Szusi, fajita és lapcsánka Sóstógyógyfürdőn

A nagyvilág ízeit kóstolhatják meg szeptember 13-án, szombaton a Sóstói Múzeumfalu látogatói a Kóstolja meg! Hagyományok, ízek, nemzetek elnevezésű gasztronómiai fesztiválon.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy 36 meghívott séfcsapat több mint hatvanféle ételkülönlegességet főz majd. Nemcsak a történelmi Magyarország tájegységeinek kedvelt népi ínyencségeit, hanem távoli földrészek paraszti konyháinak kuriózumait is megkóstolhatják az érdeklődők. Az elkészített ételek mellé pedig az adott hely eredetvédettséggel bíró pálinkafajtáit is felszolgálják.

Szusi és fajita

Az eurázsiai sztyeppéről például kumiszos koi pörköltet kínálnak majd, Japánból különféle szusik, a közép-amerikai Mexikóból a fajita, a közel-keleti Libanonból pedig a vajas sárgalencse leves szerepel a kínálatban. Lesznek olasz, kínai és török ételremekek is a nem mindennapi étlapon.

Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szakácsok is érkeznek a fesztiválra, ők készítenek brindzás haluskát, titkos összetevőkből mérges lapcsánkát, barátlevest és sok-sok más finomságot.

A fesztivál a korábbi Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű főző-sütő show folytatása és ha a világ ízeinek kedvező lesz a fogadtatása, ezentúl a földkerekség minden szegletéből megismerhetnek majd egy-egy ételkülönlegességet a következő években az ínyencek - tette hozzá Kisgyörgy Tamás.

Rekordkísérlet csörögével

A múzeumfalu munkatársa arról is szólt, hogy a skanzen női dolgozói egy rekordkísérletre vállalkoznak a rendezvényen: a lehető legtöbb tirpák csörögét akarják megsütni. A csöröge fánk vagy fánkforgács Nyíregyháza bokortanyáinak jellemző étele és a skanzenben most a tradicionálisan fával fűtött csikóspóron sütik majd a látogatóknak.

Kisgyörgy Tamás kitért arra, hogy a szeptember 13-i rendezvényen a hangulatról utcazenészek gondoskodnak, lesz gyümölcsszobrász bemutató is: Kinka László készít látványos kompozíciókat a Sóstói Múzeumfaluban.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.