hirdetés
hirdetés

20 éve a Vörösmarty téren a most megnyílt vásár

Idén 20 éves a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár, amelyet 1998 óta minden évben a Vörösmarty téren csodálunk meg, és amely a főváros egyik legkedveltebb turistacélpontja. A híres vásárt, amely évente 800 ezer turistát vonz, hivatalosan és ünnepélyesen november 9-én, pénteken nyitották meg és január elsejéig a hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel várja a látogatókat.

hirdetés

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ feladata megőrizni a város turisztikai és kulturális attrakciójának fényét és hírnevét – mondta megnyitójában Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Kiemelt helyet kapnak a vásáron a tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design. A kiváló minőséget biztosítja, hogy zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

fotó: Mészáros Cecília

A rendezvényt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, Bán Teodóra többek között elmondta, hogy a színpadon ünnepi programokkal készülnek, a Hütte irodalmi és a gasztronómia találkozások színtere lesz, de lesz fényfestés a Gerbaudnál és számos gyermekfoglalkozást is szerveznek.


fotó: Mészáros Cecília

Ebből az alkalomból Budapest Turizmusáért-díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bán Teodóra Gyulay Zsoltnak, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójának (és kollégáinak). A díjat évente egy olyan szolgáltató, turisztikai szereplő, vagy projekt kapja, aki hozzájárul a Budapest márka építéséhez és a főváros turisztikai desztináció vonzóbbá tételéhez. 

Az immár szokássá vált jótékonysági és karitatív szervezetek segítése is kiemelt feladata a szervezőknek, ami a téren szolgáltató vendéglátósok, kiállítók együttműködésével valósul meg az idén is. A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, a több hétig tartó vásárban tematikus gasztrohetek lesznek: liba, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az ízekhez italok is illenek: a megfelelőt mindenki kiválaszthatja a magyar borrégiók kínálatából. A hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye-árus mellett egyéb a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható lesz a forgatagban.
A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz,  alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén is. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon. Lesz népzene, világzene, jazz, utcazenészek, énekmondók, bábelőadások. 

A hagyományoknak megfelelően a kézműves játszóházban december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai