Szaporodó csillagok

Gyulán jelenleg nyolc szálloda várja a vendégeket, amelyek között csupán egyetlen négycsillagos található. A helyzet jövőre gyökeresen megváltozhat, ha a Hunguest Hotel Erkel nagy ívű és látványos tervei megvalósulnak.

Az Erkel Hotel Gyógyszálló Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében pályázott az NFÜ-höz ambiciózus terveinek megvalósításához. A pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, majd 2009. március 18-án aláírták a felek a támogatási szerződést. Az Erkel a fejlesztés 1,870 milliárdos költségvetésének 32%-át, 600 millió forintot kap a támogatási szerződés értelmében. A fennmaradó összeget hitelből, illetve saját erőből fedezi a szálloda. A munkák Orovecz Jánosné szállodaigazgató szerint októberben terv szerint elkezdődnek. A jelenlegi külsejével és belsőépítészeti megoldásaival a retrohullám szerelmeseinek szívét megdobogtató háromcsillagos Erkel Hotel felújítás utáni látványtervei láttán jó érzés tölti el az embert; a képeken egy huszonegyedik századi színvilágú, európai gyógyüdülőhelyhez méltó szálloda látszik. Az Erkelből nem vesznek el, csak átalakul. A homlokzat megújulása jegyében meghatározó jellegű üveg bejárati előcsarnok is épül. A földszinten kiegészül a szálloda egy 300 férőhelyes, három részre tagolható, valamint egy 150 férőhelyes, két részre tagolható konferenciarészleggel, mivel a jelenlegi 315 darabos szobakapacitáshoz nem társult kielégítő méretű konferenciaterem.

Bővül az Egészség és Harmónia Centrum is; itt sószoba, további szaunák, gőzkabin kerül kialakításra. Marad a kilenc emelet, marad az „A” és „D” épület, a csillagokon azonban osztoznak: a tervek szerint az előbbi négy, míg az utóbbi három csillagot kap. A négycsillagos szárny legfelső, kilencedik szintjén kerülnek kialakításra a lakosztályok, de a szobák jelentős része a standard kategóriába tartozik majd. További néggyel bővül a mozgáskorlátozott szobák száma, illetve helyet kap az új Erkelben négy junior suite is. A két szárnyban összesen 311 szoba – A: 189, D: 122 – áll majd a vendégek rendelkezésére. Az átalakítások érintik az éttermet és a konyhát is, ahol a tervek szerint új berendezéssel, kisebb területen, de modern környezetben készülnek majd az ételek.

Gyula szállodái közül jelenleg csupán a szintén a fürdő és a vár szomszédságában található Elizabeth büszkélkedik négy csillaggal. Az egykor az Almássy család által épített, sokáig Erzsébet Szeretetház néven üzemelő épület ma 49, a századelő idilljét idéző szobával várja főleg üzleti vendégeit. További hét superior, illetve hét deluxe, hét egyágyas szoba és az Elizabeth lakosztály foglalható még itt. A négycsillagos szálloda elegáns miliővel, igényes belsőépítészeti megoldásokkal, kiváló konyhával és színvonalas italkínálattal várja a vendégeket, teraszáról pedig felejthetetlen látvány tárul a gyulai várra. Az Elizabeth is ráerősítene a konferenciaturizmus kiszolgálására a jövőre megnyíló, 200 fős konferenciarészleggel.

„A projekthez uniós támogatást is elnyertünk, azonban a folyton változó feltételek miatt nem biztos, hogy igénybe vesszük” – mondta el Baksa Mária, a hotel ügyvezetője. Az igényesen felújított belváros közepén áll a háromcsillagos Hotel Corvin. A 22 szobás, négy apartmannal és egy lakosztállyal rendelkező szálloda a gasztronómia és a dzsessz rajongói számára nyújt élményt; teraszán esténként kellemes dzsesszmuzsikát élvezhet a vendég. A borok kedvelői számos erdélyi bor közül válogathatnak.

Kolbászon innen és túl

Ha gyulai gasztronómiáról beszélünk, akkor csaknem mindenki azonnal rávághatja, hogy Kisködmön étterem. A tradicionális magyar konyhát, hagyományos falusi díszletek között bemutató egységnek nemcsak a konyhája, hanem az étlapja is különleges: archaizáló stílusban íródott. A konyhafőnök az ételek elkészítésében is visszanyúl a múlt értékeihez: a kornak megfelelően őshonos magyar állatok húsait dolgozzák fel, a tésztafélék pedig az ősmagyar tönkölybúza lisztjéből készülnek. Egy jó vesepecsenye, vagy egy mangalicacsülök után a desszert sem maradhat el, ezért átsétálhatunk a közeli Százéves Cukrászdába, amelynek belsőépítészeti műremeknek is beillő, korhű bútorokkal berendezett termei a reformkorba repítik vissza a vendéget. A nosztalgikus hangulatra a süteményköltemények mellett a kézműves bonbonok teszik fel a koronát. A város legfiatalabb gasztronómiai gyöngyszeme, a Patrióta Gyulai Kisvendéglő. Egyedi tálalásban, egyedi fogásokkal találkozhatunk a teraszos vendéglőben, amelyik igyekszik átmenteni a modern konyhaművészetbe a helyi ízeket olyan étkek formájában mint a gyulai kolbászleves, vagy a szűzpecsenye gyulai kolbásszal töltve. A négycsillagos Hotel Elizabeth Almásy éttermében a szecessziós stílusú „díszletek” között halkülönlegességeket, nemzetközi konyhák ételeit fogyaszthatjuk. Aki siet, és csak bekapna valamit, annak a legjobb választás az Élővíz-csatorna mellett Hamburger Bár. A létesítmény fogalom még a környező településeken is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.