hirdetés
hirdetés

Lehet egy luxusmárka üzlete turisztikai attrakció?

Hogyan lesz egy csődközeli cégből egy sikeres, nemzetközileg ismert vállalkozás? Hogyan lehet turisztikai attrakció egy bolt? Hol van helye az államnak és a turizmusnak a divat világában? Ezekre a kérdésekre a Nanushka Store & Café zártkörű bemutatóján kaptunk választ.

 

hirdetés

Amikor a Nanushka márkát 2005-ben megalapította Sándor Szandra, még nem tudhatta, hogy egyszer globálisan 200 viszonteladónál találja majd meg a ruháit. A cég 2016 végére csőd közelébe került, de jött az EXIM Növekedési Magántőkealap, és befektetésével megmentette a vállalkozást. Baldaszti Péter a Nanushka társtulajdonosa elmondta, hogy a csődközeli állapot után az addigi működés teljes felülvizsgálatára és a hibák kiszűrésére volt szükség. Ezután - a szakmai munkatársakon kívül - egy teljesen új csapat felállításával készen álltak arra, hogy nyereségessé tegyék a céget. A 2017-es év –még nem auditált- adózott eredménye szerint 2017 még veszteséges volt, de 2018 már valószínűleg nullszaldós, de inkább nyereséges lesz.

Bár a cég bevételének jelentős hányada származik az online értékesítésből, a valódi bolt kialakítása is fontos volt: az új, Bécsi utcában nyílt üzlet előtérben nem egy halom ruha kapott helyet, hanem kanapé, kandalló és kávézó. A tulajdonosok szerint ez jobban megszólítja a Fast Fashionből kiábrándult vásárlókat. A tér célja, hogy a rohanásból kilépve lelassítsa az időt.

És hogy hogy jön ide a turizmus?

Ezt a teret turisztika attrakcióvá kívánják tenni. "Az a cél, hogy aki Budapestre jön, és érdeklődik a design, a divatkultúra-, vagy a kortárs kultúra iránt, eljöjjön a Nanushka boltba" - mondta Baldaszti Péter.

Ezen kívül is van létjogosultsága annak, hogy beszéljünk a divat és a turizmus kapcsolatáról. Február eleje óta az Magyar Turisztikai Ügynökség feladata, hogy foglalkozzon a divatiparral is: kidolgozza a magyar divat- és designipari stratégiát, koordinálja és összehangolja a belföldi és a külföldi regionális divat- és designipari megjelenéseket. Szakmai koordinációt végezzen, javaslatokat fogalmazzon meg a divat- és designipar területén működő hazai szervezetek között, az egységes szakmai módszertanok érvényesítése érdekében.

A Nanushka igyekszik a kapcsolataival és tapasztalataival segíteni az MTÜ munkáját. Baldaszti Péter elmondása szerint a világon mindenhol - ahol jelentős a ruhaipar és a design - működik állami szerepvállalás. Véleménye szerint kell a támogatás ennek a szegmensnek, hogy aztán pénzt tudjon termelni. Példaként említette, hogy Koppenhágában egy márka sikere az egész divatipart felemelte. Akár nálunk is lehet hasonló.

 

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk