hirdetés
hirdetés

Az idegenvezetők bevonásával számít több csoportra a Nemzeti Múzeum

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete – jelentették be a felek a múzeumban rendezett szakmai eseményen szerdán.

hirdetés

Házi Katalin, közönségkapcsolati és múzeumi értékközvetítésért felelős igazgató hangsúlyozta, hogy új szervezeti formában, az eddigieknél szorosabban igyekeznek tartani a kapcsolatot, bonyolítani a kommunikációt az utaztatókkal és az idegenvezető szakemberekkel. Mostantól pedig hivatalos formában is együttműködnek utóbbiakkal, miután a Magyar Idegenvezetők Egyesületével (MIE) stratégiai megállapodást kötöttek.

Látványos a megújulás

Kósa Margó az intézmény főigazgatója-helyettese kiemelte, hogy arra törekszenek, hogy első számú turisztikai célpont legyenek a hazai utazási szakemberek szemében, és hozzátette, nyitottak bármilyen kölcsönösen előnyös együttműködésre, elképzelésre. Ehhez, úgy véli, minden adottsága megvan a létesítménynek, amely színvonalas műkincstartalmat, értékkülönlegességeket, folyamatosan megújuló, gazdagodó tárlatokat vonultat fel, amelyhez az elmúlt évben új és méltó szolgáltatások is csatlakoztak. Tavaly megújult a múzeum teljes fogadórészlege. Modern, mégis elegáns arculatot, bútorzatot kapott a kávéház, és a shop. Utóbbiban színvonalas ajándéktárgyakat is fejlesztettek a látogatók számára. Korszerűsödtek a mosdók és a ruhatári szolgáltatást új, zárható szekrényekkel bővítették. A főigazgató arra is rámutatott, hogy jegyvásárlás nélkül is tölthetnek élménydúsan időt a látogatók a ház három vendéglátóhelyén: az alagsori büfében, a kávéházban és a múzeumkert pavilonjában található Auguszt Cukrászdában. Azt is elmondta még, hogy három termük is alkalmas rendezvények lebonyolítására, amelyhez hangosítást és kiemelkedő színvonalú cateringet biztosítanak.

Ha szerencsénk van, tanúi lehetünk, amint egy üvegkalickában gondosan elzárva a külvilágtól restaurálja a szakember a lenyűgöző, római ezüstlelet legfontosabb darabját, a Seuso tálat
Ha szerencsénk van, tanúi lehetünk, amint egy üvegkalickában gondosan elzárva a külvilágtól restaurálja a szakember a lenyűgöző, római ezüstlelet legfontosabb darabját, a Seuso tálat

Szakmai képzés, exkluzív vacsorák

A szakember kiemelte, hogy a létesítmény vendégkörének jelenleg 50 százalékát az egyéni látogatók teszik ki, és a jövőben azt remélik, a csoportok számára az eddiginél nagyobb vonzerőnek bizonyulnak majd. Ebben számítanak az idegenvezetők segítségére. Az együttműködés keretében a MIE-tagoknak képzéseket nyújtanak. Ennek lényege, hogy a ház múzeumpedagógusai által kidolgozott, szakmailag elfogadott tárlatvezetések útvonalán, maguk is önállóan vezethetnek előre bejelentett csoportokat. Ennek feltétele a regisztrált státusz az intézményben, a képzésen való részvétel és a mintavezetés során megszerzett jogosultság. A múzeum top 5 illtve top 10 látnivalóit bemutató, egyórás villámtúrák lebonyolításában vehetnek így részt aktívan az idegenvezetők.

Az együttműködés másik pillére a ház új VIP-tárlatvezetésére terjed ki. A hétvégékre szóló csomagajánlat része a rövidített tárlatvezetés a múzeum emblematikus kincseiből, amelyet egy magas gasztronómiai színvonalú, magyaros vacsora követ a kávéház impozáns és gyönyörűen felújított klasszicista terében, és a résztvevők egy ajándéktárgyat is hazavihetnek emlékbe. A termék viszonteladásában magas jutalékkal teszi érdekeltté az idegenvezetőket a múzeum.

Balról jobbra: Deák Judit, Kósa Margó és Házi Katalin
Balról jobbra: Deák Judit, Kósa Margó és Házi Katalin

Deák Judit, a MIE elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon örül az együttműködéseknek, hiszen a turistákat kalauzoló szakemberek szemében kétségtelenül az ország elsőszámú múzeuma a Nemzeti Múzeum, amely a legátfogóbb betekintést nyújtja hazánk történelmébe. Jó kezdeményezésnek tartja a csoportok számára kialakított, rövidített, de az unikális tárgyakból komoly merítést nyújtó rövidített tárlatvezetéseket is. A tájékoztató résztvevői is részt vehettek egy ilyen szakvezetésen, amely egyebek között a Seuso kincs darabjait, a magyar koronázási palástot és egy kerámia és porcelán-gyűjteményt ölelte fel.

A szakmai találkozón a 25 beutaztató irodát tömörítő Magyar Beutaztatók Szövetségének képviselője jelezte a szövetség együttműködési szándékát a múzeum felé. Egy MIE-tag idegenvezető pedig azt hangsúlyozta, hogy az egyre népszerűbb Bálna-Nagyvásárcsarnok-Dohány utcai Zsinagóga sétaútvonalba kiválóan beleilleszthető a Nemzeti Múzeum is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk