hirdetés
hirdetés

MTÜ: év végi összefoglaló a hosszútávú versenyképességről

Egyszerűsödő szabályok a vállalkozások versenyképessége érdekében.

hirdetés

Elkezdődhet a vendéglátóegységek új, korszerű osztályozása, változtak az utazási irodák árazására és a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok, a járulék- és bértámogatások kedvezményeit pedig magán buszos vállalkozások is igénybe vehetik, ezek a turisztikai vállalkozásokat érintő kormányzati intézkedések születtek az ágazat támogatására, áll a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) idei utolsó közleményében.

Az újraindítás érdekében

A hosszú távú versenyképesség érdekében olyan döntések meghozatalára is szükség volt, amelyek az újraindítás után biztosítják az ágazati szereplők működését és megerősödést, hangsúlyozta Guller Zoltán vetérigazgató. A most elfogadott intézkedések célja, hogy egyszerűsítsék azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését. Egyúttal segítik a 400 ezer ember megélhetését és a GDP 13,5 százalékát adó stratégiai ágazat visszaépülését.

december 22-én megjelent 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletet értelmében megtörtént a vendéglátóhely-típusok definiálásának felülvizsgálata, amelyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű tipizálás jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

Az utazási irodákkal indulók megfelelő tájékoztatása

A kormányrendeletnek köszönhetően az utazásszervezők, utazásközvetítők az utazásokról szóló tájékoztatóikban, a különböző hirdetési felületeken kizárólag olyan (minimális, vagy ún. „-tól”) árat tüntethetnek fel, amelynek megfizetése valóban lehetővé teszi az utazáson való részvételt, és az utasnak ezen felül nem kell kötelezően további összeget fizetnie. A szabályozás lehetővé teszi az utasok könnyebb tájékozódását, valamint javítja az utazási irodák versenyhelyzetét.

A kormány tovább erősíti a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát is. A rendelet szerint ugyanis az utazási irodáknál is lehetővé válik belföldi szállásfoglalás SZÉP-kártyával. Ez nemcsak a kártyabirtokosoknak jelent újabb felhasználási módot, de az utazási irodákat is további bevételekhez juttatja.

A magánbuszosok érdekeit is figyelembe veszik 

Szintén a szektort segítő intézkedés, hogy a 638/2020. (XII. 22.) Korm. rendeletnek köszönhetően a járulék- és bértámogatások kedvezményeit már a járványválság következtében nehéz helyzetben lévő magántulajdonú buszos vállalkozások is igénybe vehetik.

 

(forrás: MTÜ / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk