Tömegével zártak be a panziók a rezsiválság miatt

Mindenki inkább a wellness szállodákat féltette a megugró rezsiszámláktól, de végül inkább a kisebb panziók nem tudtak megbirkózni a megugró energiaárakkal - írja laptársunk, az mfor.hu.

Főleg nem a nagyobb szállodákat, hanem a kevésbé tőkeerős, többnyire családi tulajdonban lévő panziókat viselhette meg a rezsiválság - derül ki a KSH januári adataiból. Az egy évvel korábbihoz képest 120-szal kevesebb panzió működött idén januárban: míg 2022 első hónapjában még 979 ház várta a vendégeket, addig idén januárban ez a szám 859-re csökkent. Ilyen kevés panzió legutóbb még a koronavírus miatti kényszerű leállások idején volt nyitva. A tavaly őszi hírek is inkább arról szóltak, hogy a szállodák 20-25 százaléka zárhat be az infláció és a rezsiköltségek miatt. A panziókról sokkal kevesebb szó esett, pedig elvileg lényegesen több van belőlük az országban, mint szállodából.

Azért csak elvileg, mert a januári statisztikák szerint nagyon közelít egymáshoz a szállodák és a panziók száma. Koronavírus és rezsiválság nélküli időkben mintegy 150-200 darabbal több a panzió az országban, mint a szálloda. Például tavaly januárban 979 panzió és 855 szálloda volt nyitva, de a hotelek száma csak 810-re esett vissza, míg panzióból 859 maradt talpon, vagyis 49-re zsugorodott a különbség, ami negatív rekordnak számít. Tehát tavaly januárhoz képest 45 szálloda zárt be most, vélhetően többnyire a magas rezsi miatt, míg panzióból 120 döntött az átmeneti vagy végleges bezárás mellett. A kiadható szobák száma pedig 10 708-ról 10 ezer alá csökkent a panziókban, ami szintén a koronavírus alatti állapotokat tükrözi.



A kormány mentőcsomagot jelentett be a turizmus számára még december végén: a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program. A támogatásra a tervek szerint körülbelül 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. Január végi adatok szerint azonban csak kétszáz vendéglő és szálláshely regisztrált a rezsitámogatásra.

A támogatás lényege, hogy az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. januári-márciusi számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást. Ebből viszont az következik, hogy az a szálloda vagy panzió, amelyik januárban a bezárás mellett döntött, nem kap rezsitámogatást, mert működésképtelen állapotban nem lesz több a rezsiszámlája, mint egy évvel korábban.

mfor.hu/Végh Márton


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.