hirdetés
hirdetés

Szakmai konferencia a sportturizmusról

2017 a sportturizmus éve

Budapest és Győr március 3-án tartotta közös szakmai konferenciáját az Utazás 2017 kiállításon, ahol a sport, sportturizmus, sportrendezvények és azok hatásai a város turizmusára volt a fő téma. A hazánkban megrendezésre kerülő sportesemények miatt azt mondhatjuk, hogy 2017 a sportturizmus éve. Ennek kedvező hatásai a fejlesztési irányokban mutatkoznak meg, illetve egyes hiányosságok feltárására is rámutat.

hirdetés

A konferenciát Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Elmondta, hogy a sport és a kultúra párhuzamba állítható, ezért fontos, hogy Budapest kreatív előnyeit, a fejlesztési irányokat, hiányosságokat feltárják. Budapest turisztikai desztináció, és a világnak nem is lehetne jobban bemutatni, mint egy milliók által követett esemény által (az úszó VB a harmadik legnagyobb sportesemény az olimpia, labdarúgó VB után). A televízión keresztül mindenki megismerheti és átélheti Budapest legvonzóbb, legszebb részeit, kezdve a FINA megnyitójától.

Balogh Sándor, a Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója a 17. FINA Budapest Világbajnokságról tartott előadást. Részletezte, hogy a VB ideje alatt a Dagály Úszóaréna 12.000 látogatót tud majd befogadni, illetve két ideiglenes medence kerül felállításra a városligeti műjégpályánál, amely 5000 főt, a balatonfüredi lelátó pedig 2500 látogatót vár majd. A világbajnokság hat sportágát öt helyszínen rendezik majd meg, ahol a sportolókat egymástól maximum egy kilométeren belül kell elszállásolni, így igen nagy telítettség lesz a szállásokon a sportesemények időszakában. Ez persze nem csak a szálláshelyeknek, de a vendéglátóegységeknek is plusz bevételt jelent majd.

Mártonffy Miklós, Budapest Főváros Városépítési Főosztályának vezetője a RAK-PARK projektről beszélt részletesebben. A belvárosi Duna-partok komplex megújítása 3 szakaszra osztható, melyekben a pesti és budai oldal partjainak megújítása a cél. A leginkább frekventált pesti belvárosi part átépítését (I. szakasz) a sétány Dagály Úszóközpontig való meghosszabbítása (II. szakasz) kíséri a 2017-es vizes világbajnoksághoz időzítve. Budán a Kolosy tér – Döbrentei tér közötti part megújítása (III. szakasz) hosszabb távon ütemezett módon valósulhat meg, mely a közlekedésfejlesztési (budai fonódó villamoshálózat kiépítése, Várkert Bazár környezetének revitalizációja) projektekhez kapcsolódva már elindult. A turisták is a legintenzívebben a Parlament, Lánchíd és budai vár útvonalakon vannak jelen.

Győrt képviselve Jakab Petra, a Városmarketing és Programszervezési Főosztályának idegenforgalmi referense tartott előadást az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál hatásairól. Összegzésében Győr város a sportgazdaságba való befektetésről és a több milliárdos infrastruktúra-fejlesztéséről beszélt.
Az 5500 férőhelyes Audi Aréna Győr rendezvényhelyszín alkalmas nemzetközi sportesemények, könnyű- és komolyzenei koncertek, előadói estek, konferenciák, kiállítások megrendezésére. 
Az Aqua Sportközpont szintén nemzetközi sportesemények helyszínéül is szolgálhat, de a város is maximálisan kihasználja.


A Radnóti utcai sporttelep, ahol majd az olimpiai központ lesz és az olimpiai láng is égni fog, később a város sportéletének további fejlődéséhez járul hozzá. A lángot a tervek szerint 5 hétvégén keresztül szeretnék körbevinni az ország nagyobb városaiban.

A város felkészül a június 23-29-ig tartó olimpia résztvevőinek elszállásolására és az ezzel kapcsolatos beruházásokra. A Széchenyi István Egyetem kollégiumát felújítják és mellé új, 550 férőhelyes szárnyat építenek, melyet nyáron a turisták, kirándulók vehetnek igénybe. A régi olajgyár területére pedig lakóházat építenek, ahova a sportolók után későbbi tulajdonosaik költözhetnek majd.

Győr a kulturális és sportturizmusban is felzárkózott, ezt a sportturisztikai céllal érkező vendégek számának növekedése is mutatja. A városlakók pedig érzik, hogy az infrastruktúra kiépítése legfőképp értük van, ezért is fog össze a lakosság, akik majd az EYOF munkálatokban segédkeznek.

Győr készül már a következő projektre, mivel az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban ismét magyar város viselheti egy esztendeig, párban egy településsel az Egyesült Királyságból. A jelentkezés végső határideje december 20-a. (A címmel egyébként együtt jár a Melina Mercouri-díj is, amelynek összege jelentős, 1,5 millió euró, azaz mintegy 460 millió forint.)

A nagyszabású és nemzetközi eseményeken látszik, hogy a sportturizmus fellendült hazánkban, melyekre rengeteg látogató érkezik – EYOF, FINA, Forma-1, Red Bull Air Race –, emellett pedig nyáron a fesztiválok időszaka csak még színesebbé teszi a programkínálatot.

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk