hirdetés
hirdetés

A Bükkben az Év Kilátója és az Év Turistaháza is

Óriási érdeklődés mellett zajlott az Aktív Magyarország által idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázat, amelyen a nagyközönség dönthette el a turistaházak és kilátók sorrendjét. Összesen több mint 40 ezren szavaztak két kategóriában a TOP10 jelöltre. Nemes versengés végén 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, és a Fehérkőlápa Turistaház 2904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet.

hirdetés

A természetjárás népszerűsítése a cél

A természetjárás egyre népszerűbbé válik, ezt mutatja az is, hogy idén mindkét kategória nyertese többször annyi szavazatot kapott, mint a tavalyi nyertes. Az Év Kilátója és Év Turistaháza pályázat célja, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje a legszebb hazai kiránduló célpontokat és erdei szálláshelyeket. Az elmúlt években száznál is több turistaházat újítottak fel a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programban, illetve nagy számban újultak meg kilátók. Erre példa, hogy az idei kiírás nyertese is egy újjáépített kilátó lett - írja holnapján az Aktív Magyarország.

Zsófia, a kilátók királynője

A Év kilátójának megválasztott Zsófia-kilátó egyszerre a legrégebbi és legújabb kilátó is volt egyben az idei pályázók között. Ez volt az ország első vidéki épített magaslati pontja, amely 1900 óta tárta a kirándulók szeme elé a Hámori-tó csodáját. A pompás építményt az 1950-es években elbontották egy légvédelmi központ építése miatt. Az újjászületés sokáig váratott magára, de 2022 nyarán az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. átadta a kilátót, mely az eredeti tervek alapján épült újjá.

A szintén nyerte Fehérkőlápa Turistaház alig pár kilométerre fekszik dél-keletre a kilátótól. Igazi regénybeli világba csöppen, aki itt száll meg. A házat rejtő fák, a gerendás mennyezet, a kandalló és a házias ételek mind a varázslatos hangulat összetevői. Lillafüred gyalogtávra van, és nem kell messze menni a pazar kilátásért sem: a Fehérkő szikláiról csodás panoráma tárul a túrázó elé. Az épület a 30-as évek óta fogadja a kirándulókat, története is regényes, többször megsemmisült, hol lerombolták, hol leégett, de mindannyiszor újjáépült romjaiból, és folyamatosan megújulva várja az aludni vágyó vagy csak éhes turistákat.

Fotó: Aktív Magyarország
Fotó: Aktív Magyarország
 

Dobogós kilátások a Pannonhalmáról és a Bence-hegyről is

A dobogó második fokát 6685 szavazattal a Pannonhalmi Főapátság szomszédágában lévő Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény szerezte meg. A kilátóból tiszta időben jól kivehetőek a Bakony vonulatai, a cseszneki vár, illetve a Vértes csúcsai is. A lombkorona tanösvény egyedi, hal alakjával tűnik ki a hazai erdei épületek sorából. A harmadik helyet 3466 szavazattal a szintén különleges formájú, „Betonvirágnak” is hívott Bence-hegyi kilátó szerezte meg, amely minden éjjel más és más színben pompázik, és tetejéről belátható az egész Velencei-tó és Velencei-hegység, de a Budai-hegyek és a Vértes is feltűnik a horizonton. 

A turistaházak versenyében a második helyezést is a Bükk-hegység hozta el, Felsőtárkány fölött található Stimecz-ház, amely a klasszikus bakancsos turistaházak hangulatát idézi, de az idén felújított épület a kor kényelmi színvonalának is megfelel. Harmadik helyre szoros csatában a Zselicben található Haracsi Vendégház futott be, amely jó lehetőséget teremt a romantikus hangulatú érintetlen zselici dombok felfedezésére. Kényelmi színvonalában mindenképpen az ország legnívósabb turistaházai közé sorolható.

Az Év Kilátója szavazás végeredménye:

Zsófia-kilátó, Lillafüred: 7800 (szavazat)

Boldog Mór-kilátó, Pannonhalma: 6685

Bence-hegyi kilátó, Velence: 3466

János-kilátó, Pécs: 2607

Julianus-kilátó, Nagymaros: 2336

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp: 2060 

Lábasház-kilátó, Kisköre: 1588

Kecske-hegyi kilátó, Fertőrákos: 1376

Guckler Károly-kilátó, Budapest: 1153

Krisztina-kilátó, Dozmat: 1044 

 

Az Év Turistaháza szavazás végeredménye:

Fehérkőlápa Turistaház: 2904 (szavazat)

Stimecz-ház: 1266

Haracsi Vendégház: 1130

Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház: 1065

Balatoncsicsói Erdészház: 999

Gubacsos Kulcsosház: 928

Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskola: 544

Zsigárdi Erdei Lak: 480

Keserűszeri Vendégház: 456

Szent György Zarándokszállás: 295

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk