hirdetés
hirdetés

Kalandozás Martfűn és környékén

A Magyar Újságíró Szövetség Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi szakosztálya két napos tanulmányútja Martfűre és környékére invitálta az újságírókat november végén.

hirdetés

Martfűn tájékoztatót tartott a Martfű Termál SPA tulajdonosa a folyamatban lévő fejlesztésekről. Tomasovszky László beszélt további terveiről is, többek között a készülő III. Örökzöld Tisza Fesztiválról és az első Martfűi Nemzetközi Dokumentumfilm szemléről.

A szakújságírók a kengyeli Szélmalom-dombot, azaz a Baghy-major kunhalmot is megnézték, valamint az arra 1850-ben épített, mostanra felújított szélmalmot is dr. Hamar József vezetésével.

A Tiszaföldváron található Tiszazugi Földrajzi Múzeumot is felkeresték és megnézték a Tiszavilág kiállítást, valamint a múzeum földszinti kiállítótermeit, és a befejezéséhez közeledő Kossuth-házat Gede Péter történész kalauzolásával.

Mezőtúron a híres Túri Fazekas Múzeumot ejtették útba, ahol megismerkedtek többek között a Badár emlékszobával is. Az állandó kiállítás minden történeti kor kerámiáját bemutatja, illetve magyarázó szövegekkel, képekkel, filmekkel értelmezi azokat. A felíratok magyar, angol és német nyelven olvashatók. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokkal is várják a látogatókat.

Este Martfűn az Albert-pince és vinotéka hívta meg az újságírókat, ahol a Kunság értékes borait kóstolták meg és megismerkedhettek a Sous Vide készülékkel, amelynek segítségével porhanyós húsokat készíthetnek a háziasszonyok.

Kiadós fürdéssel zárták a napot a martfűi gyógyvízben, majd másnap Rákóczifalvára utaztak, ahol az öt és fél kilométeres Bivaly-tó tanösvényről hallgattak meg egy tájékoztatót Rávai László területi felügyelőtől.

A tanulmányút utolsó napján Nagykörűbe a Suttogó Éttermet és Lovasudvart látogatták meg, ahol dr. Holló József és felesége Vaskó Judit várta a társaságot. Itt igazi falusi turizmust láttak, kecskék, lovak legeltek és macskák várták a gyerekek simogatását. Mostani akciójukban is főszereplő a két ló. Aki ide jön ebédelni, az kipróbálhatja a lovaglást. Mindketten városi életüket adták fel azért, hogy nyugalmas környezetben egy teljesen új területen próbálják ki magukat. Házukban kártyaszoba van, esküvőket és más rendezvényeket is tartanak itt. A vendégek sűrűn látogatják ezt a kedves házat, jobb időben kiülnek a teraszra, onnan nézik a lovakkal ismerkedő gyerekeket, és meghitten beszélgetnek a tulajdonosokkal, akik barátként kezelik a hozzájuk betérőket.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk