hirdetés
hirdetés

Márciusban javultak a turisztikai cégek várakozásai

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

hirdetés

A TKI index 2023. márciusban +4 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket háromnegyed év után újra enyhén javulónak érzékelik.

A január-februári jelentős emelkedés után az index értéke további 7 ponttal nőtt márciusban, s legutóbb 2022. júniusban állt ezen a szinten.

A márciusi javulás mindhárom alszektorban éreztette hatását.

A TKI index alszektorok szerint
2022. május - 2023. március (pont)Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

Közép-Magyarország vállalkozása-inak helyzete a régiók közül a legkedvezőbb (TKI index: +12 pont), ezután Közép-Dunántúl következik még pozitív és átlagnál kedvezőbb megítéléssel (+7 pont). A többi régió TKI indexe elmarad az átlagtól. 2023. márciusban az Észak-Alföldön volt legrosszabb a szektor helyzete
(-9 pont).

A TKI index régiók szerint
2023. március (pont)Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -4 ponton áll, mely azt mutatja, hogy még enyhén csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 8 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +11 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerőállományukat. A márciusi indexérték mindhárom szektorban pozitív és javulást mutat.

A turisztikai cégek 77%-a emelt árat az elmúlt 3 hónapban, illetve ugyanilyen arányban számoltak be működési költségeik növekedéséről.

Az árnövekedés átlagosan 20%-ot, míg a működési költségeké 36%-ot tett ki. Vagyis a cégek nem tudták áthárítani az összes költségnöveke-dést a fogyasztókra, igaz az olló már harmadik hónapja zárul. Mindez továbbra is indokolja a szektor támogatását.

Árak és működési költségek változása az előző 3 hónapban
2022. május - 2023. március (%)


Forrás: GKI

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra vonatkozóan +27 ponton áll, mely 10 pontos javulást mutat februárhoz képest (három hónap alatt ez már +54 pont). Az előző hónaphoz képest az egyéb turisztikai szektorban 36 ponttal +49 pontra ugrott az eredményességi index, a vendéglátásban 5 ponttal +14 pontra emelkedett, míg a szálláshely-szolgáltatásban az előző havi jelentős emelkedés után valamelyest korrigált (9 ponttal +19 pontra). Mindez azt jelenti, hogy a vállalkozások részben a fokozatosan javuló piaci helyzet, részben az elmúlt időszakban megtett költségracionalizálási intézkedések következtében javuló profitabilitást várnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk