hirdetés
hirdetés

MIE-közgyűlés: tiszteletbeli tagokat is választottak

Különleges helyszínen, a Zwack Unicum Házban, a Füves Bárban tartotta a Magyar Idegenvezetők Egyesülete éves közgyűlését. A tagok lehetőséget kaptak, hogy a tanácskozás előtt bejárhassák a pincéket, ahol a füveket és a hordókat tekintették meg, szakértő vezetéssel.

hirdetés

A közgyűlést Papp Gergely, a MIE alelnöke nyitotta meg. Elsőként Szájbély Ernő, a látogatóközpont vezetője beszélt. Röviden bemutatta a múzeum tevékenységét és üdvözölte a közgyűlés résztvevőit.

Ezután következett Deák Judit elnök beszámolója. A kép, amelyet felvázolt, ebben az évben is elég szomorú: Covid járvány, háború, majd egy kis fellendülés és rögtön utána a KATA-törvény. A járvány alatt az idegenvezetők közel 20%-a hagyta el a szakmát, az új törvény pedig nagyjából megegyező nagyságrendben újabb kollégákat kényszerített pályaelhagyásra. Azt remélik, hogy jövőre, ha lassan helyreáll a szezon, lesz elég képzett idegenvezető a vendégek fogadására; ugyanis nemcsak az kollégák és a szakma vesztesége ez. Az országimázs szempontjából is nagyon fontos lenne, ha profik mutatnák be a várost és a turisták kedvenc helyeit, nem külföldi, vagy magyar jogosulatlan idegenvezetők.

Ezt követően kedves téma következett: a MIE két főt tiszteletbeli tagjának választott, akik elismerő oklevélben részesültek. Egyikük Szolnoki Andrásné Gomány Erzsébet, vagyis Erzsi néni volt. A Matyódesign csapatának tagja, 2 évvel ezelőtt egy study túrán Tardon vezette a MIE csapatát a Tájházban. A lehető legprofibb módon, népviseletbe öltözve, 80 évesen. A héten lesz 82 éves Erzsi néni, Isten éltesse sokáig!
A másik oklevelet Török András kapta, aki már nagyszerű előadásokat tartott a tagoknak, legutóbb az 5 éves évfordulón, és akinek Budapest könyveiből tanult az idegenvezetők többsége.Cobino István alelnök a Nemzeti Múzeummal történt tárgyalásról és a tervezett együttműködésről számolt be.
A zárszámadáson, pénzügyi beszámolókon és a jövő évi terveken kívül még a MIE európai és világszervezettel kapcsolatos tevékenységéről esett szó, majd Pencz Zoltán, az MKFE egyik vezetője, aki az egyesület meghívott vendége volt, az aktuális budapesti autóbuszos nehézségekről és tervekről számolt be.

A jó hangulatú közgyűlés végén sok napi témát megvitattak az idegenvezetők és megtekintették a Zwack családról szóló rövidfilmet.
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk