Ellenőrizhessék az utcán az idegenvezetőket!

Caesar Éva alelnök részletes összefoglalóban tájékoztatta lapunkat a közgyűlésen elhangzottakról.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége 2023. március 11-én, szombaton tartotta meg éves közgyűlését a SZÁMALK-SZALÉZI Technikum és Szakgimnáziumban. Az iskola igazgatója, Halász József köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény érettségire épülő képzéseket nyújt. A pandémia okozta mélyrepülés után ismét zajlik a turisztikai technikus képzés idegenvezető és turisztikai szervező szakon. Akik erre a szakra jelentkeznek, duális képzésben vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy a második évtől a gyakorlati órák jelentős része az iskolával együttműködő partnereknél kerülnek megszervezésre, így a tanulók szakmai gyakorlati tapasztalatokat és referenciát szereznek már a képzés befejezése előtt, és nagyobb eséllyel indulnak a munkakeresésben. Ráadásul havonta juttatásban részesülnek: első évfolyamon állami ösztöndíj, másodéven pedig állami ösztöndíj vagy munkaszerződés alapján. Az iskola az Esztergom-Budapest Főegyházmegye intézményeivel, hotelekkel, éttermekkel, mint együttműködő partnerekkel alakított ki szakmai kapcsolatot annak érdekében, hogy a duális gyakorlat a lehető legszínvonalasabb körülmények között valósulhasson meg.

Idén már visszatérhetnek az ázsiai turisták
Az MTÜ képviseletében Juhász Szabolcs, turizmusszakmai igazgató köszöntötte a Közgyűlés résztvevőit. Elmondta, hogy az MTÜ 2019-ben bevezette az adatvezérelt ágazatirányítás rendszerét az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) segítségével, azóta naprakészen lehet látni egy-egy régió vendégforgalmát a foglalási adatokból, így ezek alapján lehet marketing- és értékesítési kampányokat indítani. Az idei februári foglalások 13%-kal meghaladták a tavaly februári adatokat, 51%-uk külföldi foglalás volt. Az év második felére további növekedés, és az ázsiai turisták visszatérése várható, akik várhatóan a korábbiaknál még nagyobb számban fognak érkezni. Kiemelt sportesemények ebben az évben a Labdarúgó Európa-liga 2022–2023-as idényének döntője május 31-én és az Atlétikai Világbajnokság augusztus 19-27. Utóbbi hazánk történetének legnagyobb sporteseménye lesz több mint 200 országból 2000 atlétával. Az idegenvezetők a turizmusban, mint igen fontos emberi tényező szerepelnek. A vendégszeretetet a turizmusban dolgozó szakemberek, például egy idegenvezető professzionális munkája révén éli meg a hozzánk érkező turista. Habár az utazásszervezés több szakasza ma már részben digitálisan zajlik, az idegenvezetők által képviselt „értékközvetítést sosem lehet digitalizálni" – hangsúlyozta az igazgató. Teljességgel rájuk illik az MTÜ mottója: „Azért dolgozunk, hogy elmeséljük és megoszthassuk Magyarország iránti szeretetünket.” Az MTÜ számít mind a fővárosi, mind a vidéki idegenvezető kollégák munkájára.

Sok területen folytatnak érdekvédelmi munkát

Kratofil Zita a MISZ elnökének beszámolójában elmondta, hogy az érdekvédelmi munka volt hangsúlyos a tavalyi évben is. A MISZ és a MIE (Magyar Idegenvezetők Egyesülete) által megfogalmazott idegenvezetést szabályozó jogszabály előkészítése érdekében egyeztetések zajlottak az MTÜ vezető munkatársaival, a Parlament Gazdasági Bizottsága Turisztikai Albizottságát vezető parlamenti képviselővel, elsősorban a jogosulatlan idegenvezetések kiszűrése és büntetése céljából. Szintén a helyszíni ellenőrzés szükségességéről, valamint a turistabuszok megállási, parkolási lehetőségeiről a Budapest Brand-del, az érdekképviselet lehetőségeiről a BKIK-val és a MUISZ-szal, az együttműködés és anyagi támogatás lehetőségéről az MTSZA-val, a továbbképzésről pedig a Magyar Turizmus Akadémiával folytatott egyeztetéseket. Nyáron megszűnt az idegenvezetők számára a KATÁs adózást, emiatt segítséget kért a MISZ Novák Katalin köztársasági elnöktől, Semjén Zsolttól, a törvénymódosítás előterjesztőjétől, a Pénzügyminisztériumtól és az adóügyi államtitkártól, sajnos, eredménytelenül.
A múzeumok ingyenes látogatásának lehetőségéről az idegenvezetők részére az elnök elmondta, hogy, mivel az idegenvezetők minden alkalommal ajánlják vendégeiknek a múzeumokat, több esetben meg is szervezik nekik a látogatást, maguk is beviszik a turistákat, ezért a múzeumok partnerként kell, hogy tekintsenek az idegenvezetőkre. Az idegenvezetők múzeumi látogatásaira munkájuk során a felkészülésük érdekében van szükség, és nem azért, mert rászorulnak.
Együttműködés indult az Ars Sacra Alapítvánnyal szakrális séták, bejárások indítása ügyében, a részletek kigoldozása még folyamatban van.

A közgyűlésen részletesen beszámoltak jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására irányuló „Friendly Warning” akcióról, amelyről részletesen ITT írtunk.

