hirdetés
hirdetés

Jöhet a tavasz

Elbúcsúztattuk a telet a moszkvai Karagod népi együttessel február 17-én az Orosz Kulturális Központban.

hirdetés

Az orosz farsang, a maszlenyica alkalmából ellátogatott a Karagod népi együttes Budapestre, ahol bő egy órás színházi műsorral búcsúztatták el a telet, hogy jöhessen a tavasz.

Az orosz farsangnak nagy hagyománya van kint. Az egy hétig tartó ünneplésben, minden naphoz specifikus tevékenységek kapcsolódnak. Hétfőn gyűlnek össze az emberek, hogy előkészítsék a mulatságot. Kedd a játékokról és a tréfákról szól. Az ifjúság összegyűlik és közösen szánkóznak, viccelődnek.

Szerda a lakmározás napja és csütörtökön, az ünnep kiteljesedésén, egésznapos mulatozással töltik az emberek az idejüket. Pénteken és szombaton a családi látogatásoké a főszerep. Vasárnap az ünnep utolsó napja, ami a megbocsátásról és a megbékélésről szól. A maszlenyica mozgóünnep; az ortodox húsvétot megelőző héthetes nagyböjt előtti héten ünneplik.

Karagod népi együttes, középen 300 éves kézzel készített ruha látható
Karagod népi együttes, középen 300 éves kézzel készített ruha látható

A Karagod csasztuskákkal (tréfás-gunyoros hangvételű népdalok) kezdte az estét, majd különböző műfajú Oroszországban népszerű dalokkal folytatták koncertjüket. A zenekar 1979-ben alakult, fennállásuk alatt sok népdalt és kézzel készített népviseletet is összegyűjtöttek. Több nemzetközi zenei projektben is részt vettek, még a magyar KFT-vel is dolgoztak együtt. A koncert végén az énekesek által viselt népviselet került bemutatására, az egyik hölgy egy 300 éves kézzel készített ruhát viselt.

A koncert után a Központban különböző tradicionális orosz ételeket (például Napóleon torta, orosz palacsinta) és italokat (kvasz, vodka, tea) kóstolhattak meg a vendégek.

Balázs Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: TurizmusOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk