„Ne sírj értem, Argentína”

Megvan: „Don’t cry for me, Argentina”? Igen, ez az a híres dal az Evitából, amelyet Madonna 1996-ban Pesten énekelt fel egy musicalfilm kedvéért. A film Perón elnök feleségéről szól, akit az argentinok nemzeti hősként tiszteltek és imádtak. Ebbe az országba indult, sőt ott egy őserdő mélyére költözött néhány magyar. Dél-amerikai magyarok meglátogatásáról szól a következő történet.

Néha nem árt, ha egy távoli országba utazva egyáltalán nem vagy nem csak a fővárost keressük fel. Ha megérkezünk az egykori imádott elnökfeleség, Evita vagy a mostani világsztár labdarúgó, Messi hazájába, Buenos Airestől még ezerszáz kilométert kell autóztunk északnak azért, hogy eljussunk az ország talán legszegényebb tartományába, Chacóba.

UTAK, MADARAK

Az utak jók, mert errefelé nincsenek kátyúkat okozó fagyok, elég szélesek és vagy ötven kilométerenként van egy kanyar. Lehet százharminccal repeszteni, de nem árt, ha a kezünk közel marad a dudához, mert rengeteg madár tanyázik az aszfalton, és csak az utolsó pillanatban rebbennek fel. Olyan érzés, mintha egy Hitchcock-filmben szerepelnénk. A jelenségre van magyarázat: a terményszállító kamionokat csak a legritkább esetben ponyvázzák le, így sok mag kiszóródik az út mentén, a madarak ezt csipkedik fel. Gyönyörű színes példányokat látni, zöld papagájokat, a híres jujuyt meg megannyi más csodát – itthon nagyon sok pénzért látni őket nagyritkán egy-egy kisállat-kereskedésben.

MAGYARNAK KEDVEZMÉNY JÁR

A chacói magyarok két településen élnek nagyobb számban: Villa Angéla kisvárosban és Coronel du Graty faluban. Mi a városka egyetlen szállodájában szállunk meg, a Hotel Bariloche-ban, amelynek természetesen magyar származású a tulajdonosa. Johnnyco (vagyis Jánoska) ugyan már nem beszél magyarul, de nagyon örül minden odaérkező magyarnak, és azonnal húsz százalék kedvezményt ad a szobaárból. (Ritkán vetődik arra hazánkfia, így hamar híre megy a településen, hogy „igazi”, vagyis otthoni magyarok érkeztek. Meg is hívnak egy péntek esti asadóra, azaz grillezésre a magyar házba, amely stílszerűen az Ungria utcában van, nem messze a szállodánktól.

VÍZ, AMI VAGY NINCS, VAGY NAGY KINCS

Érdemes néhány szót szólni a városról, amely alig száz éve létezik, egy egykori őserdő helyén. A helyiek mellett német, cseh, magyar és lengyel bevándorlók építették fel – amikor az első magyarok a húszas évek közepén megérkeztek ide, még csak néhány ház állt, most negyvenezernél is többen lakják. Vonalzóval tervezték, mint az amerikai városokat – százszor száz méteres négyzetekből áll. Az ivóvíz kétszázhatvan kilométerről érkezik, nem is olyan régóta – a főtéren szökőkút emlékeztet a nagy eseményre, de azt is csak napi két órára, este hat és nyolc óra között üzemeltetik, mert spórolni kell a ritka kinccsel.

A DISZNÓVÁGÁS NAGY SLÁGER

Az 1932-ben alapított magyar klubban kolbász és hurka is előkerül a hűtőszekrényből – kiderül, ezzel tudják fenntartani az egyesületet. Ugyanis amikor a magyarok disznót vágnak, 300-400 kiló kolbászt is megtöltenek, és eladják – az argentinok is sorban állnak érte, és két-három óra alatt elfogy a teljes készlet.

