hirdetés
hirdetés

Több mint 65 ezer vendégéjszakát hozott Budapestnek a futóturizmus

A fővárosi futóversenyek a pozitív szemléletformáló és az egészségmegőrző hatás mellett kézzelfogható gazdasági hasznot is hoznak, tavaly például 880 millió forint adó- és járulékbevételt biztosítottak az államháztartás számára – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapest Sportiroda futóversenyeinek nemzetgazdasági hatásvizsgálatáról készült tanulmány bemutatásakor. 

hirdetés

Budapest futóversenyei turisztikai szempontból is kiemelkedő eseményekké váltak az elmúlt időszakban – ismertette a Budapest Sportiroda (BSI) megbízásából készített KPMG-tanulmány legfontosabb következtetését Varga Mihály. A résztvevők száma az elmúlt években dinamikusan növekedett: tavaly a három rendezvényre regisztrált versenyzők száma meghaladta a 70 ezret, amely 22 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest – tette hozzá a szakminiszter kiemelve, hogy a budapesti futóturizmus gerincét adó sporteseményekre a világ több mint 80 országából, közel 17.500 külföldi futóturista érkezett hazánkba, és 65.500 plusz vendégéjszakát hoztak Budapestnek. A tárcavezető jelentős eredményként értékelte, hogy a versenyekhez kapcsolódó közvetlen költés elérte a 2,7 milliárd forintot. Hozzátette: a turizmus nemzetgazdasági teljesítménye sikertörténet, az ágazat minden fontos mutatója növekedést jelzett az elmúlt években.

Forrás: ironman.com
Forrás: ironman.com

2015. a vendégek számának 7,4%-os, a szállásdíj-bevételek 12,6%-os, valamint a szálláshelyek 10,4%-os bővülésével rekordévnek számít – hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett rá, hogy az ágazat a bruttó hazai terméket több mint 9 százalékát állítja elő és a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja.

A turizmus – ahogyan eddig, ezután is – megkapja a kellő figyelmet és a szükséges támogatást a fejlődéshez – szögezte le Varga Mihály. A 2007-2013-as költségvetési időszakban a turisztikai fejlesztéseket közel 300 milliárd forinttal támogatták uniós pályázati források. A 2014-2020-as fejlesztési periódusban eddig megjelentetett pályázatok támogatási keretösszege már meghaladta a 100 milliárd forintot, év végére pedig megközelíti a 150 milliárdot.

Mindezek tükrében a budapesti futóversenyek pozitív külföldi médiavisszhangja nem elhanyagolható eredmény a következő évek fejlődése, illetve akár Magyarország olimpiai pályázatának sikere szempontjából sem – hívta fel a figyelmet a turizmusért felelős szakminiszter.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk