hirdetés
hirdetés

Új információk a védettségi igazolvány-applikációról

Igazából nem is egy, hanem mindjárt két applikációról van szó. A Kormányinfón tisztázódtak a részletek - írja az infostart.hu.

hirdetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón részleteket közölt a védettségi igazolványt részben kiváltó, részben kiegészítő mobilos applikáció ügyében.

Elkészült egy mobiltelefonos alkalmazás, amely segítségével igazolni lehet, hogy valaki megkapta a koronavírus-védőoltást, akár iOS-es, akár androidos készülékünk van. A kormányszóvivő most azt közölte, az applikáció jelenleg még nem elérhető, "a következő időszakban várhatóan" viszont igen.

Úgy működik, hogy az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) hozzáférhető adatok alapján láthatóvá válik benne a koronavírus elleni védettség.

"Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett tajszámát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát is megjeleníti. Az adatok hitelesítése egy QR-kód segítségével fog történni, ennek az érvényességét pedig egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni, ez az EESZT Covid kontroll alkalmazás lesz" - részletezte Szentkirályi Alexandra.Az alkalmazás működése a következő:

  • az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell
  • ehhez be kell lépni az EESZT lakossági portáljára egy úgynevezett KAÜ-azonosítóval, ami tartalmaz ügyfélkapus azonosítási lehetőséget is (kiegészítés: ügyfélkapus ügyintézés is soron kívül végezhető a kormányablakoknál személyesen)
  • az életbe léptetéshez meg kell adni egy 6 jegyű PIN-kódot
  • a második használattól már csak a PIN-kód szükséges az "appos védettségi igazolvány" használatához.

A kormányszóvivő viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségből fakadó védettségre kiállított kártyát az alkalmazás nem tudja helyettesíteni, ahhoz továbbra is a plasztikkártya szükséges.

A Kormányinfón felmerült még kérdésként, hogy az oltáskor kapott oltási karton nem válthatná-e ki a védettségi igazolást azoknál, akik valamiért nem jutottak hozzá még az igazolványhoz, de erre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kategorikus nemmel felelt, mondván, a dokumentumok közül a védettségi kártya a biztonságosabb.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai