli: egy ország iránti turisztikai keresletnek árthat a bizonytalan gazdasági és politikai helyzet. Jóllehet ilyen okokra hivatkozva eddig nem találkozott lemondással, ezek az esetek többségében csak utólag derülnek ki.

A szállodaipar egyik szeme

sír, a másik nevethetne is akár. Sír, mert többségük devizában adósodott el fejlesztései során, rossz esetben vendégek helyett, törlesztés híján várhatja a hitelező bank embereit. A törlesztőrészlet növekedése azonban akár olyan mértékű lehet, hogy nem ellensúlyozza a forint átváltásából származó többletbevételt. Nem mellesleg a szállodaipar 2008 ót a válságban van, a hazai átlagárak messze elmaradnak az uniós átlagtól, amin kézi vezérléssel nem lehet változtatni, a piac értékel minket fel vagy le – fejti ki Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) vezetőségének tagja. Elmondja: a többségében belföldi vendégeket fogadó vidéki szállodák szobaárbevételeire kisebb hatással bír a magas euróárfolyam, működési költségeikre azonban igen, hiszen minden importból származó eszközért energiáért, nyersanyagért euróban kell fizetni.

Cikkünk a forintgyengülés mélypontján, január legelején készült. Szerencsére azóta újra háromszáz forint alatt jár az euró árfolyama. Hogy tartós lesz-e az erősödés, azt most még nehéz eldönteni.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai