Kampány indul a húsmentes nap népszerűsítéséért

A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő - Bólints rá!  kampányában - heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége új kampányt indított: Életigenlő - Bólints rá!  kezdeményezésében heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Éger Ákos, a szövetség ügyvezető elnöke így nyilatkozott: “Jót tenni, változtatni számtalan módon lehet. Talán a karácsonyhoz és az újévi fogadalmakhoz is jól illeszkedik egyik programunk üzenete, azt szorgalmazzuk, hogy kevesebb, de jobb minőségű húst fogyasszunk. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen vállalják, hogy legalább heti egy alkalommal nem esznek húst.”

A hazai húsmentes hétfő mozgalom első napja 2012. október 1., hétfő volt- a vegetáriánus világnap 35. évfordulója. A következő évben a Föld Napja Alapítvány elindította a hazai húsmentes hétfő kampányt. Honlapjukon ezt írják: "egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően! (Egy négyzetméter levélfelület átlag 150 gramm szén-dioxidot dolgoz fel.) Ha csak 10 éven át heti egy napunk húsmentes, már 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet."

A Felelős Gasztrohős Alapítvány is a húsfogyasztás csökkentésére ösztönöz, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy a húsmentes étkezések nem feltétlenül járnak lemondással: "a kevesebb tejtermék és kevesebb hús fogyasztása jelentheti azt, és számunkra jelenti is, hogy új ízekkel ismerkedünk meg, felfedezünk teljesen új élelmiszereket és kalandozunk más népek gasztronómiájában, ahol a vegetáriánus étkezés mindennapos".

Idén a karácsonyi ünnepek és az újévi fogadalom közeledtével a Magyar Természetvédők Szövetsége hívja fel a figyelmet arra, hogy hetente egy napon ne együnk húst. Életigenlő - Bólints rá! kezdeményezéshez eddig több mint 13 ezer ember csatlakozott, közte számos ismert ember is. Ők rövid videókban mondják el mit tesznek, hogy nagyobb harmóniában éljünk a természettel.

A húsfogyasztás csökkentésének üzenetével Havas Dóra- ismert gasztroblogger is azonosulni tudott: “Az én vállalásom az, hogy amennyire tudom, kiiktatom a húsevést az életünkből. Két olyan nap van a héten, amikor semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztunk és ebből is olyan dolgokat, amelyek itt helyben megteremnek és nem kell őket átutaztatni a fél világon azért, hogy mi jól lakjunk tőlük.” 

{youtube|id=GIE-XCGRNOQ}

"Jónak lenni, változtatni számtalan módon lehet. A húsfogyasztás csökkentése ennek talán nem a legegyszerűbb módja. Ne feledjük az igazi jóság egy kicsit mindig lemondással jár, de ez adja valódi szépségét"-írja közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége.

{youtube|id=CfpNcrOTBiM}

 

Forrás: Felelős Gasztrohős


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.