Az asado hússütést jelent – brutális marhaszeletek, hurkák, kolbászok kerülnek fel ilyenkor a rácsra, a szén fölé. A vendégek mindegyike kis szatyorral érkezik, saját tányért, evőeszközöket, poharat és italt vesznek elő belőle. Praktikus megoldás, mert a házigazdának nem kell utána mosogatnia, és az sem fordulhat elő, hogy épp nincs a kedvenc italukból. Így van ez akkor is, ha házhoz hívnak partizni, a vendégnek vinnie kell a tányérokat és a saját italát, a házigazda csak azt adja, ami a tányérra kerül. A sültek elfogyasztása után a férfiak egy csoportja beül a konyhába, kártyázni. Spanyolul folyik a társalgás, de magyar kártya kerül az asztalra – a nyelvünket már kevesen beszélik, de az ételeink és a szokásaink megmaradtak.

AZ ŐSERDŐ MÉLYÉN SZINTE MINDENKI MAGYAR

A városban járva minduntalan magyar nevekbe botlunk a cégéreken. Egyik este a legelőkelőbb étteremben eszünk, amelyet titkos kertnek neveznek. Színvonalas hely, kifogástalan felszolgálással, és amikor fizetni kellene, kiderül: a des�- szert a cég ajándéka, mert a pult mögött álló tulajnak is magyar volt az édesanyja. És ha már a desszertnél tartunk, érdemes kipróbálni Szalma Gizella dobostortáját vagy rigójancsiját: jobb, mint otthon! Főként azért, mert a húszas években, amikor a receptet magukkal hozták a 73 éves nő nagyszülei, még nem porokat használtak az igazi alapanyagok helyett. Gizella tanyasi tojást, kitűnő minőségű vajat és igazi csokoládét tesz bele, nem spórol semmin – létérdeke volt a biztos vevőkör, mert egyedül maradva hat gyereket nevelt fel a magyar sütemény eladásából. Ma is gyakran előfordul, hogy naponta tíz dobostortát kell megsütnie – a helyiek viszik születésnapokra, esküvőkre, de cukrászdában is árulják.

KOLBÁSZ IGEN, DE CSÍPŐS NEM LEHET!

Ha Chacót igazán meg akarjuk ismerni, ki kell látogatnunk egy tanyára, vagy ahogy itt nevezik, campóra. Botka Gyula százötven hektáros tanyája közepesnek számít. Mivel itt a föld nem túl jó minőségű, ráadásul négy hónapja nem volt eső, ekkora terület csak arra elég, hogy eltartson egy családot, meggazdagodni nem lehet belőle. A hetvenöt éves férfi saját kezével irtotta ki az őserdőt, hogy termőfölddé varázsolja a területet, most épp azon gondolkodik, felállít egy gémeskutat, mert ilyet a helyiek sosem láttak. A hatvan marhával és több száz disznóval gazdálkodó Gyula évente többtonnányi kolbászt készít, de paprikát csak módjával tesz bele. Jön a nyár (a déli féltekén most van tavasz), és az ötvenfokos melegben nemigen lehet csípős ételeket enni.

UTOLSÓ MAGYAR MOHIKÁNOK

A tanyához legközelebb eső faluban, Coronel du Gratyban is rengeteg magyar él, néptánccsoport is működik a fiataloknak. Ők ugyan már nem beszélnek magyarul (most tanulnak), de tudnak a gyökereikről. Érdekes megfigyelni egy ilyen isten háta mögötti kis falu hétköznapjait – amikor ott jártunk, még cirkusz is állomásozott, fogatlan oroszlánnal és kivénhedt dívával. A temetőben rengetek a magyar név: Terhes, Faggyas, Szabó, és megtalálható a néhány évtizeddel ezelőtti, magyar származású polgármester sírja is, Mellár Józsefé.

Az argentínai Chaco tartományból hazatérve igazi felfedezőnek érezhetjük magunkat. Egy elfeledett magyar közösség utolsó élő tagjait láthattuk (már csak az öregek beszélnek magyarul), egy beolvadásra ítélt csoportét. Néhány év, és megszűnik a magyar szó – mi lehetünk az utolsók, akik még hallották.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.