Szakmai adatbázis jöhet létre 
A 2023-as feladatokkal kapcsolatban az elnök felsorolta a legfontosabb tennivalókat, feladatokat, ezek között szerepel többek között az érdekvédelem erősítése, új tagok felvétele, kapcsolat kiépítése az idegenvezető képzést folytató intézményekkel, a szakmai továbbképzés a tagok számára, előadások, tanulmányutak szervezése, a pályázati lehetőségek kihasználása, továbbá a MISZ weboldalának továbbfejlesztése és ezen a saját szervezésű túrák reklámozása.
Mint minden évben, idén is átadta a MISZ elnöke az Év Idegenvezető Ígérete oklevelet. Ezúttal Botos Fanni és Sólyom Edmond részesültek az elismerésben.
A továbbiakban a MISZ meghívott vendégei mutatkoztak be, és elmondták, hogy mi mindenben tudnának együttműködni és segíteni a munkát, illetve mi mindenben számítanak az idegenvezetőkre. A TUTSZ nevében Holczerné Szentirmai Ágnes kiemelte, hogy a turizmusban felmerülő problémákat együtt, közösen lehet és kell megoldani. Ehhez kívánnak együttműködési lehetőséget teremteni az ágazati szereplők számára. Szívesen segítenének a MISZ-nek például abban, hogy legyen egy weboldal, ahol az idegenvezetők fotóval, névvel, munkanyelvvel, specialitásokkal jelen vannak, hogy igény esetén megtalálhatók legyenek, valamint nyitottak az együttműködésre a minőségbiztosítási rendszer létrehozásában is.

70 százalékban az idegenvezetőn múlik egy út sikere
A BKIK-t képviselő Bornemisza Miklós elmondta, hogy a Kamara közel háromszázezer vállalkozást képvisel kétmilliárdos éves költségvetéssel. Szívükön viselik az idegenvezetői szakmát, szeretnék, ha minél több idegenvezető vállalna önkéntes kamarai tagságot, hiszen az évente kötelezően befizetendő tagdíj csak a fenntartásra elég. Hatékony érdekképviselet csak önkéntes kamarai tagsággal biztosítható. Ha ez megvan, akkor sokféle kedvezményben, tanulmányutakban, pályázati lehetőségekben részesülhet a szakma. Eredményeket is el tud érni a Kamara, például meghallgatásra talált kormányzati szinten a képzés javításának szükségessége. Az önkéntes kamarai tagság 10.000 Ft/év, de, ha szükséges tudnak segítséget adni.
Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője felvázolta, hogy igényre szabott képzéseket tudnak szervezni idegenvezetők számára is kiváló oktatókkal, melyre az anyagi fedezetet részben támogatásból kell majd biztosítani. Molnár Judit, a MUISZ elnöke bemutatkozása során elmondta, hogy az utazási irodák az idegenvezetőkkel szoros együttműködésben dolgoznak, amelyben fontos a kölcsönös bizalom, tisztelet. Hosszú távon megbecsülik, támogatják az idegenvezetőket, ők pedig lojálisak az utazási irodákhoz. A pandémia után még jobban felértékelődött az idegenvezetők szerepe, nagyobb szükség van rájuk, mint eddig bármikor főleg a panaszkezelésben, a gyors döntéshozatalban, a bizonytalanságot érző utasok megerősítésében. A MUISZ belső felmérése szerint egy út lebonyolításának sikerében az idegenvezetőnek 70%-os a szerepe.

 

Nyilatkozat az idegenvezetői rendelet felülvizsgálatának fontosságáról
Kanel Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a A MISZ-szel közösen szeretnének minél több fiatal szakembert megszólítani, a jó, de a pályát elhagyott  idegenvezetőket visszacsábítani a szakmába. Számítanak az idegenvezetők segítségére a helyszíni körülmények felmérésében és a termékfejlesztésben. A vári behajtás ellehetetlenülése miatt a Dunapart, Andrássy út, Hősök tere mellett az új Néprajzi múzeum és a Magyar Zene Háza meglátogatása szerepel a programban. Kérik, hogy az idősebb idegenvezetők osszák meg tapasztalataikat a fiatalokkal, a fiataloktól pedig új dolgok felderítését és információk gyűjtését várják.
Dedák Angéla, a Szent István Bazilika turisztikai vezetője ismertette az elsősorban liturgikus tér lehetőségeit a turisták számára, végül videóüzenetben üdvözölte Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati igazgatója a közgyűlést, megemlítette, hogy nemrég tárlatvezetői képzést tartottak idegenvezetők számára, hogy a turisták szabadidejükben rövid túra keretében megtekinthessék a múzeum TOP10 legfontosabb kincsét.
A közgyűlés végén Caesar Éva, a MISZ alelnöke és az egész közgyűlés levezető elnöke egy Nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy "sürgősen szükséges a vonatkozó jogszabályok – a 33/2009.(XII. 18.) ÖM rendelet az idegenvezetői tevékenységről, a 2005. évi 164.sz. törvény a kereskedelemről, a 2006. dec.12-i 2006/123/EK irányelv a belső piaci szolgáltatásokról, a 364/2016. (XI.29.) kormányrendelet a Bp. Főváros Kormányhivatala által kiszabható bírság szabályairól, valamint a 365/2016. (XI. 29.) kormányrendelet a Kormányhivatalnak a szolgáltatás felügyelete ellátásáról – felülvizsgálata, pontosítása, kiegészítése, melyek eredményeképpen az illetékes hivatal jogosultságot és anyagi fedezetet kap az idegenvezetők közterületen való ellenőrzésére." Ehhez a nyilatkozathoz a jelenlévők aláírásukkal csatlakoztak.

A nyilatkozathoz aláírással továbbra is lehet csatlakozni, amelyet a csatolmányban olvashatnak.

 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.