hirdetés
hirdetés

Áttörés a szállodai fronton

Szaporodó csillagok

Gyulán jelenleg nyolc szálloda várja a vendégeket, amelyek között csupán egyetlen négycsillagos található. A helyzet jövőre gyökeresen megváltozhat, ha a Hunguest Hotel Erkel nagy ívű és látványos tervei megvalósulnak.
hirdetés

Az Erkel Hotel Gyógyszálló Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében pályázott az NFÜ-höz ambiciózus terveinek megvalósításához. A pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, majd 2009. március 18-án aláírták a felek a támogatási szerződést. Az Erkel a fejlesztés 1,870 milliárdos költségvetésének 32%-át, 600 millió forintot kap a támogatási szerződés értelmében. A fennmaradó összeget hitelből, illetve saját erőből fedezi a szálloda. A munkák Orovecz Jánosné szállodaigazgató szerint októberben terv szerint elkezdődnek. A jelenlegi külsejével és belsőépítészeti megoldásaival a retrohullám szerelmeseinek szívét megdobogtató háromcsillagos Erkel Hotel felújítás utáni látványtervei láttán jó érzés tölti el az embert; a képeken egy huszonegyedik századi színvilágú, európai gyógyüdülőhelyhez méltó szálloda látszik. Az Erkelből nem vesznek el, csak átalakul. A homlokzat megújulása jegyében meghatározó jellegű üveg bejárati előcsarnok is épül. A földszinten kiegészül a szálloda egy 300 férőhelyes, három részre tagolható, valamint egy 150 férőhelyes, két részre tagolható konferenciarészleggel, mivel a jelenlegi 315 darabos szobakapacitáshoz nem társult kielégítő méretű konferenciaterem.

Bővül az Egészség és Harmónia Centrum is; itt sószoba, további szaunák, gőzkabin kerül kialakításra. Marad a kilenc emelet, marad az „A” és „D” épület, a csillagokon azonban osztoznak: a tervek szerint az előbbi négy, míg az utóbbi három csillagot kap. A négycsillagos szárny legfelső, kilencedik szintjén kerülnek kialakításra a lakosztályok, de a szobák jelentős része a standard kategóriába tartozik majd. További néggyel bővül a mozgáskorlátozott szobák száma, illetve helyet kap az új Erkelben négy junior suite is. A két szárnyban összesen 311 szoba – A: 189, D: 122 – áll majd a vendégek rendelkezésére. Az átalakítások érintik az éttermet és a konyhát is, ahol a tervek szerint új berendezéssel, kisebb területen, de modern környezetben készülnek majd az ételek.

Gyula szállodái közül jelenleg csupán a szintén a fürdő és a vár szomszédságában található Elizabeth büszkélkedik négy csillaggal. Az egykor az Almássy család által épített, sokáig Erzsébet Szeretetház néven üzemelő épület ma 49, a századelő idilljét idéző szobával várja főleg üzleti vendégeit. További hét superior, illetve hét deluxe, hét egyágyas szoba és az Elizabeth lakosztály foglalható még itt. A négycsillagos szálloda elegáns miliővel, igényes belsőépítészeti megoldásokkal, kiváló konyhával és színvonalas italkínálattal várja a vendégeket, teraszáról pedig felejthetetlen látvány tárul a gyulai várra. Az Elizabeth is ráerősítene a konferenciaturizmus kiszolgálására a jövőre megnyíló, 200 fős konferenciarészleggel.

„A projekthez uniós támogatást is elnyertünk, azonban a folyton változó feltételek miatt nem biztos, hogy igénybe vesszük” – mondta el Baksa Mária, a hotel ügyvezetője. Az igényesen felújított belváros közepén áll a háromcsillagos Hotel Corvin. A 22 szobás, négy apartmannal és egy lakosztállyal rendelkező szálloda a gasztronómia és a dzsessz rajongói számára nyújt élményt; teraszán esténként kellemes dzsesszmuzsikát élvezhet a vendég. A borok kedvelői számos erdélyi bor közül válogathatnak.

Kolbászon innen és túl

Ha gyulai gasztronómiáról beszélünk, akkor csaknem mindenki azonnal rávághatja, hogy Kisködmön étterem. A tradicionális magyar konyhát, hagyományos falusi díszletek között bemutató egységnek nemcsak a konyhája, hanem az étlapja is különleges: archaizáló stílusban íródott. A konyhafőnök az ételek elkészítésében is visszanyúl a múlt értékeihez: a kornak megfelelően őshonos magyar állatok húsait dolgozzák fel, a tésztafélék pedig az ősmagyar tönkölybúza lisztjéből készülnek. Egy jó vesepecsenye, vagy egy mangalicacsülök után a desszert sem maradhat el, ezért átsétálhatunk a közeli Százéves Cukrászdába, amelynek belsőépítészeti műremeknek is beillő, korhű bútorokkal berendezett termei a reformkorba repítik vissza a vendéget. A nosztalgikus hangulatra a süteményköltemények mellett a kézműves bonbonok teszik fel a koronát. A város legfiatalabb gasztronómiai gyöngyszeme, a Patrióta Gyulai Kisvendéglő. Egyedi tálalásban, egyedi fogásokkal találkozhatunk a teraszos vendéglőben, amelyik igyekszik átmenteni a modern konyhaművészetbe a helyi ízeket olyan étkek formájában mint a gyulai kolbászleves, vagy a szűzpecsenye gyulai kolbásszal töltve. A négycsillagos Hotel Elizabeth Almásy éttermében a szecessziós stílusú „díszletek” között halkülönlegességeket, nemzetközi konyhák ételeit fogyaszthatjuk. Aki siet, és csak bekapna valamit, annak a legjobb választás az Élővíz-csatorna mellett Hamburger Bár. A létesítmény fogalom még a környező településeken is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai