hirdetés
hirdetés

Ki kell adnia a Bahartnak a közérdekű adatokat

Első fokon külsős munkatársunknak, Győrffy Árpádnak adott igazat a bíróság a Balatoni Hajózási Zrt. ellen, közérdekű adatok kiadása céljából indított perében. Az ítélet ellen 15 napig fellebbezhet az alperes. 

hirdetés

A balatontipp.hu portált üzemeltető Győrffy Árpád arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Kaposvári Járásbíróság ítéletben kötelezte a Balatoni Hajózási Zrt.-t, hogy 15 napon belül adja ki két évre visszamenőleg a szerződéseinek, illetve vezetőinek meghatározott köréről szóló közérdekű gazdasági adatokat. 

Az eset hat hónnapal ezelőtt kezdődött, így idézi fel az eseményeket a portál: "Fél évvel ezelőtt azt szerettem volna megtudni, hogy a tavalyi vezetőváltás után hogyan változott a kikötővel rendelkező balatoni települések önkormányzatainak tulajdonában lévő Bahart gazdasági kapcsolatrendszere, kivel, mivel, mennyiért dolgoztatnak, kitől mennyiért vásárolnak, hogyan alakult át a menedzsment, változtak-e, s ha igen milyen mértékben a javadalmazások.

A kérdés számomra azért annyira fontos, mert az eredetileg állami tulajdonú céget az önkormányzatok egykor azért kapták meg ajándékként, hogy jó gazdaként a régióban élők és a balatoni turizmus érdekében fejlesszék, működtessék. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény 2009-es életbelépése óta ilyen kérdésekről bárki, bármikor szabadon tájékozódhat, csak annyi kell hozzá, hogy megnézze az érintett cég honlapján közzétett adatokat. A törvény ugyanis tételesen leírja, hogy az önkormányzati és állami tulajdonú társaságoknak a menedzsment milyen körével, mely tisztségviselőkkel, illetve milyen szolgáltatási, vásárlási szerződésekkel kapcsolatos adatokat kell aktuális állapotukban és a két évre visszamenőleg érvényes változásaikban folyamatosan elérhetővé tenni bárki számára."

A cikk teljes terjedelmében ezen a linken olvasható. 

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk