hirdetés
hirdetés

30 éve omlott le a berlini fal

Egész évben Bauhaus-lázban ég Németország a művészeti iskola megalakulásának 100 évfordulója alkalmából. Idén ősszel pedig még egy kerek jubileumot ünnepel az ország: novemberben lesz 30 éve, hogy leomlott a Berlint kettéosztó fal.

hirdetés

„Berlin szerethető város a két egykori világrend találkozásánál, ahol egyaránt meg lehet élni a XX. század vérzivataros és felemelő pillanatait” - fogalmazott Czeiszing Miklós a Német Turisztikai Hivatal hazai képviseletvezetője a társaság ünnepi tájékoztatóján a budapesti Füvészkertben.

A keleti és nyugati városrészt kettéosztó falat november 9-én kezdték el megbontani a felbátorodott tömegek Berlinben, amiről idén egy egész hétig tartó programsorozat keretében emlékeznek meg a német fővárosban. November 4. és 10. között 7 helyszínen, 100 partner bevonásával 100 eseményt rendeznek, amelyre 1 millió látogatót várnak. Az esemény szervezői a békés forradalom előzményeit is feltárják és nemzetközi kitekintést is adnak a magyar, lengyel és cseh párhuzamos eseményekre vonatkozóan.

A művészeti projektek között lesznek egyebek között kiállítások, látványos vetítések a város hatalmas épületeire és számos kelet-európai alternatív zenekar is összeáll, amelyek az akkori rendszer bírálóiként irányt mutattak a rendszerváltó értelmiség számára.Az About Berlin új ingyenes és offline is használható applikáció 200 látványossággal kapcsolatban oszt meg történeteket, információkat, archív fényképeket és videókat a felhasználókkal fókuszálva a 30 éve történt békés forradalom helyszíneire és eseményeire.

A 30 éve még fallal szétszabdalt Berlin, amelynek lakói elől a teljes nyugati világ, de még a számukra akár szomszédos utcák is el voltak zárva és tabunak számítottak, ma az utazás és a mobilitás fellegvárának számít. Berlinnek három évtized alatt sikerült felzárkóznia a dobogóra London és Párizs után a harmadik legnépszerűbb városlátogató úti célként Európában. Berlin elképesztő ütemű szellemi, kulturális, építészeti, infrastrukturális fejlődésnek volt tanúja az elmúlt 30 évben. Neve mára egybeforrt a progresszivitással, a teremtő erővel, az úttörő eszmékkel. Vezetői és lakói élen járnak a környezetvédelmi és klímabarát vívmányok alkalmazásában: rengetegen használják a kerékpárt a mindennapi közlekedéshez, rohamosan nő az elektromos járművek aránya, itt található Európa első hulladékmentes étterme és a csomaglásmentes boltok is széles körben elterjedtek.

Hogy milyennek szeretnénk a jövőt, azt a berliniek és az odalátogatók közös erővel találhatják ki a város legújabb interaktív múzeumában, az idén szeptemberben nyíló, három szintes Futuriumban. Ezzel tovább gyarapodik Berlin 180 múzeumának és művészeti gyűjteményének sora. Szeptemberben nyílik az átfogó Bauhaus tárlat a témaév nagy dobásaként, és a város legnagyobb levéltára előtt egyhetes programsorozatot is szentelnek a témának. A Going Local Berlin ingyenes applikáció részeként a város legeldugottabb Bauhaus építészeti gyöngyszemeire is rálelhet az érdeklődő. Ha valakinek egy szemernyi kétsége is volt afelől, hogy a múzeumok fővárosa Berlin, 2020-ban ez biztosan végképp szertefoszlik. A város közepén egy új kulturális negyed épül, a Humboldt Forum, amelyet úgy kell elképzelnünk mintha egy új Louvre épülne Berlin szívében. Az egykor ott álló 18. századi barokk palotát újraépítik, ultramodern részletekkel bolondítják meg és a művészet és a tudományok szolgálatába állítják. A gigantikus méretű ötszintes épületben egyaránt helyet kap a rendkívül gazdag ázsiai néprajzi gyűjtemény, a Humboldt Egyetem új laboratóriuma és egy 4000 négyzetméteres Berlin Kiállítás, amely a város és a világ nemzetközi kapcsolódási pontjait, a német társadalom és globális létünk változásait igyekszik feltárni.

 

A multikulturalizmus jegyében született Szűcs Péter, az idén három éves Peters Planet blog írójának új fotókiállítása is a Füvészkertben. A világ különböző pontjain készített portréi jól tükrözik azt a sokszínűséget, nyitottságot és elfogadást, amelyek a berlini életérzés alappillérei és a város nemzetközi sikerének kulcsa.

A sajtótájékoztató maradandó emlékekkel járult hozzá a 30 éves jubileumhoz: agyag lenyomatként őrizte meg a résztvevők kézfogásait. Ezeket kiküldik Berlinbe és sok ezer más lenyomattal együtt kiállítják a Fal leomlásával lehetővé vált egymásra találás szimbólumaként.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai